Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Την Τρίτη η κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για μέτρα προστασίας των ανέργων
Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο πετιούνται αυτήν την περίοδο στην ανεργία
Εκτός από την ανεργία, οι εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν το ψαλίδισμα της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοσή του
Εκτός από την ανεργία, οι εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν το ψαλίδισμα της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοσή του
Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους διεκδικεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, οργανώνοντας την Τρίτη 26/9, στις 2 μ.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, στον Αλιμο.
Την πρωτοβουλία του Συνδικάτου στηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕκαι καλεί τα σωματεία του κλάδου να αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία των ανέργων.
Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο, που πετιούνται αυτήν την περίοδο στην ανεργία, λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόλις για τρεις μήνες κάθε χρόνο. Στο «ψαλίδισμα» της διάρκειας επιδότησης που έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις, προστίθεται το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην έκδοση του επιδόματος από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
«Ελάχιστοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας - φτώχειας, για μόλις τρεις μήνες, κι αυτό με καθυστερήσεις που ξεπερνούν το 6μηνο», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία. Οπως σχολιάζει, το ετήσιο εισόδημα των 5.000 ευρώ, με το οποίο καλούνται να επιβιώσουν πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι, αντιστοιχεί στο ποσό που εισπράττει κάθε μήνα ένας ξενοδόχος από ένα και μόνο δωμάτιο...
Τριμερής για το «Athens Ledra»
Εξω από το υπουργείο Εργασίας θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι της Τρίτης 26/9 οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», καθώς στη 1 μ.μ. έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επιστροφή τους στη δουλειά, τη διασφάλιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την καταβολή των μισθών, δώρων και υπερημεριών που τους οφείλονται. Διεκδικούν επίσης νέα έκτακτη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν σχέση εργασίας με το ξενοδοχείο μέχρι την αναστολή λειτουργίας του.
Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra», που είναι εδώ και ενάμιση χρόνο απλήρωτοι, θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο στον ΟΑΕΔ.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου, στη διαδικασία του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου δεν αναγγέλθηκαν οι απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν ένσημα έξι μηνών, να μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας ή να λαμβάνουν το επίδομα για λιγότερους μήνες από αυτούς που κανονικά θα δικαιούνταν.
Εξουθενωμένοι και με επίδομα - ψίχουλα στο τέλος της σεζόν
Την κατάσταση στην οποία βρίσκει τους εργαζόμενους το τέλος της σεζόν περιγράφει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου.
«Σακατεμένοι και εξαντλημένοι από την κούραση λόγω της ακόμη μεγαλύτερης εντατικοποίησης της δουλειάς (χωρίς ρεπό, με 10ωρα και 12ωρα). Με μισθούς πείνας και καταπατημένη την κλαδική ΣΣΕ, με όχι πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο, με απλήρωτες υπερωρίες - δεδουλευμένα και καθυστερήσεις πληρωμών, με μαύρη εργασία. Με επίδομα ανεργίας ψίχουλα, που το παίρνουν με μεγάλη καθυστέρηση τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ λίγοι και για μόλις 3 μήνες»: Αυτά περιλαμβάνει το «ταμείο» των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του.
Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για επίδομα ανεργίας και άλλα μέτρα για την προστασία των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.