Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Οι εργαζόμενοι να δώσουμε αγωνιστική απάντηση προτάσσοντας τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις
Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνάντηση με την υπουργό
Η απαίτηση για άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και την ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και η πλήρης αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις αντεργατικές νομοθετικές ανατροπές στο δικαίωμα της απεργίας, που προωθούν κυβέρνηση - κουαρτέτο - κεφάλαιο, ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο τηςπαρέμβασης που πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους προέδρους των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου - Καλλυντικού, συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, παρουσία και του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα, όπως και τις διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος για άμεση υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Επιβεβαιώθηκαν οι κυβερνητικές «πλάτες» στις αντεργατικές μεθοδεύσεις μετά τις πλημμύρες
Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του για το περιεχόμενο της συνάντησης το ΠΑΜΕ σημειώνει:
Από τη χτεσινή παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
«Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα της στήριξης των εργαζομένων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας, με βασικό στοιχείο τη διασφάλιση των μισθών και των μεροκάματών τους, της δουλειάς και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, απέναντι σε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας που ενθαρρύνονται από τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου, καθώς και την αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών για τις τεράστιες ζημιές που έπαθαν.
Εθεσε, επίσης, το ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και μέχρι τώρα - κατά περίεργο τρόπο - δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο στοιχείο για την τύχη τους, αν έχουν πάθει και τι ζημιές, αν υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση της υπουργού ήταν ότι δεν "γνωρίζει" και ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο της Πυροσβεστικής. Οσο για το ζήτημα της διασφάλισης των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επέμεινε στη διατύπωση του αστικού κώδικα περί "αμοιβαίας απαλλαγής" εργαζομένου και εργοδότη σε περιπτώσεις που η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται λόγω ανωτέρας βίας. Μάλιστα, μαζί με τον Γραμματέα του ΣΕΠΕ, προσπάθησε να "χρυσώσει το χάπι" λέγοντας ότι το υπουργείο εξέδωσε τις συγκεκριμένες οδηγίες στη βάση του αστικού δικαίου, για να αποτρέψει τυχόν απολύσεις!».
Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και συνολικά της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια σε κάθε απόπειρα της εργοδοσίας να φορτώσει τις συνέπειες των πλημμυρών στις πλάτες τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ήδη τα ταξικά συνδικάτα, παίρνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το σχετικό κάλεσμα που απευθύνουν σε κάθε συνδικάτο που δραστηριοποιείται στο Θριάσιο, η σύσκεψη που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στην Ελευσίνα και το πλαίσιο αιτημάτων στο οποίο αυτή κατέληξε, η παράσταση διαμαρτυρίας προχτές Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες, τη Δευτέρα πραγματοποίησαν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στη Μάνδρα, ενώ η συλλογή τους συνεχίζεται από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα νέα αντεργατικά νομοσχέδια
Σχετικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ανατροπών στο δικαίωμα στην απεργία και στην οργάνωση των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «η υπουργός υπερθεμάτισε για τη "σκληρή" διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα που "απέτρεψε" τις περισσότερες απαιτήσεις της και κατέληξε στο να υπάρξει τροποποίηση στο ν. 1264/82 που αφορά αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για απόφαση απεργίας στα επιχειρησιακά σωματεία από το 1/3 στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».
«Είναι προφανής», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «η προσπάθεια που καταβάλλει η υπουργός Εργασίας να πείσει τους εργαζόμενους για τις φιλεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ομως, "έχουν γνώση οι φύλακες". Τα μέτρα της κυβέρνησης μετά τις δολοφονικές πλημμύρες στοχεύουν καθαρά στη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων και λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για να υλοποιήσουν διάφορα αντεργατικά σχέδια.
Οσο για το αποτέλεσμα των "διαπραγματευτικών μαχών" της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, είναι η παγίωση όλων των προηγούμενων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων με τον νέο "κώδικα εργατικού δικαίου" και η ψήφιση νέων, σκληρότερων μέτρων και μάλιστα με την προσφιλή για την κυβέρνηση τακτική της κατάτμησης και του αιφνιδιασμού.
Το στοιχείο αυτό προκύπτει και από τη σημερινή τοποθέτηση της υπουργού.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και έχει έτοιμα τα αντεργατικά νομοσχέδια».
Πρόταση αγωνιστικής κλιμάκωσης με γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη
Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα «να δώσουμε αγωνιστική απάντηση, να προτάξουμε τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό:
  • Εδώ και τώρα υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα, από το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Να παλέψουμε το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσαν τα ταξικά συνδικάτα για τους εργαζόμενους που πλήγηκαν από τις πλημμύρες.
Να πάρουν οι δρομολογημένες από κυβέρνηση, ΕΕ, τρόικα, ανατροπές στο δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση των εργαζομένων, αλλά και αυτές που είναι στο συρτάρι και περιμένουν τη σειρά τους την απάντηση που αρμόζει.
Καταθέτουμε πρόταση στη ΓΣΕΕ και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανεργατική γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».
Υπενθυμίζουμε ότι, ήδη, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα έχουν προσυπογράψει το κάλεσμα 9 Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Συνταξιούχων για την προκήρυξη απεργίας ενάντια στις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ την πρόταση για απεργία στις 14 Δεκέμβρη θα καταθέσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.