Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Σε θέση μάχης απέναντι στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και την ένταση της καταστολής

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σε θέση μάχης απέναντι στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και την ένταση της καταστολής
Σε ετοιμότητα να δώσουν απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, που σφίγγουν τη θηλιά στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και βγάζουν «στο σφυρί» τη λαϊκή κατοικία, βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα, μαζικοί φορείς και Λαϊκές Επιτροπές.
Με γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να στηρίξουν συνολικά την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ανοίξει την «αυλαία» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Παράλληλα, έχει ανακοινώσει ήδη την απόφασή της για νομοθετικές παρεμβάσεις έντασης της καταστολής σε βάρος των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Σε αυτό το φόντο, με τον τερματισμό της αποχής που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι συμβολαιογράφοι, ξεκινούν ξανά και οι διαδικασίες πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, που είχαν «παγώσει» στις αρχές του μήνα.
Ετσι, η Τετάρτη 29/11 θα είναι μέρα κινητοποιήσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τα συνθήματα που ήδη έχουν ακουστεί στις κινητοποιήσεις έξω από τα ειρηνοδικεία, σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς!».
Το κάλεσμα σωματείων και φορέων στους εργαζόμενους και το λαό για οργάνωση και δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς δεν σταμάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων περιλαμβάνονται στις «εκκρεμότητες» της 3ης «αξιολόγησης», ανάμεσα στα δεκάδες προαπαιτούμενα με τα οποία κυβέρνηση, κουαρτέτο και εργοδοσία επιτίθενται στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο δικαίωμα στην απεργία, στα προνοιακά επιδόματα.

MotionTeam
Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα για απαγόρευση των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών πήρε τη θέση του ανάμεσα στις διεκδικήσεις που πρόβαλαν τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν στις 9 Νοέμβρη.
Παράλληλα, οι Επιτροπές ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που έχουν συσταθεί από τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε διάφορες περιοχές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους, παρέχοντας βοήθεια σε εργαζομένους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους, συμβάλλοντας στην οργάνωση της πάλης και το συντονισμό του αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Απάντηση στην ένταση της καταστολής...
Με τις πρωτοβουλίες που οργανώνουν τα σωματεία θα δώσουν απάντηση και στα μέτρα έντασης της καταστολής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ενάντια στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, με πρόσχημα την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη, και όχι δίωξη κατ' έγκληση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, για αδικήματα όπως «απειλή» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Επιπλέον, προχωρά σε ενίσχυση των «μέτρων ασφαλείας» στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, ώστε να διενεργούνται οι πλειστηριασμοί με «ασφάλεια», δηλαδή με καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Τα μέτρα - πρόκληση έχει ήδη καταγγείλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι έχουν σκοπό «να "βοηθήσουν" τους "υγιείς επιχειρηματίες" που θέλουν να "επενδύσουν" στη χώρα κάνοντας πλιάτσικο στο βιος του λαού», με ευρύτερες προεκτάσεις που αφορούν την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, παράλληλα με το ξεδίπλωμα των μέτρων της «αξιολόγησης».
...στον εμπαιγμό και τη συκοφάντηση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας
Δίπλα στο «μαστίγιο» της καταστολής, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει μια ολόκληρη εκστρατεία κοροϊδίας σε βάρος του λαού, παραποίησης της πραγματικότητας και συκοφάντησης των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, ανακοινώνοντας την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπουργοί της κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι αυτοί θα αφορούν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, παρουσιάζοντας αυτό το ποσό ως ένα συμφωνημένο με τις τράπεζες όριο, βάσει μιας «άτυπης συμφωνίας». Την ίδια στιγμή, παρουσίασαν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος ως πρωτοβουλίες που προστατεύουν «με βία και προπηλακισμούς» μεγαλοοφειλέτες, «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και μπαταχτσήδες που χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η υποτιθέμενη «συμφωνία» να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ αποδείχθηκε φιάσκο και κοροϊδία, όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, διευκρίνισε με δηλώσεις του ότι καμία τέτοια συμφωνία δεν υφίσταται. Αντιθέτως, έκανε λόγο για την «επιλογή» των τραπεζών, ξεκινώντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούν και να δώσουν προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις. «Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα, υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς», ξεκαθάρισε «αδειάζοντας» την κυβέρνηση και την προπαγάνδα της. Είναι σαφές δηλαδή ότι η πρώτη κατοικία, η λαϊκή στέγη βρίσκονται στο στόχαστρο, χωρίς καμιά ουσιαστική προστασία, εκτεθειμένες στα «νύχια» των τραπεζών αλλά και των «επενδυτικών funds», αφού από την αρχή του νέου έτους «απελευθερώνεται» πλήρως η δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία στα διάφορα «funds».
Πολύτιμη πείρα από τη λειτουργία των Επιτροπών
Το προηγούμενο διάστημα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ συγκρότησε Επιτροπή για την πάλη ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Στην Επιτροπή μπορεί να απευθύνεται κάθε σωματείο και εργαζόμενος, που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα, προκειμένου να αναζητήσει τις απαραίτητες συμβουλές αλλά και να οργανώσει τον αγώνα του. Η Επιτροπή έχει δώσει τηλέφωνα επικοινωνίας, ενώ λειτουργεί σταθερά κάθε Δευτέρα στα γραφεία του ΠΑΜΕ.
Η ύπαρξη και η λειτουργία της έχει ήδη αποδειχθεί αναγκαία και απαραίτητη. Σε αυτή έχουν απευθυνθεί αρκετοί βιοπαλαιστές, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι, που βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο» και αντιμετωπίζουν την απειλή να μείνουν χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.
Πέρα από τη νομική βοήθεια που επιδιώκει να δώσει, η Επιτροπή έχει το καθήκον να φέρει σε επαφή τον κάθε εργαζόμενο με το σωματείο του κλάδου ή της επιχείρησης που εργάζεται, με τους μαζικούς φορείς και τις Λαϊκές Επιτροπές στη γειτονιά που κατοικεί. Η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης είναι ο βασικός στόχος και ευθύνη της Επιτροπής.
Η χρησιμότητά της θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς όσο θα προχωρούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και θα βγαίνουν μέσα από αυτούς «στο σφυρί» λαϊκές κατοικίες, τόσο θα αυξάνεται η σημασία της μάχης που θα οργανώνεται στην κάθε γειτονιά, ενάντια σε όποιον τολμήσει να απλώσει τα χέρια και τα νύχια του στη λαϊκή στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.