Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Απεργία χτες και συγκεντρώσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Το ζήτημα των ΒΑΕ ανέδειξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ολοήμερη δραστηριότητα από το Σωματείο του νομού Θεσσαλονίκης
Αθήνα
Αθήνα
Σε απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα και τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να προβάλλουν ως αιχμή αιτήματα που αφορούν στα ΒΑΕ, στις προσλήψεις, στις ΣΣΕ, στην προστασία από τα εργατικά «ατυχήματα» κ.ά.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικήςοργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, όπου μίλησαν η Μαρία Ευαγγελάτου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας, και η Αννα Πλιάτσικα, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Στην ομιλία της η Μαρία Ευαγγελάτου εξέφρασε αρχικά την αλληλεγγύη «στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες». Ανέδειξε την ανάγκη «για κλιμάκωση της πάλης, κόντρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα» και σημείωσε πως μόνο τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει απολύσεις «11 εργαζομένων συμβασιούχων παρατασιούχων στην καθαριότητα του νομικού προσώπου του δήμου Ηρακλείου, τρεις απολύσεις στα ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας - Περισσού και άλλες 11 στην καθαριότητα και το πράσινο στον δήμο Ηλιούπολης, στο όνομα της έλλειψης ανταποδοτικότητας».
Η Αννα Πλιάτσικα κατήγγειλε μεταξύ άλλων την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που «το μόνο πρόβλημά της είναι πώς θα μοιράσουν την "πελατεία" των προνηπίων ανάμεσα στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Γιατί αυτό είναι που τους απασχολεί όταν εναντιώνονται στη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή».
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών
Ακολούθησε συγκέντρωση των εργαζομένων του κλάδου στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συμμετείχε το μπλοκ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με συνθήματα όπως «Ολοι στον αγώνα - ξεσηκωμός. Στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός».
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα καταργηθούν τα ΒΑΕ στις 31/12/2017. Υπενθυμίζεται ότι στο νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (Ν.4354/2015), προβλέπεται ότι έως εκείνη την ημερομηνία θα πρέπει να εναρμονιστεί το καθεστώς των ΒΑΕ με την ευρωενωσιακή νομοθεσία, που σημαίνει παραπέρα χτύπημα των ΒΑΕ. Ο υπουργός απέφυγε ακόμα και να τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα.
Σχολιάζοντας τη στάση του υπουργείου, ο Βασίλης Πετρόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΣ στην ΠΟΕ ΟΤΑ, είπε στον «Ριζοσπάστη»: «Η στάση των παραγόντων του υπουργείου επιβεβαιώνει ότι η κατάργηση των ΒΑΕ και η περικοπή του επιδόματος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Οι αναφορές του υπουργείου στην "κακή" τρόικα που πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν πείθουν, καθώς είναι η ίδια η κυβέρνηση που έχει δρομολογήσει την αρνητική για τους εργαζόμενους εξέλιξη μέσα από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που νομοθέτησε. Εμπόδιο και φραγμό στα σχέδιά τους μπορεί να βάλουν μόνο η αντίδραση και η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε κάθε αμαξοστάσιο και δήμο».
Στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης, με το πλαίσιο πάλης τουΣυλλόγου ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με παρέμβαση του Συλλόγου, μαζί με εργαζόμενους, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θέρμης που λειτουργούν με ΕΣΠΑ, απαιτώντας από τον δήμαρχο να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλονται.
Από την απεργιακή συγκέντρωση απαίτησαν καμία απόλυση εργαζομένων από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ΣΣΕ και για τους αορίστου και για τους ορισμένου χρόνου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσαγκάρης, γραμματέας του Συλλόγου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κατοχύρωσης και επέκτασης των εργασιακών δικαιωμάτων των βρεφονηπιοκόμων και κάλεσε σε αγώνα για να ενταχθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς τα χιλιάδες παιδιά που μένουν απ' έξω.
Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου το ΔΣ του Συλλόγου συναντήθηκε με εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαζική Γενική Συνέλευση. Επίσης, χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Συλλόγου για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.