Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Σηκώνει «σκόνη» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σηκώνει «σκόνη» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό
Προκλητικός απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, το Σαββατοκύριακο σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο υπουργός Εργασίας, υπερασπιζόμενος τις ανατροπές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Ασφαλιστικό και τα μέτρα που σχεδιάζει τώρα στα Εργασιακά.
Αποθεώνοντας την κοροϊδία, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ίδιος παραμένει ...κομμουνιστής (!) από τα 15 του και ότι «όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι να περιμένουν αυξήσεις».
Σε συνέντευξή του το Σάββατο στην ΕΡΤ1, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι αν περνούσαν οι θέσεις του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, τώρα «θα είχαμε περισσότερο αίμα και στα Εργασιακά» και ότι «το Ασφαλιστικό το κλείσαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους αντίθετα με αυτά που ήθελε το ΔΝΤ».
Ολα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση μείωσε παραπέρα τις συντάξεις για τους μελλοντικούς δικαιούχους, αφαίρεσε το ΕΚΑΣ από χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και έθεσε τη δαμόκλειο σπάθη των νέων περικοπών πάνω από το κεφάλι των ήδη συνταξιούχων.
Οπως, μάλιστα, δείχνουν οι νέες παρεμβάσεις του ΔΝΤ για εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν σε σχέση με τις συντάξεις, το Ασφαλιστικό δεν «κλείνει» ποτέ. Γι' αυτό η βασική διαφορά που βρήκε ο Γ. Κατρούγκαλος, σε σχέση με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, ήταν ότι οι μειώσεις που έγιναν «δεν έλυναν το βασικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού», που ήταν τα ελλείμματα, ενώ η μεταρρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «δεν δημιουργεί ελλείμματα στο μέλλον».
Μετά απ' όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι το ΔΝΤ ...«απομονώθηκε στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό» και ότι το ίδιο θα επιδιώξει η κυβέρνηση και στα Εργασιακά, για να επιστρέψει η χώρα στην «κανονικότητα» και στο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Με «μπαμπούλα» το ΔΝΤ και τις «νεοφιλελεύθερες» - όπως λέει - προτάσεις του, ο Γ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να σύρει τους εργαζόμενους στην υπεράσπιση των ανατροπών που τώρα σχεδιάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο στα Εργασιακά.
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» θα αποτελέσει «βάση της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν είναι δεσμευτικό» και προσπάθησε να επιβάλει στους εργαζόμενους το ψευτοδίλημμα «ή με το ΔΝΤ, ή με την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων», η οποία προβάλλεται από την κυβέρνηση ότι διασφαλίζει τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Φωτογραφία προστέθηκε από τον διαχειριστή...

Θυσίες δίχως τέλος...

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Εργασίας έγιναν στον απόηχο των κλιμακούμενων παρεμβάσεων του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, το οποίο διατηρείται ψηλά στην ατζέντα των επόμενων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν, ισχυρίστηκε ότι το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με την τελευταία μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ήταν να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα του συστήματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι θυσίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου δεν έχουν τέλος, καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες το Ταμείο ανακοίνωνε ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, με στόχο να βρεθούν τάχα χρήματα για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους, αλλά και ένα σύστημα χορήγησης επιδομάτων ανεργίας. Πρόκειται για πλευρές που σχετίζονται με τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ενώ οι αναφορές στο επίδομα ανεργίας προμηνύουν νέες περικοπές και μέτρα όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, να επιδοτεί τους εργοδότες με το επίδομα για να προσλάβουν τον δικαιούχο άνεργο.
Ο Π. Τόμσεν μίλησε, επίσης, για «εξαιρέσεις σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού» σε ό,τι αφορά τη φορολογία, υπονοώντας το σημερινό κουτσουρεμένο αφορολόγητο, το οποίο προφανώς θα πρέπει κι αυτό να καταργηθεί, ενώ για τον κρατικό τομέα είπε ότι ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και υπάρχει ανησυχία για το «αν η Ελλάδα θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.