Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Προετοιμασίες και σχέδιο πλατιού ανοίγματος για την απεργία στις 30 Μάη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Προετοιμασίες και σχέδιο πλατιού ανοίγματος για την απεργία στις 30 Μάη
Πλαίσιο πάλης που αντιστοιχεί στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού προτάσσουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις
Από τη χτεσινή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων στη Θεσσαλονίκη
Με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, προετοιμάζουν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Αυτό είναι το σύνθημα που προτάσσει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή, για να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας, όπως και να δώσουν το περιεχόμενο που αυτή πρέπει να έχει.
Ταυτόχρονα, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με τις ενώσεις και τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, δυναμώνοντας το ενιαίο τους μέτωπο απέναντι στον κοινό εχθρό, την πολιτική που τους τσακίζει τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Με συσκέψεις σωματείων και φορέων και πλατύ άνοιγμα με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, προετοιμάζουν την επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων.
Στην απεργία και τις συγκεντρώσεις καλεί επίσης η Πρωτοβουλία Αποστράτων.
Πρόγραμμα δράσης και παρεμβάσεων από την πλατιά σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Πλατιά σύσκεψη σωματείων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, συνδικαλιστών, Επιτροπών Αγώνα, Λαϊκών Επιτροπών πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της απεργίας στις 30 Μάη.
Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν επίσης οι εξής κεντρικές δράσεις: Στις 23/5 θα γίνουν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς κατά κλάδο, αλλά και εξορμήσεις στις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου. Στις 26/5 θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στις μεγάλες λαϊκές αγορές.
Επίσης, ανακοινώθηκαν ανοιχτές συσκέψεις - παρεμβάσεις, που προγραμματίζουν μπροστά στην απεργία οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, για την ανάδειξη του περιεχομένου της απεργιακής μάχης, για την οργάνωση της κοινής πάλης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, συνταξιούχων, νεολαίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για την από κοινού πάλη για τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται οι εξής παρεμβάσεις την Τετάρτη 23 Μάη:
-- Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο πάρκο δίπλα στο ΕΚΘ.
-- Στην Τούμπα, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού.
-- Στο 5ο Διαμέρισμα, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Κρήτης (ανάμεσα Κρήτης και Θερμοπυλών).
-- Στην Καλαμαριά, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Σκρα).
Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας για τη δουλειά των ταξικών δυνάμεων μπροστά στην απεργία, υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, αλλά να συσπειρώνουμε συνεχώς νέες δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης για την υλοποίηση της στρατηγικής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου, με αιτήματα που αφορούν τις ανάγκες του λαού και διαμορφώνουν τους όρους της αντεπίθεσης».
Αναφερόμενος στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που μεθοδεύουν κυβέρνηση, ΣΕΒ, εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ στην ουσία ζητούν στήριξη από το μεγάλο κεφάλαιο για να αντιμετωπιστεί ο κύριος αντίπαλός τους, δηλαδή εμείς, και να στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από τη σημαία του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και των συμφερόντων τους.
Με την "κοινωνική συμμαχία" στήνουν ένα εργαλείο ουσιαστικής παρέμβασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα. Η προσπάθειά τους να στήσουν επιτροπές της συμμαχίας των προθύμων σε όλους τους νομούς αυτό δείχνει. Πρόκειται όχι απλά για μια συνδικαλιστική παρέμβαση. Επιδιώκουν να ενσωματώσουν ιδιαίτερα τη νέα γενιά στις επιδιώξεις τους. Αυτό να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Να μην τους αφήσουμε χώρο και χρόνο να παρεμβαίνουν και να τραβούν κόσμο με τα αιτήματα των βιομηχάνων. Να απευθυνθούμε θαρρετά, αποφασιστικά σε όλους, όχι μόνο στα σωματεία που είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Ο κάθε κλάδος να δουλέψει με συγκεκριμένο σχέδιο.
Να μην αφήσουμε έδαφος για καλλιέργεια εφησυχασμού για το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής, δηλαδή της προσπάθειας κατοχύρωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του μόχθου του λαού.
Τις επόμενες μέρες θα οργανώσουμε την πάλη μας μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, με το δικό μας πρόγραμμα δράσης, για τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Πλαίσιο που θα περιέχει την πάλη για τις ΣΣΕ, την ΕΓΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία, στους πλειστηριασμούς, την απαίτηση για μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία».
Με την πραγματική Κοινωνική Συμμαχία απέναντι στην υποταγή στις αξιώσεις του κεφαλαίου
Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, που μετέφεραν την πείρα από τη δράση που προηγήθηκε για την απεργία της 1ης Μάη, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουν στη δουλειά και για την απεργία στις 30 Μάη.
Η Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στη λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία» που στήνουν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ - Επιμελητηρίων, σημείωσε ότι «τα αιτήματά τους αντανακλούν τις επιδιώξεις των μεγαλύτερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτών που επιτυγχάνουν τζίρους και διεκδικούν να συνεχίσουν τις μπίζνες τους μαζί με τα μονοπώλια στο νέο γύρο της ανάπτυξης. Τα αγωνιστικά σωματεία των ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, θα ξαναβρεθούμε μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, επιστήμονες, τεχνικούς, ανέργους και συνταξιούχους. Αυτή είναι η δική μας Κοινωνική Συμμαχία».
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, η συμμαχία που έστησαν αυτές οι δυνάμεις επιδιώκει να παρέμβει στον προσανατολισμό που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, για να τραβήξουν την εργατική τάξη στη γραμμή της επιχειρηματικότητας, στη γραμμή του κεφαλαίου.
Κριτήριο και καθήκον για μας, υπογράμμισε, αποτελεί η προσπάθεια τα συνδικάτα, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι να απορρίψουν το πλαίσιο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να πάρουμε όλα εκείνα τα οργανωτικά μέτρα που να βάζουν εμπόδιο στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΣΕΒ - εκφραστών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να έχουν ομήρους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, στη σημαία των δικών τους συμφερόντων.
Οπως τόνισε, κριτήριο της δουλειάς αποτελεί σε πόσους χώρους άνοιξε επί της ουσίας η συζήτηση, σε πόσους νέους χώρους θα πάμε, η πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και κυρίως το πόσους θα βάλουμε στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.