Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ορθάνοιχτος ο δρόμος για τη νομοθέτηση της ανταπεργίας

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Χειροκροτητές των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Το δρόμο για τη νομική κατοχύρωση της ανταπεργίας («lock out») φαίνεται πως ανοίγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιοποιώντας στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Χτες, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την «κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη», που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας. Στο άρθρο 6, ο Χάρτης αναγνωρίζει το «δικαίωμα εργαζομένων και εργοδοτών στη συλλογική δράση σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην απεργία».
Η στάση της κυβέρνησης, η οποία διακηρύττει ότι θα νομοθετήσει για τις εργασιακές σχέσεις και για το συνδικαλιστικό νόμο με βάση της «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχίες. Κι αυτό επειδή είναι γνωστή η πίεση που ασκούν η εργοδοσία και η ΕΕ για περιστολή του δικαιώματος της απεργίας και για τη νομοθέτηση της ανταπεργίας, ενώ πρόσφατο είναι το κρούσμα με το «lock out» στην ΕΒΓΑ, σε μια προσπάθεια της εργοδοσίας συνολικά να διαμορφώσει τετελεσμένα.
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο ίδιο άρθρο του Χάρτη προβλέπεται η άρνηση του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία!
Αρνήθηκε να δεσμευτεί η κυβέρνηση
Οσον αφορά την ανταπεργία, σε τμήμα του νομοσχεδίου που έχει σχέση με την κύρωση του Χάρτη, με τίτλο «ειδικό μέρος», αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, αναφορικά με το άρθρο 6, δεν δεσμεύεται «ως προς την ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, απαίτησε από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, να δώσει εξηγήσεις αν τελικά η κυβέρνηση απαγορεύει ή όχι την ανταπεργία, όμως ο υπουργός, στη συνολική του τοποθέτηση, δεν είπε λέξη για το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε την εξής ερώτηση: «Ως προς τη ρύθμιση του άρθρου 6, σε σχέση με τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας, πρέπει η κυβέρνηση να ερμηνεύσει, στο σημείο αυτό, για ποιο πράγμα δεν θέλει να δεσμευθεί: Για την απαγόρευση, ή για τη δυνατότητα επιβολής ανταπεργίας, εκ μέρους των εργοδοτών;».
Ο υπουργός αντί να απαντήσει, έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ, λέγοντας ότι ο Κοινωνικός Χάρτης της ΕΕ δείχνει και ποιο είναι πραγματικά το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», το οποίο «είναι αντίθετο με τα μνημόνια», για να προσθέσει: «Ο Χάρτης (...) δεσμεύει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η Επιτροπή που κρίνει τη συμμόρφωση ή τη μη συμμόρφωση, είναι όργανο όχι της ΕΕ, αλλά του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα έχει επομένως την ευκαιρία να εξετάσει αν παραβιάζονται από το μνημόνιο ή από τα προηγούμενα μνημόνια ή από τις πιέσεις των θεσμών, οι θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη».
Αναθεωρείται διαρκώς προς το χειρότερο
Ο Χρήστος Κατσώτης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε το ιστορικό του Χάρτη, που ξεκινάει από το 1961 και κάθε φορά αναθεωρείται προς το χειρότερο. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι «επιβεβαιώνεται η επιμονή και του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απαγόρευαν τη μονομερή, από πλευράς εργατικών συνδικάτων, προσφυγή στη διαιτησία, όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα, έδειξε ότι αν και υπάρχουν σημεία του Χάρτη που είναι θετικά, η κυβέρνηση δεν τα κυρώνει. Για παράδειγμα, δεν κυρώνει το άρθρο 3 που αφορά «την ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγιεινής στην εργασία, μέσω π.χ. του Γιατρού Εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους και επομένως σε όλους τους εργασιακούς χώρους, διατηρώντας το σημερινό καθεστώς, που, όπως είναι γνωστό, ο Γιατρός Εργασίας ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους».
Τόνισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει το έγκλημα σε βάρος του Ασφαλιστικού, που στις «εργασιακές σχέσεις κυριαρχεί η εργοδοτική ασυδοσία, με την προσπάθεια βίαιης μείωσης της αξίας της εργατικής δύναμης (...) την ώρα που ο καπιταλισμός επιτίθεται λυσσαλέα και μέσα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ, και τις πολιτικές που εδώ και δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, ακολουθούν, στραγγαλίζοντας κάθε εργασιακό και κοινωνικο-ασφαλιστικό δικαίωμα που έχει απομείνει, μόνο υποκρισία μπορεί να είναι αυτή η διακήρυξη για τον χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων». Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κύρωση του Χάρτη.
Τα υπόλοιπα κόμματα
Τα άλλα κόμματα, με το «υπέρ» από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων και το «παρών» από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, υποδέχτηκαν περιχαρή τον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία όλα, μηδενός εξαιρουμένου, παρουσίασαν ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εξέφρασαν κάποιες ...επιφυλάξεις αν η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τον Χάρτη!
Ξεχωρίζει μάλιστα η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή της Χρυσής Αυγής, Δ. Κουκούτση, ο οποίος ανέφερε: «Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα των μνημονίων θέτει προβληματισμούς για το πόσο μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ (...) να εξακολουθούμε να μιλάμε για το κοινό ευρωπαϊκό ιδεώδες»!
Διαφοροποίηση απέναντι στο νομοσχέδιο εκφράστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνά, γεγονός που δεν φαίνεται να είναι άσχετο με τις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.