Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας καταγγέλλει τις ΚΟΙΝΣΕΠ σαν την νέα μορφή δουλεμπορίας

Ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Γλυφάδας για ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας (31-7-2013), οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων του ευρωενωσιακού τόξου, με προεξάρχοντες τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σθεναρά υπερασπίστηκαν το ρόλο των κατά το νόμο κερδοσκοπικών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), το νέο φορέα της επονομαζόμενης Κοινωνικής Οικονομίας (Ν4019/2011), και στρώνουν το χαλί για να παραδώσουν σε πρώτη φάση τους παιδικούς σταθμούς σ’ αυτούς.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι τριών κατηγοριών, ένταξης (οι πελάτες της είναι οι Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, δηλαδή άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι), κοινωνικής φροντίδας (οι πελάτες της είναι ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις), και συλλογικού και παραγωγικού σκοπού (παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως: ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.). Δηλαδή οι ΚΟΙΝΣΕΠ καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων ενός δήμου.

Τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα, και από τις ευάλωτες ομάδες, είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στην ΚΟΙΝΣΕΠ τα νομικά πρόσωπα μπορούν να συμμετέχουν σε ποσοστό μέχρι το 1/3 των μελών της. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους – εταίρου σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας καταγγέλλει τις ΚΟΙΝΣΕΠ σαν την νέα μορφή δουλεμπορίας. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ επειδή έχουν την εμπορική ιδιότητα, έχουν δηλαδή σαν σκοπό το κέρδος, καλούνται να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα από τους πελάτες τους, που είναι άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, τους οροθετικούς, τους φυλακισμένους, τους αποφυλακισμένους, τους ηλικιωμένους, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Οι απλοί μέτοχοι-εργαζόμενοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ, που μπορεί να είναι και άτομα από τις ευάλωτες ομάδες, θα προσφέρουν φτηνή ανασφάλιστη εργασία στα πραγματικά αφεντικά των ΚΟΙΝΣΕΠ, που δεν θα είναι άλλοι από τα νομικά πρόσωπα, και τα οποία δεν έχουν και καμιά φορολογική υποχρέωση. Αυτό άλλωστε σκοπεύει να κάνει στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Το κράτος, δηλαδή οι ασφαλισμένοι να λειτουργήσουν ως μέτοχοι, όπως οι μέτοχοι των ιδιωτικών κερδοσκοπικών ασφαλιστικών εταιρειών. Να κερδίσουν δηλαδή από την ασθένεια τους. Σ’ αυτή τη βαρβαρότητα σπρώχνουν το λαό μας, και τις πιο ευάλωτες ομάδες του.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάσουν άλλο χρόνο, να γυρίσουν την πλάτη στους συνεχείς εκβιασμούς της κυβέρνησης «μέτρα ή χρεοκοπία», αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα της ΕΕ ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα εντός των τειχών του συστήματος, της ΕΕ και των μονοπωλίων. Ο μόνος δρόμος βρίσκεται στο κοινό μέτωπο και τον αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, για καμία απόλυση-διαθεσιμότητα, μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού, απόκρουση και ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.