Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σ όλη την ΕΕ ίδια μέτρα… και οι τζίροι των πολεμικών βιομηχανιών

Σ όλη την ΕΕ ίδια μέτρα… και οι τζίροι των πολεμικών βιομηχανιών

29/07/2013

Ούτε σε ένα κόμμα δε διαφοροποιούνται τα μέτρα που αποφασίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Χτες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποσχέθηκε σταδιακές μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τις αρχές 2014 με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων. Ομοίως και στην Ελλάδα οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν φραγκοδίφραγκα για φόρους, αν και την ίδια ώρα οι λαοί και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στενάζουν απ’ τα κάθε είδους χαράτσια και τη φοροληστεία που υφίσταται το ήδη ισχνό εισόδημά τους.

«Η κύρια οικονομική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας. Η προσέλκυση επενδυτών βεβαίως θα γίνει αφού και εκεί ισοπεδώθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού κι εκεί μπορούν να «αγοράσουν» πλέον πάμφθηνη εργατική δύναμη κι, επιπλέον, θα απολαύσουν και νέες φοροαπαλλαγές.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως σχεδιάζεται να μειωθεί ο βασικός φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο 17%-19% μεσοπρόθεσμα, από τουλάχιστον 25% σήμερα. Ακόμα, ότι «η φορολογία 19% προς τις επιχειρήσεις εφαρμόζεται σήμερα στην Πολωνία και την Τσεχία, δύο χώρες με τις οποίες η Πορτογαλία ανταγωνίζεται για την προσέλκυση επενδύσεων». Οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους την επόμενη βδομάδα.

«Θα χρειαστούμε μια πρόσθετη προσπάθεια για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές τώρα που η κρίση ξεπεράστηκε και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχουμε ήδη ανακοινώσει», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αυτό που δεν αναφέρουν είναι ότι η «πρόσθετη προσπάθεια» δεν έχει τελειωμό για τους λαούς, παρά μόνο όταν βρει στον «τοίχο» της ολοκληρωτικής τους εξαχρείωσης και εξαθλίωσης. Εκτός αν στο μεταξύ πατήσουν οι ίδιοι οι λαοί φρένο και αλλάξουν πορεία.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχοντας ως στόχο την ενιαία αμυντική βιομηχανία, παίρνει μέτρα για κατάκτησή του στην πράξη. Μιλώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν για απειλή της ανταγωνιστικότητας της αμυντικής βιομηχανίας με το συνεχιζόμενο κατακερματισμό των αμυντικών αγορών της Ενωσης, εννοεί ότι τα μονοπώλια που παράγουν πολεμικό υλικό πάσης φύσης, πρέπει να είναι ανταγωνιστικά διεθνώς για να κατακτούν μεγαλύτερα μερίδια έναντι των ανταγωνιστών τους, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, κ.λπ. Απ’ αυτήν την άποψη, σχεδιάζουν δράση για την «ολοκλήρωση», όπως λένε, της εσωτερικής αγοράς για την άμυνα, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και τις στρεβλώσεις της αγοράς. Γνωρίζοντας επίσης ότι στα κράτη – μέλη, σχετικά με τους εξοπλισμούς, παρεμβαίνουν και οι ανταγωνιστές της ΕΕ, επομένως πασχίζουν στο εσωτερικό της ΕΕ να μειώσουν τέτοιες παρεμβάσεις σε όφελος των δικών τους μονοπωλίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η βιομηχανία άμυνας απασχολεί περίπου 400.000 εργαζομένους και δημιουργεί επιπλέον 960.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2012 ανήλθε στα 96 δισ. ευρώ. Οι πολεμικές βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, κ.λπ. πρέπει να αυξήσουν τους τζίρους και η Κομισιόν κάνει τα πάντα γι’ αυτό.

Αναδημοσίευση από  http://geranista.wordpress.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.