Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 17ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                          Θεσσαλονίκη, 12-10-2016
17ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ              
                                                                 ΠΡΟΣ : 1. Το Γραφείο Δημάρχου Καλαμαριάς   
                                                                                    2. Την Αντιδημαρχία Παιδείας Καλαμαριάς
                                                                      ΚΟΙΝ:   1. Γραφείο Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας          
                                             Εκπαίδευσης
         
 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ΕΚΤΑΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 17ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Για να μπορεί ένα δημοτικό σχολείο να επιτελέσει το ρόλο του χρειάζεται :
Σχολικό κτήριο που θα παρέχει ασφάλεια στα παιδιά μας, όπου θα τηρούνται οι όροι υγιεινούς διαβίωσης για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, πλήρως εξοπλισμένα με υλικοτεχνική υποδομή (βιβλιοθήκες, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, βοηθητικούς χώρους, χώρους για τα ολοήμερα τμήματα για φαγητό κ.ά.)
Επιμορφωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, σχολικούς τροχονόμους, σχολικούς φύλακες), όλους με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Βιβλία καλογραμμένα, κατανοητά, σύμφωνα με την ηλικιακή ανάπτυξη του μαθητή, στηριγμένα στα βασικά στοιχεία της γνώσης και της επιστήμης.
Τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών (15 μαθητές ανά τάξη για, α΄ και β΄ δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις), ώστε να γίνεται καλύτερα η εκπαιδευτική διαδικασία και οι μαθητές να μπορούν να αφομοιώνουν τη γνώση.
Γενναία κρατική χρηματοδότηση, για να καλυφτούν οι λειτουργικές ανάγκες.
Το δικό μας σχολείο είναι καινούργιο βρίσκεται στην έκτη χρονιά της λειτουργίας του και έγινε μετά από επίμονες προσπάθειες και των γονιών που για πολλά χρόνια ζητούσαν την αντικατάσταση του παλιότερου κτιρίου με ένα καινούργιο.
Παρά το θετικό ότι φέτος έχουμε όλα τα  βιβλία στη ώρα τους και τους δασκάλους, υπάρχουν και μια σειρά προβλήματα που παραμένουν.
Ακόμη έχουμε και έναν φύλακα με ωράριο 2 με 10μμ. Μετά τις 10μμ οι πόρτες του σχολείου είναι κλειδωμένες.
Έχουμε ακούσει και από πέρσι και φέτος με την έναρξη της χρονιάς πολλά περί αναβάθμισης του ολοήμερου δημοτικού.  Έχουμε όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τους παρακάτω λόγους:
·         Πόσο παιδαγωγική είναι η μείωση ωρών όπως της Θεατρικής και Μουσικής Αγωγής, μαθημάτων που βοηθούν τον μαθητή να διευρύνει τις γνώσεις του, να διαπαιδαγωγηθεί πολύπλευρα, να χαλαρώσει και να αναπτυχθεί αισθητικά; Γιατί το κράτος περιορίζει αυτή την δυνατότητα του δημόσιου σχολείου;
·         Πως θεωρούμε ότι εξασφαλίσαμε όλους τους δασκάλους αφού απλά μειώσαμε τις ώρες διδασκαλίας ;
·         Γιατί για μια ακόμη χρονιά δεν γίνονται οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού στη φύλαξη και την καθαριότητα, αλλά μένουμε στα 8μηνα και στις κατάπτυστες συμβάσεις για τις σχολικές καθαρίστριες ;


Ως αποκορύφωμα για το σχολείο μας θέλουμε να θέσουμε το πιο σοβαρό κατά τη γνώμη μας πρόβλημα:
Το σχολείο μας αν και αρχικά έχει σχεδιαστεί να είναι 12θέσιο σήμερα έχει γίνει 17θεσιο. Αποτέλεσμα της μεγάλης ροής μαθητών(εγκατάσταση νέων ζευγαριών, φυγή από τα ιδιωτικά στα δημόσια κλπ) είναι να αξιοποιούνται ως διδακτικές αίθουσες αυτές που είναι στο παλιό κτίριο. Σήμερα σε μια αυλή που προβλεπόταν ο αυλισμός 270 το ανώτερο βρίσκονται 370 μαθητές δημοτικού. Διεκδικούμε την ανέργεση νέου σχολικού κτιρίου σε χώρο που έχει ήδη χαρακτηριστεί (οικόπεδο απέναντι από τον ΟΑΕΔ Καλαμαριάς) ως την μόνη λύση για την μετατροπή μας ξανα σε 12θέσιο. Συνδυαστικά με αυτό θεωρούμε οτι το παλιό κτίριο πρέπει να μην συνεχίσει να αξιοποιείται ως χώρος διδασκαλίας, να κατεδαφιστεί και να αξιοποιηθεί για τη ανέργεση πραγματικού γυμναστηρίου, αιθουσών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το σχολικό κτίριο αν και καινούργιο έχει παραλείψεις στη φάση της κατασκευής που το ΔΣ έγκαιρα τις έχει επισημάνει εδώ  και  χρόνια στον Δήμο και στις αντίστοιχες υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα χρειάζονται τα εξής :
·         Μόνωση στην ταράτσα του κτιρίου με δεδομένο ότι κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες η θερμοκρασία του 1ου ορόφου του σχολείου είναι πολύ υψηλή και δε γίνεται φυσική ανακύκλωση του αέρα.
·         Εξέταση της πιθανότητας να δημιουργηθεί εξαερισμός από το αίθριο του κτιρίου
·         Να εξεταστεί η πιθανότητα κατεδάφισης των παλιών βρυσών
·         Η επαρκής σηματοδότηση  της οδού Καισαρείας, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων τις ώρες προσέλευσης και σχολάσματος.
·         Προστατευτικά κάγκελα στα παράθυρα του β’ ορόφου που η έλλειψή τους δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενο ατύχημα
·         Προστατευτικά κάγκελα στην κερκίδα της αυλή
·         Αντικατάσταση των πλαστικών αντιολισθητικών στις σκάλες με νέα που να μην ξεκολλάνε και να μην δημιουργείται κινδύνους ατυχήματος των παιδιών.
ΑΜΕΣΑ :
1) χρειάζεται κλάδεμα και φωτισμός δυνατός στον διάδρομο που οδηγεί στο νηπιαγωγείο. Είναι γνωστό ότι αποτελεί χώρο που πολλά βράδια μετατρέπεται σε χώρο παραβατικών συμπεριφορών.
2) Καθαρισμός του πεζοδρομίου της οδού Λασσάνη που είναι σε άσχημα κατάσταση
3) Τοποθέτηση κολώνων που θα εμποδίζουν το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο Αν.Θράκης με Λασσάνη από όπου περνάνε καθημερινά εκατοντάδες παιδιά για να φτάσουν στη είσοδο του σχολείου.
Η καθαριότητα τους σχολείου επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια. Η εκτίμηση  μας είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2 με ολοκληρωμένο ωράριο(8ωρο) ή 3 καθαρίστριες αν είναι με σύμβαση έργου ή ωρομίσθιο για να καλύψουν όλους τους  χώρους του σχολείου( 24 αίθουσες, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι, βοηθητικοί χώροι, αυλή).
Οι σχολικοί φύλακες που πριν 3 χρόνια απολύθηκαν φέτος ήρθαν με τη μορφή του 8μηνου στα πλαίσια της των συμβάσεων της κοινωφελούς εργασίας στον δήμο Καλαμαριάς. Προτείνουμε να μετατραπεί το ωράριο του φύλακα από 14.00-10.00μμ σε 11.00μμ-7πμ λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα της φύλαξης τι απογευματινές κα βραδινές ώρες. Η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι τότε χρειάζεται να υπάρχει η παρουσία  του φύλακα ως μια αποτροπή στην είσοδο αυτών που έχουν στο παρελθόν προκαλέσει ζημιές.

Εκ των προτέρων ευχαριστούμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, το ΔΣ είναι πάντα στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις. (Τηλ επικοινωνίας 6977697512, 6932803571).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.