Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

 'κανε κλικ στον συνδεσμο!!https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/dimarhos_kalamarias_paraliaki_zoni_kalamarias_ekpempei_sos/?tlImXpb

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!

Τα σχέδια για ξεπούλημα και εμπορευματοποίηση της περιούσιας του Καλαμαριώτικου λαού δεν είναι τωρινά. Χρόνια τώρα, συναντάμε παντού τη μέθοδο της "απαξίωσης" και της "υποβάθμισης", ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια Κυβερνήσεις – Δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση- οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, τη μαρίνα Αρετσούς. Μια τέτοια εξέλιξη στην Μαρίνα, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσης του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων, και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή.


Μας προβληματίζει επίσης, τι έχουν στο μυαλό τους για το στρατόπεδο Κόδρα που πολλές φορές πέρασε τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης. Ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελεί ανάσα πρασίνου, να σφύζει από ζωή με πολιτιστικές δραστηριότητες και αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει απαξιωθεί διαχρονικά . Την στιγμή μάλιστα που υπάρχει τεράστια έλλειψη αθλητικών υποδομών στην Καλαμαριά, με τα αθλητικά σωματεία της να συνωστίζονται στις ελάχιστες διαθέσιμες αθλητικές υποδομές.

Μέρος του παραλιακού μετώπου και το πρώην Νοσοκομείο Παναγία, έχουν μπει στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Σύλλογος Γυναικών μέσα στην καραντίνα λόγω της πανδημίας απέδειξε στην πράξη ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Πήρε πρωτοβουλία για το μάζεμα υπογραφών με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία», συγκεντρώνοντας πάνω από 1.500 υπογραφές. Η ανάγκη της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία» καθώς και η ενίσχυση συνολικά του Συστήματος Υγείας της χώρας, αποδείχτηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας.
Καλούμε τον λαό της Καλαμαριάς, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς να ματαιώσουμε τα σχέδια Κυβέρνησης και Δήμου. Να εναντιωθούμε στην εμπορευματοποίηση του Παραλιακού Μετώπου. Να συντονίσουμε τις φωνές μας σε κοινή σύσκεψη που θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ανατρέψουμε τα σχέδια τους!
Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση και έχουμε φωνή!


ΕΜΕΙΣ:

  • Οι γονείς που θέλουμε ελεύθερους χώρους – πάρκα για τα παιδιά μας, για να παίζουν με ασφάλεια.
  • Οι εργαζόμενοι, οι νέοι που θέλουμε τον λίγο ελεύθερο μας χρόνο να τον διαθέτουμε σε δωρεάν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι που βλέπουμε το εισόδημα μας να μειώνεται και τώρα να απειλείται από σχέδια για μεγάλα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται να στηθούν δίπλα στα μαγαζιά μας.
  • Οι ψαράδες που τόσο χρόνια μας κοροϊδεύουν για το αλιευτικό καταφύγιο και κινδυνεύουμε με έξωση η να ακριβοπληρώνουμε το χώρο που είναι απαραίτητος για τη δουλειάς μας.
  • Οι συνταξιούχοι που μαζί με την νοσταλγία της παλιάς Καλαμαριάς, έχουμε ανάγκη σήμερα, από ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής.
  • Όλοι εμείς που έχουμε από πρώτο χέρι νιώσει τις συνέπειες από την έλλειψη του Νοσοκομείου «Παναγία και συνολικά την υποβάθμιση του Δημόσιου συστήματος υγείας
  • Όλοι εμείς που αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η πολύπλευρη ιστορικότητα του χώρου της ευρύτερης περιοχής της πλαζ της Αρετσούς, η ανάδειξή και η αξιοποίησή της, η αξία της λειτουργίας συλλογικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων σε αυτή.
  • Όλοι εμείς που αγαπάμε ιδιαίτερα την αθλητική δραστηριότητα στη θάλασσα.
  • Όλοι εμείς που ανησυχούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον η επιπρόσθετη επιβάρυνση από την εντατική τουριστική εκμετάλλευση που προετοιμάζεται.

«Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι αυτά τα σχέδια τους δεν θα περάσουν!» Θέλουμε την Καλαμαριά που ζούμε και αγαπάμε, να αξιοποιεί τους λιγοστούς ελευθέρους χώρους που της έχουν απομείνει για υποδομές πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού , αθλητισμού, δημόσιες και δωρεάν για όλο το λαό!

Απαιτούμε:

  • Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακύρωση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
  • Αξιοποίηση της περιοχής της Μαρίνας και της ευρύτερης περιοχής της που περιλαμβάνει την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα με δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για την αναψυχή των πολιτών της Καλαμαριάς αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης. Με αθλητικές πολιτιστικές δραστηριότητες, για ανάδειξη της ιστορικότητας της κ.α. Αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση των υποδομών που υπάρχουν, αναβάθμισή τους, δημιουργία νέων. Διασφάλιση της χρήσης της από το δήμο προς όφελος του λαού της Καλαμαριάς και της ευρύτερης περιοχής
  • Ένταξη της περιοχής της Μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί για το συμφέρον του λαού της περιοχής από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, το μοναδικό τοπίο η τεράστια και πολύπλευρη αξία της περιοχής.
  • Το Στρατόπεδο Κόδρα να γίνει πολυχώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή, λειτουργία, και την συντήρησή αυτών των εγκαταστάσεων. Να απομακρυνθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την περιοχή.
  • Στήριξη και ενίσχυση των ναυταθλητικών σωματείων ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το θαλάσσιο μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό.
  • Την στήριξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής λειτουργίας των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή.
  • Την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την προστασία της δραστηριότητας αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και ψαράδων.
  • Άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία». Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία , χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.


Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.