Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα 

Μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το Σάββατο μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από δεκάδες περιοχές της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους, καθώς πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που υπηρετεί τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία μέχρι μέσα στην έκθεση «Agrotica». Στην πορεία προπορευόταν ένα τρακτέρ και ένα αγροτικό μηχάνημα και ακολουθούσε το πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που ανέγραφε: «Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και την ΚΑΠ της ΕΕ».
«Αγρότη πολέμα, σου πίνουν το αίμα», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη» και «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές αγώνα από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά με τα πανό τους διαδήλωσαν για τα δίκαια αιτήματά τους και ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγούν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα.
Μιλώντας στο τέλος της κινητοποίησης ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, σημείωσε ότι «ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος» και κάλεσε σε οργάνωση Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε χωριό, Ομοσπονδιών και σε συντονισμένη πάλη. «Εάν δεν ανακόψουμε την πολιτική που υλοποιείται, μεγάλο τμήμα της αγροτιάς, το επόμενο διάστημα, δεν θα υπάρχει», τόνισε, προσθέτοντας την ανάγκη κοινού αγώνα με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική. «Απλώνουμε χέρι σε όλους τους αγρότες», σημείωσε ο Β. Μπούτας, «αρκεί να είμαστε στην ίδια κατεύθυνση, να έχουμε τους ίδιους αντιπάλους, του βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση που εφαρμόζουν τις πολιτικές της ΕΕ που με την ΚΑΠ μας ξεκληρίζουν».
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, «Είμαστε για μια ακόμη φορά στον δρόμο του αγώνα, όχι εθιμοτυπικά, ούτε ως επαναστατική γυμναστική, ούτε γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε. Αναγκαζόμαστε να είμαστε στους δρόμους γιατί τα προβλήματα οξύνονται συνεχώς και μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε». Επεσήμανε ότι «αν δεν είχαν γίνει οι αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα». Ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αφορούν στην αγροτιά όπως την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια κλπ. Τόνισε ότι «οι αγώνες θα είναι ακόμη πιο σκληροί και δύσκολοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι μακρόχρονος αγώνας γιατί δεν πρόκειται να λυθούν μονομιάς τα προβλήματα» και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα.
Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ακόμη ο Κώστας Τζέλας γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας ο οποίος σημείωσε «είμαστε εδώ για να εναντιωθούμε στις πολιτικές που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ που έχουν στόχο να μαζέψουν την παραγωγή στα χέρια λίγων». Δεν θα το επιτρέψουμε τόνισε προσθέτοντας ότι «ο αγώνας μας θα είναι διαρκής μέχρι να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδηγούν στη εξαθλίωση». Ο Κώστας Ανεστίδης απ’ τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε καθώς τα αιτήματά μας είναι δίκαια». Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου από την Ημαθία επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο, στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. 
Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες αναφέρθηκε η Διαμαντούλα Κρητικού από τη Φλώρινα προσθέτοντας ότι «διαδηλώνουμε την αγωνιστική μας απόφαση να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση». Ο Χρήστος Κάμτσης από την Πέλλα αναφέρθηκε στα αγροτοδικεία που συνεχίζονται, αλλά και στην απληρωσιά που βιώνουν από την ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί. «Ψηλά το κεφάλι. Κάποιοι προσπαθούν να μας το κατεβάσουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε», τόνισε. Ο Βασίλης Βρουλίτης από την Πελοποννήσο αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και επεσήμανε ότι η νέα γενιά ξεκληρίζεται. Τόνισε ότι «με αγώνα ανυποχώρητο θα συνεχίσουμε. Θα είμαστε στον δρόμο καθημερινά, είτε με τα πόδια, είτε με τρακτέρ. Για ανυποχώρητο αγώνα έκανε λόγο ο Γιάννης Βάγγος από τη Στερέα.
Ο Κώστας Κατσιμένης από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην αγωνιζόμενη αγροτιά, σημειώνοντας: «Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που εξελίσσεται σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και ρίχνουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα τον εργαζόμενο λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.