Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 14 Μάρτη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με αιχμή την πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
Οι οικοδόμοι παλεύουν για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
Οι οικοδόμοι παλεύουν για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
Πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 14 Μάρτη κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα, τους άνεργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να δίνει "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο. (...) Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται, δεν θα αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Ασφάλιση, τα μεροκάματα, συνολικά τους όρους δουλειάς και την καλυτέρευση της ζωή μας. (...) Είναι ανάπτυξη για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, των αφεντικών του κλάδου που "ακονίζουν τα δόντια τους"».
Αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης των αγώνων, σημειώνει: «Ο,τι κερδίσαμε, ό,τι αποσπάσαμε δεν μας το χάρισε κανείς, καμιά κυβέρνηση, κανένας μεγαλοεργολάβος. (...) Η πείρα δείχνει ότι όσα βάρη μπορούμε να ξεφορτωθούμε από την πλάτη μας θα το κάνουμε με τον δικό μας οργανωμένο μαζικό αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια, την ανεργία, τη βαρβαρότητα που ζούμε. (...) Συσπειρωμένοι στο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας, αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών μας που συνθλίβονται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. (...) Ολοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών αγώνων».
Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 4/3στις 10 π.μ., στα γραφεία του (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «για να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουμε ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια και πρέπει να γενικεύσουμε παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και να συντονίσουμε τη δράση μας σε όλα τα εργοτάξια στην Αττική, με σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 14 Μάρτη».
Η Συλλογική Σύμβαση, τονίζει το Συνδικάτο, «είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων, που καθορίζει τα κατώτερα μεροκάματα, αλλά και τους όρους που θα δουλεύουμε (ωράρια, ασφάλιση, μέτρα προστασίας της υγείας κ.ά.). (...) Οταν η υπεράσπιση των ΣΣΕ γίνεται υπόθεση των εργατών μέσα από τα συνδικάτα, από σωματειακές επιτροπές και από Επιτροπές Αγώνα, με ταξική γραμμή, τότε μπορούμε να διασφαλίσουμε: Αυξήσεις, καλύτερο δωροαδειόσημο, επιδόματα, όρους για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, ανθρώπινο ωράριο. Μέσα από την οργανωμένη πάλη σπάει η προπαγάνδα των αφεντικών που μας λένε ότι "πήραν σκοτωμένη τη δουλειά" ή ότι "θα δώσουν αυξήσεις άμα ανοίξει η δουλειά" κ.ά. Οι παλιότεροι μπορούν να θυμηθούν και οι νέοι να γνωρίσουν πως αυτά έλεγαν και την περίοδο των ολυμπιακών έργων, όπου μπούκωσαν με χρήμα τα μπαούλα των κατασκευαστικών ομίλων. (...) Η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ συμβάλλει και στην υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, που αυτή είναι που καθορίζει τα κατώτερα όρια που μας δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικούμε από εκεί και πάνω».
  • Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου θα προχωρήσουν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο έργο του Φαλήρου, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Λάρισα
Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΙΚΑ της Λάρισας, για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου στον τομέα της Ασφάλισης, οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, την Παρασκευή 16/2, στις 10.30 π.μ. Στις 10 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στα γραφεία του Συνδικάτου.
Το χτύπημα του κλάδου στα χρόνια της κρίσης και η μεγάλη ανεργία, τονίζει το Συνδικάτο, έχουν ως συνέπεια την «αδυναμία πολλών συναδέλφων να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα που απαιτούνται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα ψάχνει τρόπους να καθυστερήσει την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων, γιατί αυτό το ζήτημα γεννάει και θεμελιώνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε εκατοντάδες συναδέλφους που είτε δεν συμπληρώνουν τα 4.500 ένσημα, είτε δεν έχουν τα 500 ή 1.000 ένσημα που απαιτούνται τα τελευταία 13 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Είναι ένσημα που τα έχουν δουλέψει οι οικοδόμοι και πρέπει να μας αποδοθούν».
Το Συνδικάτο καλεί σε αγώνα για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, μέτρα για την αντιμετώπιση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους άνεργους οικοδόμους και τις οικογένειές τους, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, απλοποίηση των προϋποθέσεων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (κατάργηση 13ετίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.