Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Συγκέντρωση στις 27 Γενάρη - απάντηση στην 

κυβερνητική φιέστα για την Υγεία
Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
Με συγκέντρωση το Σάββατο 27 του Γενάρη στις 12 το μεσημέρι, στο πάρκο Θεοτοκοπούλου, όπου θα γίνει αγωνιστική «δημόσια παρουσίαση» της κατάστασης της Υγείας στο νομό Ηρακλείου, απαντά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στη φιέστα που προγραμματίζουν για εκείνη τη μέρα οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των δύο νοσοκομείων του νομού με προφανή στόχο να εξωραΐσουν την πολιτική που διαλύει τη δημόσια Υγεία.
Το Σωματείο, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής:
«Το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κλήθηκε να παραβρεθεί στον δημόσιο απολογισμό και στην παρουσίαση των στόχων της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου που θα γίνει το Σάββατο 27 Γενάρη. Είναι φανερό ότι αυτός ο απολογισμός είναι επί της ουσίας μια δημόσια παρουσίαση του πόσο επιτυχημένα, σταθερά και εξειδικευμένα εφάρμοσε τις αντιλαϊκές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης στα δυο νοσοκομεία αυτή η διοίκηση και παράλληλα είναι σίγουρο ότι θα γίνει προσπάθεια να συγκαλυφθούν τα μέτρα που έχουν παρθεί και παίρνονται στη κατεύθυνση ενίσχυσης και εδραίωσης της εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας, της ανταποδοτικότητας των παροχών και της ατομικής ευθύνης των ασθενών, που οδηγούν στη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις. Τέτοιο χαρακτήρα είχαν όλοι οι παρόμοιοι απολογισμοί των προηγούμενων διοικήσεων και αυτός δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσα επικοινωνιακά μέσα και αν αξιοποιούν το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση και η ΔΥΠΕ, η πραγματικότητα που αφορά το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας είναι σκληρή και τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτή. Το κυβερνητικό αφήγημα της δήθεν εξυγίανσης και αναστήλωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν μας εξηγεί πώς αυτό συμβαδίζει με τα νέα βάρβαρα μέτρα της 3ης "αξιολόγησης" που περιλαμβάνει την επιθετικότατη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία κατά 363 εκατ., πώς συμβαδίζει με τις λίστες αναμονής σε τακτικά ιατρεία που φτάνουν τους έξι, εφτά ή και παραπάνω μήνες, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, τη χρόνια έλλειψη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας για να μη βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους βαριά ασθενείς, την πληρωμή των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, την αιματηρή επιβάρυνση των πασχόντων για υπηρεσίες και φάρμακα είτε άμεσα είτε έμμεσα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Με τέτοιου τύπου φιέστες προσπαθούν να κρύψουν ότι όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική του δράση και να δικαιολογηθεί η κατάντια των εργαζομένων με συμβάσεις (μπλοκάκια, ΕΛΚΕ, επικουρικοί, κοινωφελής εργασία), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση. Υπολογίζεται ότι σήμερα στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν περίπου 350 τέτοιοι εργαζόμενοι και κάθε μέρα που περνά ο κατάλογος όλο και μεγαλώνει. Οι επανειλημμένα πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του υπουργείου Υγείας είναι ένα όνειρο απατηλό, η πραγματικότητα βρίσκεται στην έλλειψη προσωπικού, στην εντατικοποίηση και στην υποχρηματοδότηση που έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Η παραπάνω κατάσταση λοιπόν που βιώνουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι καθημερινά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με απολογισμούς εξιλέωσης αυτής της ανθυγιεινής πολιτικής. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Το ζήτημα της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να τεθεί ακόμη πιο αποφασιστικά στο κέντρο της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας. Μαζί με τους υγειονομικούς να διεκδικήσουν λύσεις ώστε να έχουν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από τις δημόσιες μονάδες, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Στη λογική αυτή, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ απευθύνει κάλεσμα αγώνα στα εργατικά σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές, στους συλλόγους ασθενών, αναδεικνύοντας ότι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι κοινή και μοναδική διέξοδος είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά μας. Να σταματήσουμε επιτέλους τη μετατροπή της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σ’ ένα ολοένα και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα!
Γυρίζουμε όλοι την πλάτη στη φιέστα που διοργανώνει η διοίκηση των νοσοκομείων, η ΔΥΠΕ και το υπουργείο.
Συμμετέχουμε στη δημόσια αγωνιστική παρουσίαση της κατάστασης της Υγείας στο νομό μας, το Σάββατο 27 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο πάρκο Θεοτοκοπούλου στο Ηράκλειο.
Απαιτούμε - διεκδικούμε για την Υγεία του λαού:
-  Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
- Να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
- Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις, να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
- Αποκλειστικά κρατικές δωρεάν υπηρεσίες και κέντρα για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ και των υπερηλίκων.
- Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια».
Στην πρόσκληση για τη συγκέντρωση απάντησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, «η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι κοινή, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.