Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Απαιτούμε να γίνει άμεσα πρόσληψη τραπεζοκόμων από τους δήμους με την ίδια διαδικασία που ορίζεται για τους σχολικούς τροχονόμους

Καλαμαριά, 3/10/2017

Αγαπητοί γονείς


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τα καθημερινά προβλήματα της σχολικής κοινότητας.
Ένα από αυτά είναι το γνωστό πρόβλημα των τραπεζοκόμων της σίτισης στα ολοήμερα σχολεία.
Και το ονομάζουμε πρόβλημα διότι όλα γίνονται στο πόδι και δυστυχώς  αυτό ξεκινάει από τις παραλείψεις του  νόμου.
Επειδή πολλοί ίσως να μην γνωρίζετε τι ακριβώς προβλέπεται σε σχέση με ότι τελικά συμβαίνει, οφείλουμε ως Ένωση Γονέων Καλαμαριάς να ενημερώσουμε καταρχήν και έπειτα να ζητήσουμε την στήριξη σας ώστε να σταματήσει αυτή η λάθος λειτουργία με τους τραπεζοκόμους.
Εκείνο που προβλέπεται από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου είναι ότι υπεύθυνος για τα παιδιά την ώρα του φαγητού είναι ο υπεύθυνος διδάσκων του ολοήμερου, που πρέπει να βρίσκεται στην τραπεζαρία και να επιτηρεί και να βοηθά τα παιδιά.
Μέσα στην ευρύτερη έννοια της εκπαίδευσης όμως, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά για να ζεστάνουν το φαγητό τους και να το τοποθετήσουν στη θέση τους, ώστε να γευματίσουν. Δεν αποτελεί υποχρέωσή του να ζεσταίνει ο ίδιος τα φαγητοδοχεία.
Όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, όταν σε ένα σχολείο υπάρχουν 100 – 150 παιδιά στο ολοήμερο, είναι ανέφικτο, μέσα στα 20’ λεπτά που προβλέπεται, να μπορέσουν να σιτιστούν όλα.
Έτσι για να ‘’λυθεί’’ το πρόβλημα της σίτισης των παιδιών μας, καταλήγουμε οι γονείς να αναθέτουμε σε πρόσωπο εκτός των εκπαιδευτικών, να ζεσταίνει το φαγητό των παιδιών μας, με το ανάλογο αντίτιμο, ώστε να το βρουν έτοιμο την ώρα της σίτισης. Παρά το γεγονός  ότι  απαγορεύεται σε  οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα να βρίσκεται στον χώρο του σχολείου.

Συνοψίζοντας:
·         Ο νομοθέτης προβλέπει την σίτιση των παιδιών που μένουν στο ολοήμερο.
·         Υπεύθυνος για την σίτιση των παιδιών είναι ο υπεύθυνος του ολοήμερου.
·         Απαγορεύεται σε άτομα εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας να βρίσκονται εντός σχολείου κατά την ώρα λειτουργίας του.

Συμπέρασμα : παρά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση από διάφορους υπουργούς, ΟΛΟΙ τους άφησαν άθικτο το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο που δεν προβλέπει την πρόσληψη τραπεζοκόμων στα σχολεία για την σίτιση των παιδιών μας. Κατά  τ' άλλα αυτό θεωρείται μια διαδικασία που συμφώνα με τα ΦΕΚ προηγούμενων χρόνων ο δάσκαλος … κατά τη διάρκεια του γεύματος αξιοποιεί τις καθημερινές εμπειρίες και τα διαφορετικά βιώματα των μαθητών και τις μετατρέπει σε θετικές πηγές μάθησης. Για αυτό, πρωταρχικός μας στόχος είναι να συμμετέχουν τα παιδιά ενεργά στον προγραμματισμό και στην οργάνωση της διαδικασίας του γεύματος’ …





Τι ακριβώς συμβαίνει για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

·         Με την σύμφωνη γνώμη των διευθυντών και σε επίγνωση του δήμου αναλαμβάνει την σίτιση άτομο πέρα από τους εκπαιδευτικούς. (συνήθως η καθαρίστρια ή  η σχολική τροχονόμος  του σχολείου)
·         Οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο στέλνουν φαγητό που χρειάζεται ζέσταμα και  καλούνται να πληρώσουν ένα αντίτιμο στο άτομο αυτό.
·         Κάποιες φορές αναλαμβάνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου την δαπάνη αυτή.
·         Το άτομο που εκτελεί χρέη τραπεζοκόμου δουλεύει παράνομα εντός του σχολείου και ανασφάλιστο
·         Πολλές φορές δεν έχει περάσει τις ανάλογες υγειονομικές εξετάσεις που απαιτούνται για μια τέτοια εργασία.
Σε όσους διευθυντές σχολείων έχουν γίνει γνωστές όλες οι παραπάνω παρατυπίες μας απαντούν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν από τους γονείς να στέλνουν μόνο ξηρά τροφή.
Δηλαδή τα παιδιά που μένουν στο ολοήμερο θα τρώνε για μεσημεριανό μια ολόκληρη χρονιά, σάντουιτς!!!
Μια νέα παράμετρος ήρθε να προστεθεί στο ήδη θολό τοπίο της σίτισης που μόνο σαν  προσωρινό  μπάλωμα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε . Με εγκύκλιο που διευκρινίζει το καθηκοντολόγιο των εργαζόμενων «γενικών καθηκόντων» που τοποθετήθηκαν στα σχολεία με το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης,  αναφέρετε ότι αυτοί - μεταξύ άλλων- “υποστηρίζουν τη σίτιση των παιδιών”. Έχουν όμως όλα τα σχολεία τέτοιο υπάλληλο που θα μπορούσε να υποστηρίζει τη σίτιση των παιδιών ? Κι αν έχουμε σήμερα, οι συμβάσεις τους μέχρι πότε ισχύουν? Απ’ όσο ξέρουμε άλλες μέχρι  τον Ιανουάριο, άλλες μέχρι  τον Μάρτη… και μετά τι? Κι αν του χρόνου δεν υπάρξει το πρόγραμμα πάλι θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.
Μπροστά στα αδιέξοδα που μας οδηγούν οι διοικούντες καλούμαστε να αποφασίσουμε :
·         εάν θα συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε την παρανομία, θέτοντας καταρχήν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας,
·         να συμμετέχουμε σε διακίνηση μαύρου χρήματος με πιθανότητα να κληθούμε να πληρώσουμε βαρύτατα πρόστιμα, ειδικά όταν γίνεται με πρωτοβουλία των συλλόγων
·         να αποδεχόμαστε να εργάζονται ανασφάλιστα άτομα
·         ή  να μην τρώνε αξιοπρεπές γεύμα τα παιδιά μας.

Εμείς  απαιτούμε  να γίνει άμεσα πρόσληψη τραπεζοκόμων από τους δήμους με την ίδια διαδικασία που ορίζεται για τους σχολικούς τροχονόμους.
Καλούμε τους γονείς και τους συλλόγους γονέων να συζητήσουν το θέμα στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας διότι δυστυχώς δεν είναι όλοι ενήμεροι.
Ως  Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες ώστε να πιέσουμε για την οριστική διευθέτηση του θέματος των τραπεζοκόμων και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ανάγκη την στήριξη όλων των γονέων.
Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων, τα μέλη των ΔΣ να έρθουν σε επικοινωνία με τη Ένωση Γονέων για να δούμε με ποιες ενέργειες θα προωθήσουμε τα συγκεκριμένα αιτήματα μας.
                                                                                                                       

                                                                                                                     Το ΔΣ

                                                                                                           της Ένωσης Γονέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.