Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης : Σύσκεψη για την πυροπροστασία στο Νομό. Πολλαπλά τα καθήκοντα για τα συνδικάτα στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Στον απόηχο της συμμετοχής των συνδικάτων στη μάχη ενάντια στην πυρκαγιά κατά την οποία κινδύνεψαν ζωές σε Βλαχάτα – Σιμωτάτα – Λουρδάτα και λίγο πριν ξεσπάσει το νέο μεγάλο μέτωπο σε Καραβάδο – Δοριζάτα (όλα στην περιοχή Λειβαθούς) πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης (ΕΚΚΙ) για την πυροπροστασία στο Νομό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, η ΕΛΜΕ-ΚΙ, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, εκπρόσωπος της ΠΕΣ – ΝΑΤ, το σωματείο χειριστών, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος υδραυλικών, εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, τον ΟΤΕ, καθώς και η ΔΑΣ ΟΤΑ. Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΕΚΚΙ αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νομό και κατάγγειλε τις κυβερνήσεις διαχρονικά που με την εμπορευματοποίηση της γης, την υποχρηματοδότηση και την ιδιωτικοποίηση της πυρόσβεσης και της δασοπροστασίας οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.
Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε πως το ΕΚΚΙ δεν μπορεί να συναινέσει στη γραμμή «όταν επιχειρούμε σιωπούμε», δεν μπορεί να αρκεστεί σε ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα (ενώ υπήρξε από πλευράς και των οργανώσεών τους καταγγελία για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από ναυτιλιακή εταιρία κατά την αποχώρησή τους όσοι είχαν έρθει να ενισχύσουν στο Νομό), δεν αποδέχεται τη λογική του μικρότερου κακού ότι «όλα είναι καλά αφού αποφύγαμε τα χειρότερα». Τα ταξικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς έχουν ευθύνη να «σηκώσουν στις πλάτες τους» το διπλό καθήκον: να οργανώσουν την διεκδικητική πάλη του λαού για την πυροπροστασία και τις αποζημιώσεις των πληγέντων και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα συγκρότησης εθελοντικών ομάδων που θα δρουν προασπίζοντας τη ζωή, το φυσικό περιβάλλον και το βιος του λαού μας. Ο Πρόεδρος του ΕΚΚΙ αναφέρθηκε στην περιοδεία που πραγματοποιήθηκε από συνδικαλιστικά στελέχη στις πληγείσες περιοχές και στις συζητήσεις που έγιναν με πυροσβέστες και κατοίκους. Τέλος, παρουσίασε και έθεσε προς συζήτηση το διεκδικητικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί άμεσα.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων κατέθεσαν την αποφασιστικότητά τους για τη συγκρότηση ομάδων ταυτόχρονα με τη δράση, την καταγραφή των μελών τους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, την καταγραφή υλικών που και μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα μέτρα για την άμεση παρέμβαση σε τομείς όπως η περιφρούρηση περιοχών, ο καθαρισμός επικίνδυνων ζωνών, η συνδρομή σε πρόσωπα που χρήζουν βοήθεια, η «επιμελητεία» των ομάδων κλπ. Απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα μιας βασικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού των εθελοντών που θα συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής.
Ταυτόχρονα, τέθηκαν ως άξονες άμεσης παρέμβασης τα μέτρα για την προστασία του Αίνου (ζώνες πυροπροστασίας, νερό στις ομβροδεξαμενές που είναι άδειες κ.ά.), η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, ο εξοπλισμός με τα αναγκαία μέσα. Η σεισμόπληκτη και τώρα πυρόπληκτη Κεφαλονιά δεν πρέπει να γίνει (ξανά) και πλημμυρόπληκτη. Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των πληγεισών περιοχών πρέπει να ανοίξει τώρα. Τα θέματα αυτά, μαζί με το διεκδικητικό πλαίσιο για 100% αποζημίωση των πληγέντων για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν, αποφασίστηκε να τεθούν άμεσα σε κυβέρνηση – τοπική διοίκηση.
Στη κατεύθυνση αυτή την Παρασκευή 18 Αυγούστου στις 10 πμ θα γίνει παράσταση στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς και στις 11 πμ στον Αντιπεριφερειάρχη. Επίσης, συζητήθηκε τα ζητήματα αυτά να ανοίξουν, μόλις καταστεί δυνατό, στις πληγείσες περιοχές μεσυγκεντρώσεις κατοίκων.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.