Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Αμεση αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο Αλέκος Περράκης
Ο Αλέκος Περράκης
Αμεση αγωνιστική απάντηση ενάντια στη χτεσινή αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου στο Γιούρογκρουπ, για το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου, έδωσαν τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε 62 πόλεις όλης της χώρας, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Με το σύνθημα «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες έστειλαν δυνατό μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Τα συλλαλητήρια αποτέλεσαν, ταυτόχρονα, βήμα καταδίκης της νέας κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία με τη χτεσινή πυραυλική επίθεση, βήμα καταγγελίας της κυβέρνησης, η οποία, ταυτόχρονα με τη βάρβαρη αντεργατική επίθεση εντός των συνόρων, εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και πάλι για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Τα χτεσινά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν μετά από μια πλούσια δραστηριότητα, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, για την αποκάλυψη του χαρακτήρα των νέων αντιλαϊκών μέτρων και της προπαγάνδας που τα συνοδεύει, για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Πλέον, κόντρα στην προσπάθεια όλων των αστικών επιτελείων να ελαχιστοποιήσουν τις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις, τόσο με εκβιασμούς όσο και με αναπαραγωγή κάλπικων προσδοκιών, η επιτυχία των χτεσινών συλλαλητηρίων έρχεται να δώσει ώθηση στην προετοιμασία για απεργιακή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, στο συνολικότερο αγωνιστικό σχεδιασμό που προγραμματίζουν και ξεδιπλώνουν τα ταξικά συνδικάτα με ορίζοντα την Εργατική Πρωτομαγιά.
Στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο έγινε στην Ομόνοια. Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών από τις πλατείες Βάθης, Κάνιγγος, Καραϊσκάκη και Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).
Μαζί με τα εργατικά σωματεία, το «παρών» έδωσαν σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, σύλλογοι της ΟΓΕ, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία των μπλοκ από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.
Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων του Δημοσίου κρατούσαν πικέτες ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στις ιδιωτικοποιήσεις, συμμετέχοντας στη σχετική Παγκόσμια Μέρα Δράσης που έχει προκηρύξει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Αντιπροσωπεία της ΠΣΟ, εξάλλου, συμμετείχε στο συλλαλητήριο.
Την ομιλία στη συγκέντρωση της Ομόνοιας έκανε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις και οι αντιθέσεις που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως "σκληρή διαπραγμάτευση" με την ΕΕ και το ΔΝΤ και για τα μέτρα και για το χρέος δεν έχουν να κάνουν με το πώς θα ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης και του χωριού, για το πώς οι νέοι άνθρωποι θα σπουδάσουν, θα έχουν δουλειά που θα τους επιτρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Εχουν να κάνουν με τις μεταξύ τους αντιθέσεις και οξύνουν την αντιπαράθεση ώστε να λύσουν ποια μερίδα του κεφαλαίου θα βρεθεί περισσότερο ή λιγότερο ωφελημένη».
Η πορεία στη Σταδίου
Η πορεία στη Σταδίου
«Οταν δεν μπορούν να επιλύσουν αυτές τις αντιθέσεις με τους νόμους, τις σφραγίδες, τα χρεόγραφα και τις αποφάσεις για συμβιβασμό, τον λόγο παίρνουν τα όπλα», υπογράμμισε, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Από αυτό εδώ το βήμα καταγγέλλουμε την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία με τη χρησιμοποίηση πυραύλων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο συριακό λαό (...) Καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση που μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ σε αυτούς τους ανταγωνισμούς για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή (...) Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να μας εντάξουν στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και απαιτούν από εμάς όλες τις θυσίες για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων (...) Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στη δυστυχία του λαού, γιατί γίνεται με κριτήριο το κέρδος. Δεν υπάρχει προοπτική σε αυτόν το δρόμο, μόνο νέα βάσανα. Δεν τσιμπάμε στην προπαγάνδα τους όσο και αν θολώνουν τα νερά. Εχουμε πλέον πείρα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
(...) Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε την εργατική τάξη της χώρας να δυναμώσει την πάλη της και την προετοιμασία απάντησης με γενική απεργία, με πανεργατικό ξεσηκωμό, όποτε η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα (...) Να πάρουν αποφάσεις όλα τα σωματεία από αύριο. Να προετοιμάσουμε την αποφασιστική μας απάντηση. Τέλος, καλούμε όλες τις οργανώσεις των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές να πάρουν αποφάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση».
Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επίσης και η εξής καταγγελία του ΠΑΜΕ για την απαγόρευση της συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας«Καταγγέλλουμε την απαγόρευση της συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας από την κυβέρνηση του Ερντογάν. Να μην επιτρέψουμε την απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Εχουμε κάθε συμφέρον να υπερασπίσουμε τους αγωνιστές της Τουρκίας που παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο σοβινισμό, στον εθνικισμό που καλλιεργείται και στη γειτονική χώρα. Τα συνδικάτα να πάρουν θέση και να καταγγείλουν την επίθεση της κυβέρνησης Ερντογάν».
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή μέσω της Σταδίου, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων: «Σ' ανάπτυξη και κρίση πληρώνουν οι εργάτες, τέρμα οι θυσίες για τους κεφαλαιοκράτες», «Μας τρομοκρατούν για να υποταχτούμε, με οργάνωση κι αγώνα ν' αντισταθούμε», «Κλείστε τη βάση, φέρτε τα πλοία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί».
Στον Πειραιά
Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στον Πειραιά. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος κάλεσε από το βήμα της συγκέντρωσης «όλα τα σωματεία του Πειραιά να δυναμώσουν τη δράση τους, τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, την επαφή και την ενημέρωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού και, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, να δυναμώσουν την προετοιμασία γενικής απεργιακής απάντησης». Χαιρετισμό απηύθυνε η Παναγιώτα Χάλαρη, από την Επιτροπή Αγώνα των συμβασιούχων του Δήμου Κερατσινίου.
Με προμετωπίδα το σύνθημα: «Ο μόνος δρόμος είναι οργάνωση και πάλη ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική. Μπορούμε να τη σταματήσουμε, να μετρήσουμε αποτελέσματα», που ανέγραφε το πανό του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, με τα μπλοκ των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών, των εργατών στα εργοστάσια ελαιουργοσαπωνοποίας να ξεχωρίζουν. Μαζικά ήταν και τα μπλοκ οδηγών φορτηγών, των συμβασιούχων στους δήμους, όπως και των Λαϊκών Επιτροπών.
Σε άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλία, παρά το βροχερό καιρό, έγιναν δυναμικές εργατικές συγκεντρώσεις και πορείες στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και σε τρεις ακόμα πόλεις (Ελασσόνα, Φάρσαλα, Σκόπελος), με τους μικρομεσαίους αγρότες να δίνουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών».
Από το βήμα της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας καταγγέλθηκε η κυβέρνηση, που ενοχλημένη από τη διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στη φιέστα των εγκαινίων στις σήραγγες των Τεμπών, επιστράτευσε την αστυνομική βία για να την εμποδίσει. Καταγγέλθηκε, επίσης, η απόφαση καταδίκης των 3 μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε 6μηνη φυλάκιση για τα μπλόκα του 2013.
Δυναμικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Εύβοια, σε Χαλκίδα, Ιστιαία και Αλιβέρι, με τα ταξικά συνδικάτα της Χαλκίδας μάλιστα να κλείνουν το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους για την Τρίτη 25/4, στη σύσκεψη σωματείων και φορέων στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για το σχεδιασμό της δράσης από εδώ και πέρα, με ορίζοντα την απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και αγρότες συμμετείχαν και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, παρά τη βροχή που έκανε και στη Λαμία την εμφάνισή της.
Σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας, όπου η συνέχεια δίνεται με τη σύσκεψη την Τρίτη 11/4, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για την προετοιμασία απεργιακής απάντησης στην αντιλαϊκή επίθεση και το σχεδιασμό ενόψει της απεργίας της Πρωτομαγιάς.
Στα Γιάννενα, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητικοί σύλλογοι (Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φυσικού, Χημικού και Πλαστικών Τεχνών) συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Ολόκληρη η ομιλία στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.