Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

«Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των Αγροτών»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ                                                Θεσσαλονίκη, 17-01-2017
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ                                                    Αρ. Πρωτ. 564
Προξένου Κορομηλά 51
Θεσσαλονίκη  Τ.Κ 54622
Τηλ. 2310-472130, 2310-534890, κιν. 6944224234
Fax: 2310-472302, 2310-534890, κιν. 6973538383
e-mail: skoufasap@yahoo.gr

      
Θέμα: «Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των Αγροτών»

  Ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης, συμπαραστέκεται στους  αγρότες όλης της χώρας που, μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις αντιδρώντας στα πολλά, παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που τους έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ 2014-2020.
  Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους για να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Παλεύουν κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, προβάλουν την ανάγκη για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.
  Έχει γίνει γνωστό πλέον ότι οι συνεχιζόμενες μέχρι τώρα πολιτικές στον αγροτικό τομέα που υιοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Με αυτές τις πολιτικές υπηρετείται και υλοποιείται ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ και της ΚΑΠ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, μέσα από την οικονομική μεγέθυνση, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με συνέπεια παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
  Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ΚΑΠ της ΕΕ, το 80%των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των μεγαλοαγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι.
  Τα μέτρα που παίρνονται για την εφαρμογή των μνημονίων, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι τα εξής:
  Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 22% για το εισόδημα. Τέλος επιτηδεύματος. Τριπλασιασμός, σταδιακά μέχρι το 2022, των ασφαλιστικών εισφορών. Δραστική μείωση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου. Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια από 13% στο 24%. Ειδικός φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια και οικόπεδα.
   Επίσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2016, κόπηκε ήδη το 30% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα ξεπεράσουν συνολικά το 60%.
  Ακόμα, σχεδιάζονται πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος για το νερό άρδευσης και ύδρευσης, ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους που εξακολουθούν να καλλιεργούν ή να απασχολούνται στην κτηνοτροφία.
   Εκτός αυτών, οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν και τα άλλα, «πάγια» αγροτικά χαράτσια, όπως για το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, τον ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ για το πότισμα των χωραφιών, τις πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
  Κι όλα αυτά όταν το εισόδημά τους είναι πολύ μικρό και συνεχώς μειώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, του υπερδιογκωμένου κόστους παραγωγής για να έχουν υπέρογκα κέρδη οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια που εφοδιάζουν με μέσα και εφόδια, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουν.
   Η κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με χίλια ψέματα και μύριες υποσχέσεις, με επιλεκτικά «μαγειρέματα» αριθμών και ποσοστών προσπαθεί «να κάνει το μαύρο άσπρο» σε ότι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ήδη έχει ξεκινήσει η γνωστή προσπάθεια «κοινωνικού αυτοματισμού» από την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τους ανθρώπους τους. Η γνωστή προσπάθεια συκοφάντησης όποιου κλάδου σηκώνει κεφάλι.
     Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες. Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις στα άμεσα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους καθώς και το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεών τους. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι’ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.
Συμπορευόμαστε με την αγωνιζόμενη Αγροτιά και τα δίκαια αιτήματά  της.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

                                                                        Για το Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος                                           Η  Γ. Γραμματέας


                                Σκούφας  Απόστολος                             Καρανικολάου  Αικατερίνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.