Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΣΕΤΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΙΕΡΙΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Συγκέντρωση στα πλαίσια της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης
Πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της Τετάρτης 25 Γενάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα, απευθύνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η συγκέντρωση γίνεται στα πλαίσια της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης που καλούν δεκάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του κλάδου.
Όπως επισημαίνουν το Συνδικάτο και η Επιτροπή Αγώνα, «οι μεγάλες απώλειες που είχαμε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια με τη μείωση των εισοδημάτων μας, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα δεκάδες χιλιάδες προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Η ανεργία, η ακρίβεια, η φοροληστεία τσακίζουν τις οικογένειές μας την ώρα που τα μέτρα προστασίας για όσους είναι χωρίς δουλειά είναι ανύπαρκτα. Οι επιδοτήσεις είναι λειψές για ελάχιστους κι αυτές με μεγάλες καθυστερήσεις, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα ζητάνε όλα και τα παίρνουν όλα από τις κυβερνήσεις τους. Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανύπαρκτες και οι εργασιακές σχέσεις διαλυμένες, ενώ όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης».
Υπογραμμίζεται πως «στον κλάδο οι άνεργοι και οι εποχικά εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο μέρος του. Από την μία οι εποχικά εργαζόμενοι που δουλεύουν 2-3 μήνες το χρόνο σε σεζόν, στην καλύτερη περίπτωση 5 μήνες, και με βάση αυτό το διάστημα εργασίας πρέπει να τα βγάλουν πέρα όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Με συνθήκες δουλειάς που θυμίζουν μεσαίωνα, με μισθούς πείνας, με 12ωρα, με εντατικοποίηση. Είναι αυτοί που επωμίζονται τη δήθεν ανάπτυξη της χώρας που ευαγγελίζονται η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις της. Είναι αυτοί που σημειώνουν κάθε χρόνο τα αυξανόμενα ρεκόρ σε δις ευρώ που αυτά φτάνουν στα χέρια τους σε ψίχουλα. Από την άλλη η στρατιά ανέργων που υπάρχει και στον κλάδο, που συνδέεται και με τους εποχικά εργαζόμενους, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι άνεργοι. Βέβαια η σεζόν μίας χρονιάς δεν εξασφαλίζει σε κανέναν από εμάς ότι θα έχουμε έστω και αυτή τη δουλειά την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα και οι δύο αυτές "κατηγορίες" εργαζομένων μένουν για μεγάλα διαστήματα εκτός δουλειάς, απέχουν, χωρίς βέβαια να είναι η επιλογή τους».
Σημειώνουν πως «απαιτούμε μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικά εργαζόμενων του κλάδου που φυσικά δεν είναι ξεκομμένο γεγονός από τη διεκδίκηση υπογραφών και των τριών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ανάκληση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, που θα κατοχυρώνει μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Το Συνδικάτο και η Επιτροπή Αγώνα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως από την ανάπτυξη στον κλάδο, «κερδίζουν λίγες δεκάδες μεγάλες ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, σε αυτές καταλήγει η μερίδα του λέοντος από τα 17 δισ. ευρώ έσοδα από το δικό σου ιδρώτα. Από αυτές εξαρτάται η Υγεία, η Ασφάλεια και η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από αυτές υλοποιούνται τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Κι όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη που συντελείται σε έναν κλάδο, όπως ο Τουρισμός - Επισιτισμός, τόσο μεγαλύτερη απαιτείται να είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτοί ήταν που εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις παθητικά ή με επανάπαυση».
«Μένει λοιπόν σε μας, - συνεχίζουν -  τις ταξικές εργατικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε επισιτιστικά καταστήματα και σε ζαχαρώδη έχουμε ένα μόνο δρόμο:
  • Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κοροϊδεύει με το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι άλλο από αυτό που θέλουν οι εργοδότες: 400 ευρώ για όλους …και πολλά είναι!
  • 700 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, άνεργους και εποχικούς για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.