Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Οι καπιταλιστές σπεύδουν να επενδύσουν στα συντρίμμια του συστήματος Υγείας

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=421782&format=.jpg

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη στη Θεσσαλία ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πλήρους υποβάθμισης του λεγόμενου δημόσιου τομέα και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια επιχείρηση ανακοίνωσε χτες την έναρξη λειτουργίας της στο κέντρο της Λάρισας. Σε σχετική συνέντευξη, οι ιδιοκτήτες της ανακοίνωσαν πως θα λειτουργούν περίπου με όρους γενικού νοσοκομείου. Να σημειώσουμε ότι εδώ και μια πενταετία στη Λάρισα λειτουργεί μια ακόμα μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση στο χώρο της Υγείας, ενώ πολλές είναι οι ιδιωτικές γυναικολογικές και ψυχιατρικές κλινικές, καθώς και κέντρα αποκατάστασης και πάμπολλες οι διαγνωστικές επιχειρήσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου αν «η εποχή "επιτρέπει" επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας», εκπρόσωπος της νέας ιδιωτικής μονάδας Υγείας δήλωσε «η απάντηση στο ερώτημά σας είναι απλή: όχι μόνο θα επιβιώσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις αλλά θα αναπτυχθούν και άλλες, διότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων υπηρεσιών Υγείας και ΕΟΠΥΥ, μεγάλη μερίδα εκείνων των Κλινικών που δε θα πληρούν τα κριτήρια ή θα τους εξαναγκάσει να επενδύσουν τροποποιώντας ποιοτικότερα τη λειτουργία των δομών τους ή αν αυτό είναι ανέφικτο, κάποιοι ίσως και πολλοί θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Υγείας. Και φυσικά μιλάμε πάντα για τις Επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γνωρίζετε ότι οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ και νομίζουμε ότι ζούμε ήδη χρονικά το στάδιο της αυτορρύθμισης».
"Παραλυτικές" ελλείψεις
Τι δεν είπε, στη συνέντευξή του, ο επιχειρηματίας; Οτι οι ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της Υγείας στη Λάρισα - αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας - γίνονται σε μια περίοδο που, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας υποβαθμίστηκε και «φυτοζωεί», αδυνατώντας ν' ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες του λαού. Αυτή την αδυναμία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση μεγάλων κερδών από την ακριβή πώληση του αγαθού της Υγείας στους ασθενείς - πελάτες.
Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της «δημόσιας» Υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας, είναι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα 5 νοσοκομεία της περιοχής, οι οποίες καθιστούν άκρως προβληματική τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών:
-- Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχουν Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος. Στο Παιδιατρικό υπάρχουν μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός και 1 επικουρικός, στο Μαιευτικό - Γυναικολογικό μόνον 1 ειδικός, στο Οφθαλμολογικό μόνον 1 ειδικός, στο Ουρολογικό μόνον 2 ειδικοί, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος.
-- Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν μόνο 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας, στην Οφθαλμολογική και την Ουρολογική από 1, στη Μαιευτική - Γυναικολογική 2, στην Ψυχιατρική 1. Δεν υπάρχουν καθόλου τμήματα, όπως πνευμονολογικό, γαστρεντερολογικό, ογκολογικό, ενώ με ελλείψεις λειτουργεί το ακτινολογικό.
-- Στο Νοσοκομείο Βόλου, από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί. Στην Αιμοδοσία - Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας υπάρχουν 1 αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει, στο Παιδιατρικό από 16 ειδικούς στο Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, στο Ψυχιατρικό από 6 ειδικούς έμεινε 1, στο ΩΡΛ από 5 ειδικούς έμεινε 1 και φεύγουν οι 2 επικουρικοί, στο Οφθαλμολογικό από 5 ειδικούς έμεινε 1 και φεύγει 1 επικουρικός, στο Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας από 4 ειδικούς έμειναν, στο Γαστρεντερολογικό μόνον 2 επικουρικοί και φεύγει ο 1, στο Νευροχειρουργικό μόνον 2 ειδικοί.
-- Στο Νοσοκομείο Λάρισας δεν υπάρχουν Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός και με μεγάλα κενά λειτουργούν Κλινικές και Τμήματα, όπως Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική - Γυναικολογική, ΩΡΛ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό.
-- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μεγάλα κενά υπάρχουν στις Κλινικές και Τμήματα, όπως Παιδιατρική, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό, Αγγειοχειρουργικό, Νευροχειρουργικό, Δερματολογικό, Ψυχιατρικό, Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας, Γαστρεντερολογικό.
Και, βεβαίως, ελλείψεις δεν υπάρχουν μόνο σε γιατρούς, αλλά και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και σε αναλώσιμα υλικά και σε φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως πριν λίγες μέρες κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, έχει σταματήσει η θεραπεία των 6 εγχύσεων που κάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, (αντίστοιχη της χημικοθεραπείας), λόγω της έλλειψης του σχετικού φαρμάκου (BCG), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επανεμφάνιση του καρκίνου!
Σ' αυτά τα συντρίμμια, λοιπόν, έρχονται να επενδύσουν οι καπιταλιστές, γνωρίζοντας πως έχουν μπροστά τους λαμπρό πεδίο κερδοφορίας.
Επικίνδυνα παιχνίδια κυβέρνησης - ΚΕΔΕ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 8:46 πμ

Το συνηθισμένο «παιχνίδι» μετατόπισης ευθυνών έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες από κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με αφορμή τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων που βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Αμφότεροι δηλώνουν πως όσα περνούν από το χέρι τους τα έχουν κάνει. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες και της κυβέρνησης, αλλά και της ΚΕΔΕ, για τη σημερινή κατάσταση. Πάντως, είναι αξιοπερίεργο ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ, μέσω δηλώσεων στελεχών της, προσπαθεί να αποδείξει πως όλα τα ...δεινά που συναντούν μπροστά τους, χρόνια τώρα, τα λαϊκά στρώματα τα είχε προβλέψει και είχε ζητήσει να παρθούν μέτρα. Τα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι γονείς τους και η έλλειψη προσωπικού στις δομές αυτές είναι - λένε - μερικές από αυτές τις ...«προβλέψεις» της ΚΕΔΕ. Ποια είναι η αλήθεια; Πως, αντίθετα με όσα δηλώνουν διάφορα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, είναι η ίδια η ΚΕΔΕ που χαιρέτισε και υποστήριξε: Την κυβερνητική πολιτική των απολύσεων και των περικοπών σε πόρους. Το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων. Την υλοποίηση και διαιώνιση της μερικής απασχόλησης. Την «αξιολόγηση» εργαζομένων και δομών που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών και σε απολύσεις. Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στις δομές δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ που οδήγησε σε αποκλεισμό χιλιάδες παιδιά.


Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

    Περίπου ένα χρόνο πριν, το 2013, η ΚΕΔΕ είχε συμβάλει στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του προσωπικού, μέσα από την «αξιολόγηση» δομών και υπηρεσιών, που άνοιξε την πόρτα σε απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους δήμους. Και μάλιστα είχε ζητήσει να κάνει τη διαδικασία μόνη της..! Είχε εκδηλώσει, δηλαδή, την επιθυμία να έχει εκείνη το πάνω χέρι στην υλοποίηση μιας κυβερνητικής απόφασης που έβαζε λουκέτο σε υπηρεσίες και έστελνε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους.

    Για το θέμα των παιδικών σταθμών που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, είχε δηλώσει μερικές βδομάδες πριν ότι χάρη στις «συντονισμένες παρεμβάσεις και πιέσεις έχουν εξευρεθεί τα 170 εκατομμύρια. Το περσινό πρόγραμμα ήταν 180 εκατομμύρια. Αν εμείς δε διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δεν πιέσουμε, μην πιστεύετε ότι τα υπουργεία θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν το σύνολο της χρηματοδότησης». Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ζήτησε λιγότερα χρήματα από αυτά που, όπως οι ίδιοι έλεγαν, χρειάζονται για να ενταχθούν όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση. «Εμείς είπαμε στα υπουργεία ότι χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ίδια η χρηματοδότηση όπως και πέρσι, δηλαδή 180 εκατομμύρια για να καλύψουμε τα ίδια παιδιά». Το πιο βασικό, όμως, σύμφωνα με τον Κ. Ασκούνη, είναι το εξής: «Θεωρώ ότι αν πάρουμε τα 180 εκατομμύρια θα είναι μια μεγάλη επιτυχία». Δηλαδή, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το να μείνουν εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά είναι επιτυχία...

    Η ΚΕΔΕ δεν έχει εκφράσει καμία αντίδραση για το γεγονός ότι ζητούνται από την κυβέρνηση καρμπόν προϋπολογισμοί για κάθε δήμο, οι οποίοι μειώνουν παραπέρα τους πόρους των δήμων, την ίδια ώρα που προβλέπουν αυξήσεις στα ίδια έσοδα από φόρους και τέλη, προβλέπουν μείωση προσωπικού και ανταποδοτικότητα υπηρεσιών. Κάτι που είχε αποκαλύψει πριν μερικές μέρες ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Ετσι, η ΚΕΔΕ, για μια ακόμη φορά, βάζει πλάτη στην κυβέρνηση, κάνοντας κριτική για ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης.


Είναι προφανές ότι η ΚΕΔΕ έχει μεγάλες ευθύνες όσο κι αν προσπαθεί να τις κρύψει, αφού ουσιαστικά γίνεται μοχλός της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Είναι φανερό το πού το πάνε. Γι' αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους γονείς να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομών στους δήμους. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Π. Α. Από....Λαική Συσπείρωση Παλαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.