Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσες στα ΚΤΕΛ

 ΑΠΟ...ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
http://epitropiagonataxi.blogspot.com/

Στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στα ΚΤΕΛ, που σε πρώτη φάση αφορούν σε 10.000 οδηγούς πανελλαδικά, προχώρησε η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου. Η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ)
94/2014 που δημοσιεύθηκε δύο μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο.
Ενας από τους προφανείς στόχους του ΠΔ, είναι να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ να πετύχουν, με την απειλή της απόλυσης, μείωση των μισθών των οδηγών ή αντικατάστασή τους από νέους, πιο φθηνούς εργαζόμενους. Το ΠΔ ανοίγει το δρόμο για τη διευκόλυνση των απολύσεων και του υπόλοιπου προσωπικού των ΚΤΕΛ, που υπολογίζεται σε περίπου 3.000 - 4.000 άτομα.
Μέχρι σήμερα, ίσχυε το Προεδρικό Διάταγμα 246/2006, το οποίο περιγράφει το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού στα ΚΤΕΛ. Ο κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένα παραπτώματα και πειθαρχική διαδικασία, η οποία πρέπει να τηρηθεί για να μπορεί ο εργοδότης να κάνει μια απόλυση. Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, ήταν πιο δύσκολο για τον εργοδότη να διώξει έναν εργαζόμενο που αρνούνταν να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μικρότερο μισθό.
Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, ο εργοδότης μπορεί πλέον είτε να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να αποδεχθεί μείωση του μισθού, αλλιώς τον περιμένει η απόλυση, ή να τον απολύει και να προσλαμβάνει στη θέση του άλλον, με μικρότερο μισθό και χειρότερους όρους.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία το περασμένο καλοκαίρι, με διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο, την οποία τελικά απέσυρε, δηλώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της να διευκολύνει τις απολύσεις. Τελικά, έφερε αιφνιδιαστικά το σημερινό Προεδρικό Διάταγμα, που έχει ένα και μόνο άρθρο και το οποίο προβλέπει ότι η απόλυση μπορεί να γίνει με μια απλή καταγγελία της Σύμβασης.
Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας προχωρά αύριο σε έκτακτη σύσκεψη με τα σωματεία και συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να οργανωθούν κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος.
Ριζοσπάστης Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.