Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Φεύγουμε από το ΦΟΔΣΑ λόγω ΣΜΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Φεύγουμε από το ΦΟΔΣΑ λόγω ΣΜΑ

 Τη σταθερή θέση του κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία εξέφρασε ομοφώνως στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά.

 Μάλιστα ο δήμος εξαπολύει επίθεση στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος υλοποιεί το έργο, προειδοποιώντας με αποχώρηση από τις τάξεις του. «Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλε την αστυνομοκρατία στην Ευκαρπία, που θυμίζει κατεχόμενη περιοχή από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, κατ’ εντολή της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Ο ΦΟΔΣΑ με αντιαυτοδιοικητική λογική προσπαθεί να επιβάλει διά της βίας και των ΜΑΤ ένα έργο που επανειλημμένα το δημοτικό συμβούλιο και χιλιάδες δημότες αρνούνται. Οι συνθήκες τρομοκρατίας των κατοίκων και αποκλεισμού μιας έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από το ΣΜΑ και το ΤΙΤΑΝ θα αναγκάσει το δήμο (δεύτερος σε παραγωγή σκουπιδιών στο πολεοδομικό συγκρότημα) να αποχωρήσει από το ΦΟΔΣΑ υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος Παύλου Μελά να συμβαδίζει με ένα όργανο που επιβάλλεται με αστυνομικά μέτρα και με έναν σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων με τον οποίο δεν συμφωνεί (γιγάντιο σε δυναμικότητα ΣΜΑ και προώθηση καύσης απορριμμάτων)», αναφέρει ανακοίνωση του δήμου.
Ο δήμος Παύλου Μελά σημειώνει πως το έργο είναι αντίθετο στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων και προτείνει αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού. «Κρίνεται επίκαιρο το αίτημα για αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού που θα προάγει την ορθή διαχείριση (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-ανάκτηση, κομποστοποίηση) σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και θα επιφέρει μικρότερες κατασκευές, θέσεις εργασίας και έσοδα στους δήμους».
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία εκφράζει τη στήριξή της στους αγώνες των κατοίκων της Ευκαρπίας, ενώ τάσσεται υπέρ της πρότασης για πολλούς και μικρούς ΣΜΑ. «Με την κατασκευή και τη λειτουργία μικρών τοπικών ΣΜΑ σε μικρές ομάδες δήμων του νομού θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους μεταφοράς», τονίζει.
Στο μεταξύ καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις κατοίκων της Ευκαρπίας. Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του συντονιστικού του Δικτύου 50 Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ πραγματοποιήθηκε και αυτοκινητοπομπή από την Ευκαρπία ως το χώρο του ΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.