Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Της Κάλι Καρά
«Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ονόμασε η ΕΕ το πλασάρισμα της μερικής απασχόλησηςκαταρχήν στις γυναίκες και όχι τυχαία, μέχρι να εφαρμοστεί σε όλους. Με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας το μόνο που εισέπραξαν ήταν η μερική ζωή με μερικές αποδοχές και η προοπτική για καμία σύνταξη.
Το ίδιο τροπάρι επέλεξαν και για το επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για 60.000 θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, βαφτίζοντάς το «Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Πέρυσι αφέθηκαν εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης 35.000 παιδιά, καθώς οι αιτήσεις ήταν 95.000. Φέτος το ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη πιο οξυμένο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 110.000.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος θα μείνουν έξω από τους παιδικούς σταθμούςπερισσότερα από 60.000 παιδιά με τις μανάδες τους να κάνουν αγώνα δρόμου να εναρμονίσουν την ανεργία τους ή τη μερική τους απασχόληση με την επιβίωση των παιδιών τους.
Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να στηρίζεται στη χρηματοδότησή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο, αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ' όλα του μικρού παιδιού, που δεν μετριέται με τους κάθε φορά δημοσιονομικούς δείκτες. Οι βάσεις, για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη διανοητική εξέλιξη του νέου ανθρώπου, μπαίνουν πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη από το κράτος αγωγή πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία.
Η οικονομική κρίση τους δίνει άλλοθι να προχωρήσουν πιο γρήγορα και επικίνδυνα. Αρχίζει η απόρριψη αιτήσεων και η επιλογή. Τα πρώτα θύματα είναι οι άνεργοι γονείς. Ακολουθούν οι οικογένειες με βρέφη έως δύο ετών, η φροντίδα των οποίων απαιτεί περισσότερο προσωπικό, άρα κοστίζουν ακριβά. Αποκλείονται εξαρχής οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες με εισοδήμα 30.000. Τα τμήματα βρεφών περιορίζονται. Η σίτιση των παιδιών σε σειρά δήμων έχει καταργηθεί κι αλλού απειλείται με κατάργηση, το διαιτολόγιο υποβαθμίζεται. Η ιατρική παρακολούθηση και πρόληψη γίνονται πολυτέλεια.
Για να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, είναι θέμα αγωνιστικής δράσης από ολόκληρο το λαϊκό κίνημα, από όλες τις συνιστώσες της κοινωνικής συμμαχίας.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ας σκεφτούν πώς θα εναρμονίσουν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή με τον αγώνα για την απαλλαγή από τα αρπακτικά του μόχθου τους. Αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημά τους με σύγχρονους, πανάκριβους ιδιωτικούς σταθμούς και σχολεία, με χρήματα που κερδίζουν από τη ληστεία όλων μας. Να μη θυσιάσουν τις ανάγκες των παιδιών τους στο βωμό των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων για τα οποία δεν ευθύνονται. Να τραβήξουν μπροστά, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.