Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΟΓΕ Για το θάνατο της Αλίντας Δημητρίου !


Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

  Για το θάνατο της Αλίντας Δημητρίου 


Η. Ο.Γ.Ε εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της σκηνοθέτιδας Αλίντα
Δημητρίου και τα  ειλικρινή συλλυπητήρια της στην  οικογένεια της.

Στο σημαντικό της έργο η Αλίντα Δημητρίου έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στις
Γυναίκες Αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης μας, στις μαχήτριες του
Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας, στις ηρωίδες που στάθηκαν Περήφανες και
Αλύγιστες στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στην εξορία.

Η Ο.Γ.Ε θα συνεχίσει να προβάλλει αυτό της το  Έργο στις πολιτιστικές Εκδηλώσεις της.
..........................................................................................................................................................

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 78 ετών, η σκηνοθέτιδα και αγωνίστρια της Αριστεράς, Αλίντα Δημητρίου, με σπουδαίο έργο στον χώρο του ντοκιμαντέρ, αλλά και με συνέπεια στην κοινωνική και πολιτική της άποψη και θέση.
Η Δημητρίου, σύζυγος του θεωρητικού του κινηματογράφου, Σωτήρη Δημητρίου, από το 1977 έως το 1994 γύρισε περισσότερα από πενήντα ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από το 1994 έως το 2003 ασχολήθηκε με το βιομηχανικό ντοκιμαντέρ, γυρίζοντας 15 ταινίες για τη ΔΕΗ.
Από το 2008 ξεκίνησε την τριλογία των ντοκιμαντέρ της για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες. Τα «Πουλιά στο βάλτο» το 2008 ερευνούσε τη συμμετοχή των γυναικών στην Αντίσταση, «Η ζωή στους βράχους» το 2009 στον Εμφύλιο και «Τα κορίτσια της βροχής« στην Επταετία.
Για το θάνατο της Αλίντας Δημητρίου εξέδωσε ανακοίνωση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Αλίντας Δημητρίου. Συνεπής δημιουργός, με πολιτικές και κοινωνικές θέσεις που εκφράζονται και στο έργο της, η Αλίντα Δημητρίου εμβάθυνε στο ρόλο των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες.
»Η τριλογία της, "Πουλιά στο βάλτο", "Η ζωή στους βράχους" και "Τα κορίτσια της βροχής", που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (τα "Πουλιά στο βάλτο" απέσπασαν το βραβείο κοινού στο 10ο ΦΝΘ) ανέδειξε μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα την αγωνιστικότητα και τη δύναμη της γυναικείας ψυχής.
»Η απώλειά της στο χώρο του ντοκιμαντέρ τον οποίον υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια είναι μεγάλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.