Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Συνέχεια απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Συνέχεια απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται οι απολύσεις στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις καθυστερήσεις του έργου που αποδόθηκαν στο αρχαιολογικό τμήμα, όχι μόνο «η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του αρχαιολογικού τμήματος απολύθηκε με μαζικές διαδικασίες και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών» αλλά και «για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα το επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγοι, συντηρητές, τοπογράφοι, σχεδιαστές) βρίσκονται υπό την απειλή νέων απολύσεων κατ΄ εντολή της "Αττικό Μετρό ΑΕ"».
Προσθέτουν ότι «το κατασκευαστικό τμήμα παρέμεινε αδρανές για διάστημα δύο εβδομάδων μέσα από τη διαδικασία της υποχρεωτικής αδειοδότησης των εργαζομένων», ενώ «ταυτόχρονα δόθηκε νέα εντολή για την απόλυση του επιστημονικού προσωπικού στο αρχαιολογικό τμήμα».
Ο ΣΕΚΑ αναρωτιέται «πώς θα ολοκληρωθεί το ΜΕΤΡΟ μέχρι το 2016, όταν απολύθηκαν 380 εργαζόμενοι στις αρχές Μάρτη και ζητείται η απόλυση των ελάχιστων που απέμειναν; (...) Μήπως το "πλεονάζον" προσωπικό προκύπτει από τη μεθοδευμένη προσπάθεια να αντιμετωπίζονται οι αρχαιότητες του τόπου μας ως "εμπόδια"; Πρόκειται για μια στρατηγικά αναπτυσσόμενη πολιτική που θεσμοθετήθηκε μέσα από κατάπτυστα νομοσχέδια στα οποία τροχοπέδη της "ανάπτυξης" αποτελεί ο αρχαίος πλούτος και τα κατάλοιπα του πολιτισμού της χώρας μας. Τα πάντα πρέπει να θυσιαστούν για να προωθηθεί η "ανάπτυξη", αν κάτι τέτοιο βασίζεται βέβαια στην απαξίωση των αρχαιοτήτων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (...)».
Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θυμίζουν ότι είναι στις υποχρεώσεις του Κυρίου του Έργου η ανασκαφή, συντήρηση, καταγραφή και μελέτη του πλήθους των ευρημάτων που έχει φέρει στο φως η κατασκευή του μετρό.
«Το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, που συνυπογράφηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς, ορίζει με τη σειρά του την υποχρέωση μελέτης του αρχαιολογικού υλικού κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του ανασκαφικού έργου, το οποίο ως γνωστόν δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς τμήματα σε όλους σχεδόν τους σταθμούς της βασικής γραμμής δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Ένα έργο τέτοιου μεγέθους, οφείλει να δώσει στους κατοίκους της πόλης την ευκαιρία να μάθουν για τα επιστημονικά συμπεράσματα και να δουν από κοντά μέρος της ζωής του παρελθόντος» σημειώνουν.
Ο ΣΕΚΑ καταδικάζει «την πρόθεση απόλυσης του επιστημονικού προσωπικού που απαρτίζει το αρχαιολογικό τμήμα του έργου και αιτούμαστε την απόσυρση της πρότασης περί μείωσής του» και απαιτεί «την επαναπρόσληψη του προσωπικού του αρχαιολογικού τμήματος που απολύθηκε το Μάρτη με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.