https://www.902.gr/eidisi/ygeia/218426/ston-kofti-tis-antilaikis-politikis-ta-metra-kai-oi-odigies-gia-tin-antimetopisi
Στον «κόφτη» της αντιλαϊκής πολιτικής τα μέτρα και οι οδηγίες για την αντιμετώπιση του Την ενιαία και συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική στην Υγεία, η οποία, πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ, αποτυπώνεται και στις εντολές διαχείρισης που δίνονται από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές στους υγειονομικούς και το λαό ακόμα και σήμερα, αναδεικνύουν τα όσα σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπάγια, γιατρός στα Επείγοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς».
«Κόφτης» στις εξετάσεις και τους εργαστηριακούς ελέγχους
Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα από τις οδηγίες για τη λήψη δειγμάτων και την εξέταση περιστατικών.
«Σχεδόν καθημερινά αλλάζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη λήψη δείγματος ή τις συστάσεις προς τον κόσμο», αναφέρει η Ελ. Μπάγια. «Η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι να μην εξετάζουμε τα ήπια περιστατικά, γιατί θα πρέπει να ντυθούμε, να αποστειρώσουμε τον χώρο. Όμως, πώς αξιολογούνται τα ήπια συμπτώματα; Πώς θα ξέρω αν δεν εξετάσω τον ασθενή ότι το ήπιο σε δύο - τρεις μέρες δεν θα γίνει βαρύτερο κι ίσως σε μια πορεία να κινδυνεύσει η ζωή του; Οι γιατροί μπαίνουμε σε δίλημμα: Ποιον θα διώξουμε; Ποιον θα εξετάσουμε;
Η εντολή είναι να μην παίρνουμε δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο επειδή δεν προλαβαίνουν τα αρμόδια εργαστήρια να τα επεξεργαστούν. Πώς θα ξέρει ο ασθενής αν έχει κορονοϊό ή κάποια άλλη λοίμωξη; Αν πρέπει να μπει σε καραντίνα από την οικογένειά του; Αν πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά του;».
Η απάντηση ...της «αγοράς» βέβαια και εδώ είναι «ό,τι βαστά η τσέπη σου», αφού η εναλλακτική είναι η εξέταση στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος έως και 350 ευρώ...
Πού θα αναφερθούν όσοι παραπέμπονται σπίτι τους;
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για κατ' οίκον νοσηλεία, επισημαίνει: «Παραπέμπουν τον κόσμο στο σπίτι του και στην παρακολούθηση από τον "γιατρό του". Έχουν "ξεχάσει" ότι στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν υπάρχουν γιατροί στα Κέντρα Υγείας... Πού θα αναφερθεί ένας άνθρωπος; Σε ποια δομή; Δεν γίνεται να εναποθέτεις τις ελπίδες στην αυτο-ίαση... Η μόνη "λύση" είναι να πας στον ιδιώτη. Και πόσοι παρακολουθούνται τακτικά από ιδιώτη γιατρό που γνωρίζει το ιστορικό τους;».
Διαβάστε περισσότερα στον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 17 Μάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.