Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ




Σήμερα  δήμοι  και περιφέρειες, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει  συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην υλοποίηση  άλλα και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Για αυτές τις ανάγκες σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική διοίκηση.
Είναι η   κόκκινη κλωστή που δένει  τον Καποδίστρια με τον Καλλικράτη , σήμερα   με  τον Κλεισθένη Ι και αύριο με ένα νέο  κύκλο αναδιαρθρώσεων προσαρμοσμένων σε αυτές του Κεντρικού κράτους και της πιο άμεσης διασύνδεσης τους με τους θεσμούς της   ΕΕ  ,  τις  ανάγκες   της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Αναδιαρθρώσεις που το χαρακτήρα τους  τον  υπογραμμίζει   η   συνέχεια και η συνεπεία με την οποία   τις  υλοποίησαν  διαδοχικά  όλες τις αστικές κυβερνήσεις  και ανεξάρτητα του τι έλεγαν τα κόμματα που τις συγκροτούν όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. 
Αποτυπώνοντας σε μια πορεία  και  τις  ευρύτατες  αστικές συγκλίσεις και συναινέσεις  που  έχουν  πια  διαμορφωθεί στο χώρο  της ΤΔ  και που εστιάζονται σταθερά :
α) στην προώθηση και στήριξη  της κερδοφορίας και  ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.   
β) στη λειτουργία  της ΤΔ ως φορομπηχτικό -φοροεισπραχτικό μηχανισμό , με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας σε όγκο και έκταση,  μείωση της χρηματοδότησης της από τον κρατικό προϋπολογισμό.
γ) στο πέρασμα αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που βρίσκονταν στην ευθύνη του κεντρικού κράτους.
δ) στην προσπάθεια  να εξοπλίζεται  στις νέες συνθήκες   ως  θεσμός   χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειάς, για  την ενεργή ή δυνατόν ενσωμάτωση των εργατικών λαϊκών μαζών   στους αστικούς σχεδιασμούς.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
Είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές.

Για τον Δήμο Καλαμαριάς

Κρατική επιχορήγηση, ΚΑΠ, ΠΔΕ, ΣΑΤΑ
Οι τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) προς τον δήμο Καλαμαριάς το 2011 ήταν 15,1 εκατ. ενώ το 2015 έφθασε στα 10,8 εκατ. ευρώ. Το 2016 καθώς και το 2017 ήταν από 8,8 εκατ. ανά έτος.
Οι οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου καθηλώνουν στα σημερινά επίπεδα τους πόρους των δήμων προβλέποντας αυξήσεις στα ίδια έσοδα (φόρους και τέλη) και την μέγιστη ανταποδοτικότητα υπηρεσιών με στόχο το 2022 τα λεγόμενα ίδια έσοδα να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση.
Οι επιχορηγήσεις ΣΑΤΑ (για έργα) από 655.798 € το 2011έφθασαν τις 185.000 € το 2015, σχεδόν μηδέν το 2016 και 422.000 € το 2017.
Την ίδια περίοδο η διοίκηση του δήμου «καυχιέται» ότι για το
2015 έχει πλεόνασμα χρήσης (κέρδος) 3.1εκατ. € και ταμειακά διαθέσιμα 17.6 εκατ. €, 
2016     «       «      «           «            «         3.3  «       «          «       «        «            20,3      «
2017     «       «      «           «            «         2.6  «       «          «       «        «            19,9      «

Ανταποδοτικά τέλη- καθαριότητα
Στον δήμο μας έχουμε τα υψηλότερα δημοτικά τέλη (1,8 €/μ2  για κατοικίες) από όλους τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος (εκτός από τον Δήμο Θερμαϊκού και την Α ζώνη του Δήμου Θεσσαλονίκης). Το 2016 μείωσαν τα δημ. τέλη κατά 10% (από 2,0 σε 1,8 €/μ2 ).
Η παρέμβασή μας, όταν καταψηφίσαμε την συγκεκριμένη απόφαση ήταν ότι οι απώλειες των λαϊκών νοικοκυριών, στο εισόδημά τους, στα χρόνια της κρίσης ήταν πολλαπλάσιες του 10%, διεκδικήσαμε γενναία μείωση τουλάχιστον 40% για τις λαϊκές οικογένειες, αντίστοιχη αύξηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, και απαλλαγή για τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η μόνη απαλλαγή που ισχύει είναι για ΑΜΕΑ με 67% και πάνω αναπηρία.
Συνολικά, τα τελευταία χρόνια ο δήμος εισπράττει περί τα 9 εκατ, ευρώ/έτος  δημοτικά τέλη και 1,5 εκατ./έτος για ΤΑΠ.
Γενικά, η κατάσταση με την καθαριότητα στο δήμο κάθε χρόνο χειροτερεύει. Ενώ υπάρχουν υποδομές (απορριμματοφόρα, πλυστικά κάδων, φορτηγά κλπ) δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι για να τα λειτουργήσουν. Φέτος τροποποίησαν το ωράριο της υπηρεσίας καθαριότητας σε 24ωρο 365 μέρες το χρόνο, με κυλιόμενες αργίες και πολλές φορές με καταστρατήγηση του πενθήμερου. Εμείς ήμασταν οι μόνοι που αντιδράσαμε έντονα με παρεμβάσεις στους εργαζόμενους. Για  άλλη μια φορά τον βρώμικο ρόλο τον έπαιξε η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου, που σε συνεννόηση με  την διοίκηση μεθόδευσε την αποδοχή και αυτού του μέτρου.

Φόροι- τέλη- πρόστιμα
Ο Δήμος εισπράττει συνολικά από 17 διαφορετικά τέλη, φόρους, πρόστιμα, εισφορές, περίπου 12 εκατ. € το χρόνο.
Η διοίκηση του δήμου και οι άλλες παρατάξεις αποδέχονται το κεντρικό πολιτικό πλαίσιο «περί ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και στηρίζουν την φορομπηχτική πολιτική απέναντι στους δημότες.
Εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στο πώς θα αυξήσουν τα «ίδια έσοδα». Τους απασχολεί το πλήθος των ήδη υπαρχόντων τελών και φόρων, κυρίως ως προς την πολυπλοκότητά τους και την δυσκολία είσπραξής τους.
 Γι αυτό και για να αυξήσουν τη «εισπραξιμότητα» προσαρμόζουν τις υπηρεσίες του δήμου σε αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό. Γι αυτό και προβαίνουν σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, σε «μπλοκάρισμα» ΑΦΜ στις εφορείες για χρέη προς το δήμο. Τι θα τους εμποδίσει να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις κατοικιών; Αυτό το σκοπό είχε κυρίως και η πρόσφατη αλλαγή του εσωτερικού οργανισμού διάρθρωσης των υπηρεσιών του δήμου Καλαμαριάς.
Οι δήμοι γι αυτούς είναι επιχειρήσεις που πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αποδίδουν στην ΔΟΥ φόρο εισοδήματος (300 χιλ, ευρώ ο δήμος Καλαμαριάς), ΕΝΦΙΑ, υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όλες οι δομές (αθλητικές και πολιτιστικές) με το σκεπτικό ότι διαφορετικά θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Με αυτό το πρόσχημα αποφάσισαν να βάλουν αντίτιμο στο δημοτικό  κολυμβητήριο στους άνεργους και στα μέλη των ΚΑΠΗ. Ειδικά για τα ΚΑΠΗ με το «χαράτσι» που επέβαλαν σαν ετήσια συνδρομή των μελών (10 €/έτος) προϋπολογίζουν να εισπράξουν περίπου 17.000 €. Έτσι  μόνο από αυτό το χαράτσι στους συνταξιούχους καλύπτουν τα ετήσια έξοδα των ΚΑΠΗ για εκδηλώσεις (6.000 €), για υγειονομικό υλικό (8.000 €), για προμήθεια εξοπλισμού των ΚΑΠΗ (3.000 €). Αυτά είναι στοιχεία από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019.
Βέβαια είναι τόσο αφερέγγυοι που ακόμα και αυτά τα ποσά που έχουν προϋπολογίσει μπορούν ανά πάσα στιγμή να μειωθούν κάνοντας «προσθαφαιρέσεις» στους κωδικούς εξόδων του προϋπολογισμού σε κάποιες από τις πολλές αναμορφώσεις που ψηφίζουν κάθε τόσο, προσηλωμένοι πάντα στον στόχο για «δημοσιονομική πειθαρχεία» και «ματωμένα πλεονάσματα».
 Ο δήμαρχος πολλές φορές, προκλητικά, χρησιμοποιεί τη φράση «το τσάμπα πέθανε». Δεν είπε το ίδιο π.χ όμως όταν έδωσαν (με την σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων) 8χιλ. ευρώ  επιχορήγηση στην Μητρόπολη Καλαμαριάς για να γίνει η δεξίωση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη και μάλιστα σε συνεννόηση με τον επίτροπο  για να δικαιολογηθεί το ποσό σαν  κάλυψη εξόδων που αφορούν φιλανθρωπικές δομές (συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία).
Αυτή είναι η υποκρισία της φιλανθρωπίας τους.
 Όταν με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Λαϊκής επιτροπής Καλαμαριάς έγινε παρέμβαση για διεκδίκηση απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδ. σταθμούς και τα δίδακτρα από το ωδείο και τη σχολή χορού  σε άνεργους και παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, η απάντηση ήταν ότι είναι παράνομο και δεν θα εγκριθεί από τον επίτροπο.
Πέρυσι ψήφισαν όλοι, εκτός από εμάς, την αλλαγή των όρων δόμησης σε οικόπεδο παραχωρημένο στην Μητρόπολη Καλαμαριάς, στην Κηφισιά, πίσω από το 4ο Γυμνάσιο για να χτιστεί καινούργια εκκλησία (ο Άγιος Ευγένιος), εκμεταλλευόμενοι όλο το χώρο του οικοπέδου. Εδώ έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, να «τρακάρουν μεταξύ τους» δύο εκκλησίες, μιας και η Αγία Αναστασία είναι στα 100 μέτρα απόσταση. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε αρνητικά αναδεικνύοντας την έλλειψη χώρων αθλητισμού και πολιτισμού στην περιοχή.
   
Φέτος φέραμε στο δημοτικό  συμβούλιο  εισήγηση  ενάντια  στους ηλεκτρονικούς  πλειστηριασμούς σε βάρος των λαϊκών οικογενειών για χρέη προς το δήμο.

Από την έρευνα που κάναμε προέκυψε ότι από το σύνολο των
13755 οφειλετών του δήμου (με οφειλή άνω των 500€) οφείλουν συνολικά 8,8 εκατ. €,
εκ των οποίων, 15 μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε 3 κατ. € ενώ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
και  6108 μικροοφειλέτες χρωστάνε 1,3 εκατ. €.
Αναδείξαμε με σχετική εισήγηση τις πολιτικές των φοροεπιδρομών και κατασχέσεων σε βάρος της λαϊκής στέγης και περιουσίας με αποτέλεσμα να βγει σχετικό ψήφισμα (η παράταξη του Σύριζα το καταψήφισε αφού απάντησε μετά από 5 μήνες !!).

Εργαζόμενοι στο Δήμο
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη η Τοπική Διοίκηση  άνοιξε  νέα πεδία  για την άνθηση της  επιχειρηματικότητας.  Συνεχίστηκε  αμείωτα ο  περιορισμός κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Φούντωσε και ανθίζει η απασχολησιμότητα και η λεγόμενη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώθηκε κατακόρυφα το μόνιμο προσωπικό. Συρρικνώθηκαν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες υποκαθιστάμενες από ευκαιριακές δομές με την εμπλοκή ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εργολάβων κλπ.
Στην Καλαμαριά, ο μέσος όρος εργαζομένων στον δήμο μας (μονίμων και αορίστου χρόνου) ήταν:

 το 2011 ήταν 587 εργαζόμενοι                       με ετήσιο μισθολογικό κόστος  11.9 εκατ. €
 το 2015 ήταν 474 εργαζόμενοι                               «          «         «               8.5 εκατ. €
 το 2016 ήταν 473 εργαζόμενοι + 11 έκτακτοι           «          «         «           8.5 εκατ. € (μ.ο /εργ. 18.300 €)
 το 2017 ήταν  467 εργαζόμενοι + 76 έκτακτοι              «          «         «       8.9 εκατ. € (μ.ο /εργ. 16.300 €)
δηλαδή μεγάλη μέση μείωση αποδοχών κατά 2000 €/έτος ανά εργαζόμενο!!
Ποιο αφεντικό, μεγαλο-εργοδότης δεν θα ζήλευε τέτοια μείωση μισθολογικού κόστους ;
Οι δήμοι και σ΄αυτό τον τομέα λειτουργούν σαν «λαγοί» για την προώθηση αντεργατικών πολιτικών. 
Το 2011 καταργήθηκαν στο δήμο μας, με υπογραφή του δήμαρχου, 177 οργανικές θέσεις.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια που οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες,  λειτουργούν είτε με συμβασιούχους ή με την λεγόμενη «κοινωφελή εργασία», δηλαδή με «άνεργους με αναστολή». Το 2018 απασχολήθηκαν στο δήμο συνολικά 450 εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία (8μηνα) από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση που κάναμε στην διοίκηση αλλά και στα εργοτάξια όταν σε πανελλαδική απεργία απαγόρευσαν σε εργαζόμενο στην  κοινωφελή εργασία  να απεργήσει  με την  αιτιολογία ότι  είναι «ωφελούμενος» και όχι εργαζόμενος.
Η παρουσία μας στα εργοτάξια και στις υπηρεσίες ήταν όλα αυτά τα χρόνια συνεχής και σταθερή. Κάναμε πολλές παρεμβάσεις και ομιλίες στους εργαζόμενους και σε μεγάλο βαθμό κατακτήσαμε μια σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι παρεμβάσεις που κάναμε για τα μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στις τεχνικές υπηρεσίες, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στους παρατασιούχους- συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά,  οι πρωτοβουλίες που πήραμε για να  καταγγείλουμε  τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα   με αποκορύφωμα το θανατηφόρο δυστύχημα ενός εργαζόμενου στο πράσινο, οι παρεμβάσεις μας για τις σχολικές καθαρίστριες, οι περιοδείες και εξορμήσεις σε όλα τα εργοτάξια σε κάθε απεργία αλλά και τακτικά για την ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του κόμματος. 

Παιδεία – Σχολεία

Τα τελευταία χρόνια οι ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών  δαπανών για τα σχολεία έχουν μειωθεί δραματικά
για το 2009: 1.079.620 €,     από το 2015 μέχρι και το 2018 : 625.000  €/ έτος.
Είναι μια κατάσταση που κάθε χρόνο χειροτερεύει. Οι κτιριακές  υποδομές των σχολείων συνεχώς υποβαθμίζονται, τα προβλήματα συσσωρεύονται (γερασμένα και ασυντήρητα κτίρια, υπερκορεσμένα από μαθητές). Παρόλη την υποχρηματοδότηση, όλες οι άλλες δυνάμεις δεν αντιδρούν αλλά στηρίζουν τις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την παιδεία. 
Στηρίζουν τις πολιτικές που αφήνουν τα περισσότερα παιδιά του δήμου μας έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις  για την αντισεισμική θωράκιση (στατικό έλεγχο) των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων που χτίστηκαν πριν τον νέο αντισεισμικό κανονισμό (1985). Μετά από την δική μας πίεση, η διοίκηση ένταξε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για συγκεκριμένα σχολικά κτίρια, όπως το 3ο Δημοτικό στην Πόντου, το πέτρινο στην Κρήνη και άλλα.
Με δική μας παρέμβαση και ερώτηση έχουμε τον χάρτη με όλες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Καλαμαριά καθώς και τις εμβέλειες τους (300 μέτρα), στις  οποίες βρίσκονται μέσα πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικές χαρές .
 Χρειάζεται να τα ανοίξουμε αυτά τα θέματα περαιτέρω και να ενημερωθεί η Ένωση Γονέων. 

Υγεία  
Στο κλείσιμο του Παναγία φέρει μεγάλη ευθύνη και η διοίκηση του δήμου μαζί με τις άλλες παρατάξεις που ενώ στα λόγια όλοι στήριζαν τον αγώνα των εργαζομένων, στην πράξη προετοίμαζαν το κλείσιμό του.
Η κατάσταση στα ιατρεία του ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ ) συνεχώς χειροτερεύει. Έχει κλείσει το ΙΚΑ στην Κρήνη, το κεντρικό στο Βότση και στο Κέντρο υπολειτουργούν με τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό και γιατρούς. Για παράδειγμα στο ΕΟΠΥ της Μεταφορφώσεως, που είδη μεταφέρθηκε στην Καλλίδου δίπλα στο GRAND MASOYTH, δεν υπάρχουν οι ειδικότητες Παιδίατρος – Οφθαλμίατρος – Ορθοπεδικός – Γυναικολόγος.
Φέραμε το θέμα της λειτουργίας του ΙΚΑ στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τους γιατρούς και εργαζόμενους πριν ένα χρόνο. Αναδείξαμε τα προβλήματα και τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις δημόσιες δομές υγείας. Πάρθηκε  απόφαση για κινητοποίηση από τον δήμο ενάντια στην υποβάθμιση του ΙΚΑ που δεν έγινε ποτέ.
Πρόσφατα η διοίκηση έφερε εισήγηση  για να δημιουργηθεί στο δήμο ΚΕΠ Υγείας και στην ουσία να λειτουργήσει ο Δήμος ως ντίλερ που θα παρέχει υπηρεσίες προώθησης των δημοτών προς τους ιδιωτικούς Πάροχους  Υγείας.
Επίσης με το σκεπτικό ότι «η ανεργία δημιουργεί και επιβαρύνει την υγεία του κόσμου (ψυχική και όχι μόνο), μιας και δεν έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες για την πρόσβαση στην ΓΝΩΣΗ»… «ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης, που απαιτούν ευελιξία και αποτελεσματικότητα» γίνονται ντίλερ της Linguaphone ….
Όλες οι άλλες παρατάξεις υπερψήφισαν.

Ελεύθεροι χώροι – παραλιακό μέτωπο

Τα  ιδεολογήματα  περί  αποκέντρωσης  και  δημοκρατίας,  περί  λαϊκής συμμετοχής και έλεγχου από τα κάτω στην βάση τάχα της εγγύτητας και της αιρετότητας των οργάνων της τοπικής διοίκησης, είναι το «χρυσωμένο χάπι», των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν.
Η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) με την σύμφωνη στάση  και των άλλων δημοτικών  παρατάξεων, προεξάρχουσας  της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους διαχειριστικές διαφωνίες τους που φθάνουν στο επίπεδο της ανούσιας κοκορομαχίας, ομονοούν σε όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους δήμους.
Αδιαφορούν συνειδητά  για την υποβάθμιση της δημόσιας περιουσίας και του παραλιακού μετώπου.
Δεν διεκδικούν ελεύθερους χώρους, αλλά συμφωνούν επί της ουσίας στους αποχαρακτηρισμούς βάζοντας πλάτη στο θεσμικό  πλαίσιο που  φορτώνει στους δήμους  το κόστος απαλλοτριώσεων.
Από τις 56 παιδικές χαρές που υπήρχαν στην Καλαμαριά σήμερα λειτουργούν ελάχιστες. Οι περισσότερες ξηλώθηκαν λόγω προδιαγραφών και  φαίνεται ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι για αρκετό καιρό επειδή δεν μπορούν να πάρουν τη χρήση σε πάρκα που ανήκουν στην Πρόνοια ή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παράδειγμα το πάρκο Κερασούντος για το οποίο έκανε επερώτηση στη Βουλή το Κόμμα. Ο Καμμένος απάντησε ότι το πάρκο ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το Ηρώο του μπλόκου και η παιδική χαρά είναι αυθαίρετες κατασκευές και κάλεσε τον Δήμο να το εξαγοράσει.
Οι δημοτικές αθλητικές υποδομές δεν επαρκούν, οι περισσότερες χρειάζονται συντήρηση  και αναβάθμιση. 
Μιλάνε για αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του δήμου, ή για «απλοποίηση» του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ, για να ενισχύσουν την ανάπτυξη (βλέπε κέρδη επιχειρηματικών ομίλων) και να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.
Επιχειρούν στο έδαφος της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, να πατήσουν πάνω στην υποχώρηση του κινήματος, που οι ίδιοι συντηρούν και με κάθε μέσο καλλιεργούν, να σερβίρουν  στο λαό ως ελκυστική και μοναδική λύση τη επιδρομή των λεγόμενων επενδυτών στη δημόσια περιουσία, και σε δομές και υπηρεσίες που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα :
Στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς. Σκόπιμα και συστηματικά προωθείται η παραχώρησή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
Η εκτίμηση μας είναι ότι από την διοίκηση του Δήμου  και με την σύμπλευση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των άλλων παρατάξεων,  μεθοδεύεται η    παραχώρηση της μαρίνας και της παραλίας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τα  πρόσφατα Προεδρικά  Διατάγματα για τις μαρίνες Χίου και Αλίμου που εκδόθηκαν ανοίγουν το δρόμο και για την μαρίνα Αρετσούς. Το δήλωσε και ο δήμαρχος σε σχετική μας τοποθέτηση.
Στην λογική της ιδιωτικοποίησης, μέσω της ΔΕΤΕΚ, μεθοδεύεται και το μέλλον της πλαζ και του Ρεμέτζο, με αλλοίωση και του φυσικού τοπίου. Ο πολεοδόμος που παρουσίασε το μάστερ πλαν   του δήμου για την πλάζ είπε μεταξύ άλλων ότι η αμμουδιά είναι άχρηστη.

Άλλωστε οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προέκυψαν ξαφνικά. Είναι στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε, που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) αλλά και από την τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο ρόλος του Υπερταμείου και η υπαγωγή σε αυτό για 99 χρόνια όλης της δημόσιας περιουσίας αυτό ακριβώς υλοποιεί. Πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης μπήκαν στο υπερταμείο 604 στρέμματα δημόσιας γης στην Καλαμαριά, όπως το Κόδρα, τα 2ο – 4ο -7ο  – 11ο -15ο -18ο δημοτικά σχολεία, το 5ο-9ο- 16ο-18ο- 20ο-21ο Νηπιαγωγεία, το Κυβερνείο, τα γήπεδα της Μίκρας, το γήπεδο του Φοίνικα, οι παλιές Καπναποθήκες, τα πρανή της πλαζ, η Εκκλησία της Ευαγγελίστριας, το ΚΑΠΗ, ο παιδικός σταθμός και οι φοιτητικές εστίες στην Κρήνη και άλλες εκτάσεις. Σε ψήφισμα του δημ. συμβουλίου ενάντια στο υπερταμείο η παράταξη του Σύριζα ψήφισε λευκό.
 Η υπογραφή της «αριστερής» κυβέρνησης για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ στην Αθήνα είναι προάγγελος αρνητικών και για τον λαό της Καλαμαριάς εξελίξεων.
Όταν λοιπόν ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης δηλώνει  ότι « στην αξιοποίηση  της περιοχής ο Δήμος Καλαμαριάς θα έχει καθοριστικό ρόλο» εννοεί ότι ο Δήμος μπορεί να ‘’  ξεπουλήσει’’ με καλύτερους όρους την δημόσια περιουσία.
Στην απόφαση άλλωστε του δημ. συμβουλίου που ζητούσε την παραχώρηση του Κόδρα στο δήμο εμείς καταψηφίσαμε γιατί καμιά παράταξη δεν δέχτηκε την πρότασή μας, δηλαδή να συμπληρωθεί το αίτημα με την θέση ενάντια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση στο χώρο.
Δεν μπορούμε βέβαια να βλέπουμε αυτές τις εξελίξεων ξεκομμένα από το γενικότερο πλαίσιο της επίθεσης που δέχεται ο λαός μας από τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι οι ίδιες στρατηγικές επιλογές που έχουν οδηγήσει τους Δήμους στην οικονομική ασφυξία, την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές σε εγκληματική εγκατάλειψη, τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση.
Το έγκλημα είναι προμελετημένο και εφαρμόζεται στο ακέραιο:
Δημιουργία ‘’στρατιάς’’ ανέργων – επίθεση στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, πετσόκομμα συντάξεων- απαξίωση και πλήρης ιδιωτικοποίηση του πλούτου της χώρας μας, χάρισμα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Για να περάσει όμως αυτό το έγκλημα και για να έχει και κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να προετοιμασθούν κατάλληλα για να το αποδεχθούν.
Εδώ λοιπόν εισέρχεται ο ρόλος της προπαγάνδας της αστικής ιδεολογίας που λέει πως : ότι είναι δημόσιο είναι ζημιογόνο – είναι εις βάρος της κοινωνίας- είναι ξεπερασμένο, είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας κ.λ.π.
Ακολουθεί μετά ο ρόλος των τοπικών αρχόντων. Ο ρόλος των «Δήμων Επιχειρήσεων» όπως τους έχει σχεδιάσει ο Καλλικράτης και υλοποιήσει τώρα ο Κλεισθένης, μετατρέποντάς τους   σε διαχειριστές που εφαρμόζουν στην πράξη όλες τις αντιδραστικές πολιτικές που καταδικάζουν το λαό στην φτώχεια.
Όσα χρήματα διαχειρίζεται σε ένα έτος η Αντιδημαρχία  κοινωνικής πολιτικής για τα συσσίτια σε εξαθλιωμένους συμπολίτες μας (περίπου 200 χιλ. €)  με άλλα τόσα επιχορηγεί ο δήμος μας το ΣΥ.Π.Α.Ζ.Α.Θ (2€ το χρόνο ανά κάτοικο) χωρίς μάλιστα να προσφέρει ουσιαστικό έργο για τον σκοπό για τον οποίο λειτουργεί.
Η κατάσταση λοιπόν που δημιουργείται σήμερα σε όλη τη χώρα είναι ασφυκτική. Κάθε δημόσιος ή ελεύθερος χώρος γίνεται εμπόρευμα. Η θάλασσα, ο αέρας, ο ήλιος, το βουνό «υποκλίνονται» στην κερδοσκοπία και την άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού. Η διασκέδαση, η ξεκούραση και η αναψυχή του λαού, από δικαίωμα γίνεται εμπόρευμα.
Απέναντι στο «τσουνάμι» των ιδιωτικοποιήσεων, απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής. Ποιότητας που συνδέεται τόσο με τη ποιότητα του περιβάλλοντος, όσο με τη ποιότητα της εργασίας και τη ποιότητα της κατοικίας. Και όλα αυτά δέχονται ταυτόχρονη επίθεση, με έναν κοινό παρονομαστή : το επιχειρηματικό κέρδος.
 Η μόνη επιλογή που έχει ο λαός είναι να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει. Να διεκδικήσει να γίνουν λαϊκή περιουσία τα λιμάνια, οι παραλίες, τα αεροδρόμια, ο ορυκτός πλούτος, οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες, όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζουμε ξεκομμένα κανένα στόχο πάλης και διεκδίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.