Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σημαντική πρωτοβουλία για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σημαντική πρωτοβουλία για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία
Κινητοποίηση χτες έξω από το ΑΧΕΠΑ και συνέντευξη Τύπου από συνδικαλιστές
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
MotionTeam
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, απαίτησαν με την κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες το πρωί, στην είσοδο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, υγειονομικοί, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και συνταξιούχοι.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόφαση των Σωματείων Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας, Εργαζομένων ΑΝΘ «Θεαγένειου», Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Συνταξιούχων IKA Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας, Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις όλων των Ταμείων, οι οποίες προανήγγειλαν αγωνιστική συνέχεια με νέα συγκέντρωση, την Τετάρτη 4 Ιούλη (10 π.μ.) στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, με τις ουρές στις εφημερίες, τις λίστες χειρουργείων και θεραπειών, τις διαγνωστικές εξετάσεις που καθυστερούν ή αναβάλλονται λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να φτάσει για χειρουργικό περιστατικό τα 2 χρόνια, ενώ για τακτικά ιατρεία τους 15 μήνες.
Καταγγέλθηκαν επίσης τα εξαντλητικά ωράρια των υγειονομικών και η εντατικοποίηση, τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, οι πετσοκομμένοι μισθοί, οι απλήρωτες βάρδιες, η δουλειά μέχρι τα 67 έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι κενές θέσεις του προσωπικού ξεπερνούν τις 2.500.
Ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και στην υποστελέχωση των νοσοκομείων, στην παράδοση των υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους (σίτιση, καθαριότητα κ.λπ.), στην εξόντωση του γερασμένου πια προσωπικού, με διπλές και τριπλές βάρδιες, αλλά και στην έλλειψη υποδομών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανελκυστήρες για να μεταφέρουν τους ασθενείς στο ακτινολογικό και πριν από 2 - 3 μήνες ο ανελκυστήρας έπεσε από τον δεύτερο όροφο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν ασθενείς και εργαζόμενοι.
Η Αναστασία Πολίτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, μίλησε για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέροντας το παράδειγμα των μαγειρείων του ΑΧΕΠΑ, που παραδόθηκαν σε εργολάβο ιδιώτη από τη σημερινή κυβέρνηση, αν και ήταν σύγχρονα (εκσυγχρονίστηκαν το 2010) και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν στελεχώνονταν με επιπλέον 2 - 3 άτομα προσωπικό. Μίλησε για την αύξηση της προσέλευσης στις εφημερίες (πάνω από 800 άτομα), εξαιτίας της υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και για την έλλειψη κλινών στις κλινικές, με πιο τραγικό παράδειγμα τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που έχει μόλις 10 κλίνες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μπαίνει σε εφημερία με μηδέν ελεύθερα κρεβάτια.
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΧΕΠΑ, του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ανέδειξε την ανάγκη της κοινής πάλης υγειονομικών, εργαζομένων σε άλλους κλάδους και συνταξιούχων για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, και σημείωσε ότι στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα και στη βάση των κοινών συμφερόντων χτίζεται η Κοινωνική Συμμαχία.
Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θεαγενείου», είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει έναν πυρήνα δημοσίων υπαλλήλων και να καλύπτει τα κενά με εργολαβικούς και με συμβασιούχους εργαζόμενους, με μαθητεία, ακόμα και με εθελοντές. Ανέφερε ότι σήμερα στο «Θεαγένειο» απασχολούνται 50 άτομα μέσω ΟΑΕΔ, που η σύμβασή τους τελειώνει το Δεκέμβρη, και άλλα 50 άτομα μέσα από προγράμματα μαθητείας. Ενώ στις Πληροφορίες στο πρώτο γκισέ στέκονται εθελόντριες και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Τέλος, ο Μανώλης Νικολαΐδης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα», είπε ότι την κατάσταση στα νοσοκομεία τη βιώνουν καθημερινά από πρώτο χέρι οι συνταξιούχοι. Αναγνώρισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων να ανταποκριθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν δίνουν κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση για την αντισυνταξιουχική - αντιλαϊκή πολιτική και για τις νέες θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις, και τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκτηση απωλειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.