Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ Στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων με κινητοποιήσεις, απεργίες και συνελεύσεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολύμορφες δραστηριότητες με επίκεντρο το κρίσιμο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίαςσχεδιάζουν και ξεδιπλώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συσκέψεις και συνελεύσεις, απευθύνουν στους εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς κάλεσμα να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας.
Πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη
Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για τις 14 Μάρτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, διεκδικώντας: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.
Για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, τα συνδικάτα του κλάδου παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Καθημερινά, με παρεμβάσεις σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, καλεί σε συμμετοχή στη συνέλευση και την απεργία (βλ. αναλυτικότερα στην σελ. 24 για τη χτεσινή παρέμβαση στο εργοτάξιο του «Athens Ledra»).
Τη συμμετοχή του στην απεργία έχει αποφασίσει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.
Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν ακόμα τη Δευτέρα 5/3 το Σωματείο Οικοδόμων Πάτρας και την Τετάρτη 7/3 (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Αγρινίου) η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας.
Απεργία και στα Τρόφιμα - Ποτά
Την προκήρυξη απεργίας στον κλάδο στις 29 Μάρτη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών,θέτοντας στην προμετωπίδα της κινητοποίησης το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν την Κυριακή 4/3 το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής (10.30 π.μ., στο ΕΚΑ - 2ος όροφος) και το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας.
Πρωτοβουλίες από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία
Σε κινητοποίηση στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, τη Δευτέρα 5/3, στις 5 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενάντια στα σχέδια των ξενοδόχων και του εργοδοτικού συνδικαλισμού να υπογράψουν κλαδική Σύμβαση με κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους. Την ίδια μέρα, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου στην Αττική, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».
Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν τα Σωματεία Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort» (σήμερα Παρασκευή, 10.30 π.μ.) και στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Δευτέρα 5/3, με στάση εργασίας 1 μ.μ. - 4 μ.μ.). Το Συνδικάτο οργανώνει εξορμήσεις και συσκέψεις σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις ΣΣΕ. Σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει εξορμήσεις σε μια σειρά ξενοδοχεία («S.G. Lycabetus», «Stanley», «Dorian Inn», «Sofitel», «Plaza», «Novotel», κ.ά.) και επισιτιστικές αλυσίδες («Mikel», «Goody's», «Γρηγόρη», «Βενέτη» κ.λπ.).
Τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε «First Data» και «Mellon», προχωρά στις εξής πρωτοβουλίες: Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 7/3, στις 4 μ.μ., ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις στο χώρο των τραπεζών. Παρέμβαση στον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης - Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) την Τρίτη 27/3, με αιχμή τη διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των «εισπρακτικών» εταιρειών. Το Σωματείο καλεί επίσης σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13/3, στις 6 μ.μ. (αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης, με βάση το οποίο θα προχωρήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συναντήσεις με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Παράλληλα, καλεί σε Γενική Συνέλευσητην Τετάρτη 7/3 (στην αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.