Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Καμπάνια με επίκεντρο τα δικαιώματα των φοιτητριών στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή

902.gr
Την καμπάνια που ξεκινά με θέμα τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας και σπουδάστριας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, παρουσίασε την Τετάρτη η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της. Στη συνέντευξη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν δεκάδες φοιτήτριες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων καθώς και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Κατερίνα Αϊβαλιώτη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και η Δώρα Τσαλίκη από τον Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.
«Μέσα από το θέμα αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε τις πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας που αφορούν τις φοιτήτριες, να αναδείξουμε πού βρίσκονται οι αιτίες της, αλλά και να διατυπώσουμε τα αιτήματα μας», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Όπως εξήγησε στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνει αφορμή να γνωρίσουν οι φοιτήτριες και οι σπουδάστριες την ΟΓΕ, μέσα από τα υλικά της καμπάνιας, τις εκδηλώσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται στις σχολές. «Επιδιώκουμε να γνωρίσουν το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα στη χώρα μας, για τι παλεύει, γιατί χρειάζεται να υπάρχει σήμερα, σε ποιες γυναίκες απευθύνεται. Να τις μπολιάσουμε με τη σημασία της συλλογικής δράσης, της συμμετοχής τους στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, γενικότερα του εργατικού λαϊκού κινήματος», τόνισε η Χρ. Σκαλούμπακα. Πρόσθεσε ακόμα πως η καμπάνια μπορεί να συμβάλει ώστε να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κοινή δράση της ΟΓΕ με φοιτητικούς Συλλόγους, με Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Μπορεί το πτυχίο να εξασφαλίσει στη νέα γυναίκα μόνιμη και σταθερή εργασία; Πόσο «ελεύθερη» είναι η επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας; Τι εξυπηρετούν οι σύγχρονες «θεωρίες του φύλου» που πλασάρονται μέσα και έξω από τις σχολές; Μπορεί ο ατομικός τρόπος σκέψης και δράσης που καλλιεργείται, από τα σύγχρονα κανάλια χειραγώγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω στάθηκαν οι άξονες γύρω από τους οποίους η ΟΓΕ σχεδιάζει να ξετυλίξει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών της.
Η πρόεδρος της ΟΓΕ τόνισε ότι «με την καμπάνια μας θέλουμε να φτάσει στις νέες γυναίκες το μήνυμά μας: Ατομική λύση δεν υπάρχει, ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες του "επιχειρηματικού ανταγωνιστικού πανεπιστημίου" και τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων», και κάλεσε τις νέες γυναίκες στις σχολές «να σκεφτούν, να μελετήσουν, να μάθουν ποια είναι η αιτία που σήμερα, παρ' όλες τις δυνατότητες, είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». Τις κάλεσε να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, να παλέψουν «για μόρφωση, εργασία, δημιουργική ζωή κόντρα σε αυτούς που μας τα στερούν, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους». (Διαβάστε όλη την εισήγηση ΕΔΩ)
Πρωτοβουλία που μπορεί να φωτίσει πλευρές που αφορούν τη ζωή των φοιτητριών, της νέας βάρδιας των εργαζομένων, χαρακτήρισε την καμπάνια η Γιώτα Ταβουλάρη. Αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κόντρα στα εμπόδια που συναντά η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό κίνημα, στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και μέτρα προστασίας της μητρότητας.
Ως την καλύτερη τιμή στην 8η Μάρτη παρουσίασε την ενίσχυση των γραμμών του ΜΑΣ και της ΟΓΕ με δεκάδες φοιτήτριες η Κατερίνα Αϊβαλιώτη, ενώ στην ανάγκη συλλογικής πάλης των φοιτητριών της Φιλοσοφικής, μέσα από το φοιτητικό Σύλλογο, τους Συλλόγους της ΟΓΕ και τα σωματεία στους κλάδους που δουλεύουν, στάθηκε η Δώρα Τσαλίκη(Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.