Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Φοιτητικά συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη


Κάλεσμα και πλαίσιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Σε διοργάνωση φοιτητικών συλλαλητηρίων σε κάθε πόλη στις 7 Νοέμβρη και πολύμορφες πρωτοβουλίες καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας!», δηλώνει η ΕΓ του ΜΑΣ στο πλαίσιο με το οποίο απευθύνεται το Μέτωπο στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Ολοι μας καθημερινά δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να μάθουμε το αντικείμενό μας, να πάρουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε. Στην προσπάθειά μας αυτή αντιμετωπίζουμε εμπόδια, οικονομικές δυσκολίες, αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να δουλέψουμε αύριο και με τι όρους.
Το δικαίωμά μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειές μας, για τις επενδύσεις που έρχονται και πατάνε πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, για τις συμμαχίες που κλείνει με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, ανανεώνοντας και αναβαθμίζοντας τη βάση στη Σούδα, φέρνοντας ακόμα και πυρηνικά στον Αραξο.
"Δίκαιο" για τη κυβέρνηση είναι να παίρνει από εμάς και να τα δίνει στους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες. Ενώ για τη ΝΔ είναι στη "φύση του ανθρώπου" εμείς να ζούμε με δυσκολίες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδίζουν αμύθητα πλούτη!
Δεν περιμένουμε κανένα "σωτήρα" να μας λύσει τα προβλήματα. Τη δύναμη την έχουμε εμείς, ενωμένοι μαζί με το λαό, στον οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας τις ανάγκες μας κόντρα σε παλιές και νέες κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ, που θέλουν εμείς να είμαστε στα "λίγα" για να έχουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες τα "πολλά".
Η ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματιών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας!
Η επιχειρηματικότητα, ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις που "θα μας βγάλουν από το τούνελ", όπως λένε, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν:
-- Να κόβονται τα βιβλία και η σίτιση αν δεν εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματιών.
-- Να μένουν οι εστιακοί φοιτητές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό αν δεν συμφέρει τους εργολάβους.
-- Να πληρώνουμε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να κυνηγάμε πιστοποιήσεις μετά το πτυχίο μήπως και δουλέψουμε στο αντικείμενό μας.
-- Να ακριβοπληρώνουμε εισιτήρια και να μας φακελώνουν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-- Στον ίδιο κλάδο να υπάρχουν απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων και όλοι μαζί να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα. (...)
Περνάμε στην αντεπίθεση για να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα χωρίς εμπόδια, να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενό μας, να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας!
Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας, τις διαδικασίες τους, συμμετέχοντας στις Γενικές Συνελεύσεις. Κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και των δυνάμεων του συστήματος, που θέλουν συλλόγους "νεκροζώντανους", υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εντολές διοικήσεων και υπουργείων. Οργανώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε τμήμα, έτος και σχολή. Με συνελεύσεις ετών και τμημάτων, εκλέγοντας αντίστοιχα επιτροπές για το συντονισμό του αγώνα μας. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα προβλήματα που μας δημιουργεί η πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Παλεύουμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Στο πλευρό του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει σωματεία και εργαζομένους που δίνουν καθημερινό αγώνα με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
  • Καλούμε στη διοργάνωση φοιτητικών συλλαλητηρίων σε κάθε πόλη στις 7 Νοέμβρη για: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, να δουλεύουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε με δικαιώματα, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.
  • Οργανώνουμε σε κάθε σχολή μπαράζ κινητοποιήσεων στις διοικήσεις, απαιτώντας να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
  • Παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, με διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους συλλόγους.
  • Ανοίγουμε μέτωπο με το φασισμό και τον εθνικισμό. Δίνουμε το χέρι μας στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, διεκδικώντας να απεμπλακεί η χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με όρους σύγκρουσης με το κεφάλαιο.
Απαιτούμε:
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης - έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις μεταξύ των αποφοίτων.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση της νέας σχολής μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώστε να γίνουν πενταετείς πολυτεχνικές σχολές. Οι φοιτητές που σπουδάζουν το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο να παίρνουν το ίδιο πτυχίο, να έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, που μάλιστα να υπηρετεί τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Οχι στα διετή προγράμματα. Αναβαθμισμένες δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές.
Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα, και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Να μην απαιτούνται πανάκριβα σεμινάρια για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Να καταργηθούν τα παράβολα για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οχι στις εξετάσεις του ΤΕΕ ή όποιες άλλες εξετάσεις και εμπόδια βάζουν ανάμεσα στο πτυχίο.
  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακά, με όποια μορφή.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
  • Με ευθύνη των τμημάτων να δίνονται δωρεάν όλα τα αναλώσιμα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός (σχεδιαστικά, ρόμπες, πλακέτες κ.λπ.) σε όλους τους σπουδαστές.
  • Δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα για να μάθουμε το αντικείμενό μας. Με ευθύνη του Τμήματος να φωτοτυπούνται δωρεάν όλες οι απαραίτητες σημειώσεις που χρειάζονται για να διαβάσουμε και να δώσουμε τα μαθήματά μας.
  • Σταθερή ανανέωση και εκσυγχρονισμός του εργαστηριακού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών.
Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, κατασκευή νέων εστιών, σίτιση - στέγαση - μετακίνηση δωρεάν για όλους.
  • Να τρώνε όλοι οι σπουδαστές μόνο με την επίδειξη του πάσο.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους αποφοίτους.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
  • Κανένας απόφοιτος χωρίς Συλλογική Σύμβαση, κανένας με μισθό κάτω των 751 ευρώ. Οχι στη δουλειά με το "μπλοκάκι", τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
  • Ολιγομελή εργαστηριακά και τμήματα με άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου θα μαθαίνουμε την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου μας.
Να καταργηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να τελειώσουμε τις σπουδές μας.
  • Κατάργηση όλων των αλυσίδων και των προαπαιτούμενων μαθημάτων για τους επί πτυχίο φοιτητές.
  • Με ευθύνη των διοικήσεων, όλοι οι σπουδαστές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση πάνω στο αντικείμενό τους, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον κάθε κλάδο. (Βαρέα - Ανθυγιεινά, μέτρα ασφαλείας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας), με πληρωμή στο ύψος του κατώτατου μισθού, 751 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.