Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για την κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για επαλ καλαμαριας
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα θα αναγκαστούν για άλλη μια χρονιά να αλλάξουν σχολείο, να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν την ειδικότητά τους ή ακόμα και να αλλάξουν ειδικότητα, καθώς, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας θα ψαλιδίσει και πάλι τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα. Συγκεκριμένα, πέρυσι εγκρίθηκαν κατ' εξαίρεση 1.700 ολιγομελή τμήματα σε όλη τη χώρα (αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με πρόπερσι), ενώ φέτος μέχρι στιγμής το υπουργείο έχει εγκρίνει κατ' εξαίρεση μόλις 1.000 ολιγομελή τμήματα, χωρίς να έχει μιλήσει ακόμα για την Αττική. Με βάση τα παραπάνω, ακόμα κι αν εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στην Αττική (πράγμα μάλλον απίθανο), τουλάχιστον 1.500 μαθητές μένουν ξεκρέμαστοι και ή θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα ΕΠΑΛ ή να αλλάξουν ειδικότητα.
Η κατάσταση αυτή φέρνει αναστάτωση σε πολλές περιοχές της χώρας και μαθητές κι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει ήδη για παράδειγμα οι μαθητές στη Λάρισα, που αντιδρώντας στο «τσεκούρωμα» 11 τμημάτων από τα ΕΠΑΛ της πόλης και συνολικά 51 τμημάτων σε όλη τη Θεσσαλία (20 στη Μαγνησία, 17 στην Καρδίτσα, 3 στα Τρίκαλα), προχώρησαν σε καταλήψεις σχολείων (στο 1ο, 2ο, 7ο ΕΠΑΛ, αντιδρώντας στο κλείσιμο των τμημάτων, και στο 6ο και 9ο ΓΕΛ, διεκδικώντας λύσεις των προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τις υποδομές των σχολείων, τις ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων κ.ά.). Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, την οποία οργανώνουν η ΕΛΜΕ Λάρισας και ο Σύλλογος Δασκάλων Λάρισας. Τους αγώνες των μαθητών χαιρετίζει το Τομεακό Συμβούλιο Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ, καλώντας τους να πάρουν μέρος και στην αυριανή κινητοποίηση.
Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία, δεν εγκρίνονται για φέτος (δηλαδή καταργούνται) 11 τμήματα της Β' ΕΠΑΛ (τομείς) και 58 τμήματα της Γ' ΕΠΑΛ (ειδικότητες), που συνολικά αφορούν 337 μαθητές, οι οποίοι πλέον βρίσκονται «στον αέρα»! Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, και οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που την υπογράφουν, σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «σε κάποια σχολεία μιλάμε για ουσιαστικό κλείσιμο, όπως το 12ο ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου (ΠΕ Θεσσαλονίκης), όπου από τα 5 ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκε κανένα. Ενώ στο νυχτερινό ΕΠΑΛ της Κατερίνης, το μοναδικό στην ΠΕ Πιερίας, οι μαθητές ωθούνται στο να σταματήσουν το σχολείο!». Οι βουλευτές ζητούν να μην κλείσει κανένα τμήμα.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο σε νησιά και άλλες επαρχιακές περιοχές, όπως π.χ. στο ΕΠΑΛ της Χίου, όπου καταργούνται 7 τμήματα, ή στο ΕΠΑΛ του Αστρους Κυνουρίας, όπου δεν εγκρίθηκε ο τομέας Πληροφορικής της Β' τάξης, και σε ολόκληρο το νομό Αρκαδίας λειτουργεί τομέας Πληροφορικής μόνο στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης. Δηλαδή οι μαθητές της Κυνουρίας (Λεωνίδιο και Αστρος) θα πρέπει να κάνουν περίπου 125 και 76 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, από τις έδρες τους! Την εύλογη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για αυτή την εξέλιξη κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.