Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Λαϊκά Φροντιστήρια ως έκφραση ταξικής αλληλεγγύης


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι λαϊκές οικογένειες βγάζουν συνήθως χαρτί και μολύβι κι αρχίζουν τους υπολογισμούς τους για το τι χρειάζεται να πληρώσουν για τη μόρφωση των παιδιών τους, τι μπορούν και τι θα περικόψουν. Μια δράση που συμβάλλει ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από αυτόν το βραχνά, είναι τα Λαϊκά Φροντιστήρια που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής και σε άλλες πόλεις της χώρας με μεγάλη επιτυχία.
Εργατικά Κέντρα, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές έχουν μπει μπροστά στην οργάνωση αυτής της δραστηριότητας και προσφέρουν Μαθήματα Αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, που όχι μόνο συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα αλλά υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί και το δημόσιο σχολείο. Τα μαθήματα έχουν διπλή έννοια: Από τη μια την ανακούφιση από το άμεσο πρόβλημα και από την άλλη την αλληλεγγύη στον αγώνα για τη διεκδίκηση όλων όσων ανήκουν στον κόσμο της δουλειάς, μεταξύ αυτών και μιας πραγματικά σύγχρονης δημόσιας δωρεάν Παιδείας για όλα τα παιδιά του λαού.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά τη δουλειά που έχουν αναπτύξει μια σειρά Λαϊκά Φροντιστήρια, που με καλή οργάνωση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς τσαπατσουλιές, έχουν κατακτήσει κύρος στα χρόνια που λειτουργούν κι έχουν καταφέρει όχι μόνο να βοηθήσουν ουσιαστικά τους μαθητές τους στα μαθήματα του σχολείου, αλλά και να αναπτύξουν μια σειρά άλλες δραστηριότητες ανοίγοντας τους ορίζοντες των παιδιών. Γιατί, εκτός των άλλων, τα Μαθήματα Αλληλεγγύης μπορούν να γίνουν - και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται - βήμα γόνιμου προβληματισμού για μια σειρά θέματα της επικαιρότητας, αφορμή για γνωριμία με φωτεινές πλευρές της ιστορίας του λαού μας μέσα από τις επετείους κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.