Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση περισσότερων γυναικών στη συλλογική αγωνιστική δράση
Η πορεία της καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επόμενες δράσεις συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
Το καθήκον της συσπείρωσης περισσότερων γυναικών στην αγωνιστική δράση και διεκδίκηση, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην τελευταία συνεδρίασή του.
Μπροστά στα βάρη που προστίθενται στα όσα ήδη έχει φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ΟΓΕ σχεδιάζει τη δράση και τις πρωτοβουλίες της για το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σε όλη τη χώρα, να συμβάλει ώστε να δημιουργούνται ρήγματα στο κλίμα ηττοπάθειας, μοιρολατρίας και αναμονής που κυριαρχούν στη σκέψη και τη δράση των γυναικών, να γίνεται ζωντανό παράδειγμα για τη σημασία της οργανωμένης, συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.
«Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν παρελθόν, παρά την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το λαό για το αντίθετο», σημείωσε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Και συνέχισε: «Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν για να κλείσει η δεύτερη "αξιολόγηση" τον Μάη, θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, όπως οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η νέα εκτόξευση των φόρων, οι κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία και μάλιστα με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τα κοράκια τη λαϊκή αντίδραση. Δίπλα σ' αυτά έρχονται τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για να κλείσει η τρίτη "αξιολόγηση": Το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία, η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ καραδοκεί ο "κόφτης" αν υπάρχει απόκλιση από τις κυβερνητικές προβλέψεις για το πλεόνασμα».

Στο φόντο αυτό, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες δίνουν συνέχεια σε πρωτοβουλίες στους άξονες εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος, καθώς η σχετική καμπάνια της Ομοσπονδίας συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα από την πολύμορφη δράση, επιδιώκουν να ανοίξουν συζήτηση με τις γυναίκες που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική για το χαρακτήρα των μέτρων, για τους κερδισμένους και τους χαμένους από την εφαρμογή τους. Κυρίως, όμως, στοχεύουν στο να διαδίδεται πλατιά και να βρίσκει ανταπόκριση το κάλεσμα σε αγωνιστική δράση, για την αναπλήρωση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Τι σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη» για τις γυναίκες
Η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πραγματικό περιεχόμενο που έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη». Υπογράμμισε πως αυτή περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, και τα ακόλουθα «δώρα» για τις γυναίκες: Πετσοκομμένους μισθούς, που οδηγούν τις εργαζόμενες να πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με «ψίχουλα που δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους». Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που συνεπάγεται σμπαράλιασμα της ζωής της εργαζόμενης, αλλά και της αυτοαπασχολούμενης γυναίκας, «που δε θα μπορεί ούτε να αναπληρώνει τις δυνάμεις της, ούτε να αφιερώνει τον ελάχιστο χρόνο στην οικογένεια, στους φίλους της, στα ενδιαφέροντά της, στην κοινωνική δράση». Περισσότερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς «μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, η μερική απασχόληση αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται στις επιχειρήσεις φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό», το οποίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από γυναίκες.
Πρόσθεσε ακόμα ότι, στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης», χιλιάδες μητέρες και φέτος δεν μπορούν να βρουν μια θέση για το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων, βλέπουν το Λύκειο να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε «εξεταστήριο», να στέλνει τους μαθητές στα φροντιστήρια και την παραπαιδεία.
«Αυτό που ονομάζει λοιπόν η κυβέρνηση "δίκαιη ανάπτυξη" δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να θεριέψουν τα κέρδη τους, για να βγούνε πρώτοι στην κούρσα του ανταγωνισμού. Τον πλασάρει όμως με το απαραίτητο περιτύλιγμα για να παραπλανήσει το λαό, να εξασφαλίσει την ανοχή και τη συναίνεσή του. Να κρύψει το γεγονός ότι πέρα από τα μεγάλα λόγια, η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», συνόψισε η πρόεδρος της ΟΓΕ.
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες
Το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε και σε μια πρώτη αποτίμηση της δραστηριότητας που ξετυλίχτηκε έως τώρα στο πλαίσιο της καμπάνιας για την εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο. Εντόπισε τα θετικά βήματα που έγιναν, αλλά και αδυναμίες που εμφανίστηκαν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη δράση που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα.
«Μέσα από την καμπάνια αναπτύσσουμε τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας, αναδεικνύουμε τις αιτίες της, διατυπώνουμε αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των μισθωτών και άνεργων γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, ιδιαίτερα των νέων μητέρων», σημείωσε εισηγητικά η Χριστίνα Σκαλούμπακα και πρόσθεσε: «Βασικός στόχος μας είναι να μπολιαστούν οι γυναίκες με τη σημασία της συλλογικής δράσης, της συμμετοχής τους στους γυναικείους Συλλόγους και Ομάδες, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, στους αγροτικούς συλλόγους».
Τους προηγούμενους μήνες, έγινε από τους Συλλόγους και τις Ομάδες προσπάθεια για καταγραφή των χώρων όπου ζουν και εργάζονται οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Οργανώθηκαν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν πολλές εργαζόμενες, όπως εργοστάσια των κλάδων των Τροφίμων - Ποτών, του Φάρμακου, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, σε νοσοκομεία και άλλους χώρους Υγείας, σε υπηρεσίες καθαριότητας, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικούς χώρους.
Σε αρκετές περιπτώσεις οργανώθηκαν και συσκέψεις, ορισμένες μάλιστα μέσα στους χώρους δουλειάς. Στην προσπάθεια αυτή, η ΟΓΕ διαπιστώνει σημαντικές δυνατότητες για νέες γέφυρες επικοινωνίας με τις εργαζόμενες, για ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμό, για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για δράση με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς.
Παράλληλα, η ΟΓΕ επιδιώκει να μετρήσει βήματα στον καλύτερο συντονισμό και στην κοινή δράση με σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Στα θετικά βήματα που διαπιστώνει η Ομοσπονδία και θέτει στόχο να συνεχιστούν, περιλαμβάνονται οι κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών με αγροτικούς συλλόγους, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει η Ομοσπονδία στην ανάγκη κάθε Σύλλογος και Ομάδα να αξιοποιεί την καμπάνια και το περιεχόμενό της, όχι σαν μια γενικόλογη συζήτηση που αναπαράγει περιγραφές και διαπιστώσεις, αλλά με τρόπο προσαρμοσμένο στα ζητήματα γύρω από τα οποία αναπτύσσει δράση. Για παράδειγμα, οι παρεμβάσεις γύρω από το οξυμένο πρόβλημα των παιδικών σταθμών, με χιλιάδες παιδιά να αποκλείονται από την Προσχολική Αγωγή, μπορούν να συνδυαστούν με την καμπάνια, να τροφοδοτηθούν από τα υλικά που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία αλλά και, με τη σειρά τους, να τα εμπλουτίσουν.
Υπάρχουν θετικά παραδείγματα Συλλόγων και Ομάδων που οργάνωσαν αγωνιστικές παρεμβάσεις, απαντώντας σε συγκεκριμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν. Απευθύνθηκαν συστηματικά στις μητέρες, άνοιξαν διάλογο μαζί τους ξεκινώντας από την Προσχολική Αγωγή και προχωρώντας και σε άλλα θέματα, οργάνωσαν πετυχημένες εκδηλώσεις, στις οποίες αντικατοπτρίστηκε η πείρα της δράσης τους.
«Το επόμενο διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σύνθετα καθήκοντα και να ανταποκριθούμε μέσα από την πολύμορφη δράση μας στην ανάγκη ισχυροποίησης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ», κατέληξε η πρόεδρος της ΟΓΕ και κάλεσε σε ένταση της συλλογικής προσπάθειας «για να συσπειρώσουμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου στο κίνημά μας, για να γίνει η φωνή μας ρωγμή στη συνείδησή τους».

Ευ. Χαϊντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.