Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Το επόμενο Σάββατο, 19 Αυγούστου, τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ


Στο χωριό Θεοτόκος, στο Γράμμο, στις 11 π.μ.
Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19/8, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.
Γενική άποψη του Μουσείου και του Μνημείου
Γενική άποψη του Μουσείου και του Μνημείου

«Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ' αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ, τα ένοπλα τμήματα του λαού μας, πλάι πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι από το λαό».
Αυτά, μεταξύ άλλων, σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΕ του ΚΚΕ, που το ερχόμενο Σάββατο, 19 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, εγκαινιάζειστην καρδιά του Γράμμου, στο χωριό Θεοτόκος, το Μουσείο - Μνημείο για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πρόκειται για ένα χρέος που εκπληρώνεται, τη δημιουργία ενός Μουσείου για την κορυφαία στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα, κι ενός Μνημείου αντάξιου της προσφοράς των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Περισσότερα από 400 ονόματα, ταξινομημένα ανά χωριό, θα βρίσκονται αναρτημένα στις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο. Παράλληλα, στο εσωτερικό του Μουσείου θα εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό που αφορά άμεσα την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ' αυτά τα βουνά (στο Γράμμο, στο Σμόλικα και στο Βόιο).
Από τις εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβόλου
Από τις εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβόλου
Το νέο αυτό Μουσείο - Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το Κόμμα μας, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.
Στήθηκε χάρη στην προσφορά του χώρου και του σπιτιού από την οικογένεια Ζούνη και την εθελοντική δουλειά δεκάδων φίλων και συντρόφων, ενώ, όπως σημειώνεται στο κάλεσμα για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου, «σημαντικό στοιχείο που έκανε δυνατή τη δημιουργία του στη Θεοτόκο είναι η διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ στο οποίο περιέχονται χιλιάδες σελίδες γραμμένες σ' αυτά εδώ τα χώματα και είτε αφορούν αυτήν καθαυτή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις λεύτερες περιοχές είτε αφορούν την ένοπλη πάλη του λαού μας στην αντιπαράθεσή του με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Στοιχεία όπως η είδηση από το 1947 που αναφέρει πως "οι κάτοικοι των χωριών Στράτσανη, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος και άλλων, με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στον Σαραντάπορο απαλλάγηκαν από τα 100 δράμια καλαμπόκι που έδιναν για κάθε πέρασμα άλλοτε", ή, η επίσης είδηση "η φετινή παραγωγή στο χωριό Λυκόρραχη ξεπέρασε την παλιά κατά 10.000 οκάδες και πάνω, γιατί οι κάτοικοι καλλιέργησαν καινούργια εκχερσωμένα χωράφια", παρμένα από την εφημερίδα "Εξόρμηση" της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, η έδρα της οποίας ήταν σ' αυτόν εδώ τον τόπο, συγκροτούν ψηφίδα ψηφίδα το μεγάλο μωσαϊκό της Ελεύθερης Ελλάδας».
Πούλμαν για τα εγκαίνια δρομολογούν οι ΚΟ
Λεωφορεία για τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογούν μια σειρά από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:
-- Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19/8, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.
-- Η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν με αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).
-- Η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τα Γιάννενα. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.
-- Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από Κοζάνη (η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί του Σαββάτου από την κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ και στα τηλέφωνα: Κοζάνη6943.969.145, Πτολεμαΐδα 6988.772.489, Φλώρινα 6978.773.444,Καστοριά 6936.189.983, Γρεβενά 6947.423.402.
Υπενθυμίζουμε πως συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ, καθώς και διήμερη εκδρομή στην περιοχή, την Παρασκευή 18 Αυγούστου και το Σάββατο 19 Αυγούστου, οργανώνει και η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τον κατάλογο των συμμετοχών να έχει ήδη κλείσει. Τα πούλμαν της ΚΟ Αττικής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 9.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.