Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Δυναμική κινητοποίηση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά δουλεμπορικά γραφεία, την «ISS» πραγματοποίησε την Παρασκευή το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία ν. Αττικής.
Το Συνδικάτο έδωσε το εξής μήνυμα: «Μην τολμήσετε να στείλετε απεργοσπαστικό μηχανισμό τη μέρα της απεργίας στις 20 Ιούλη. Η απάντησή μας δε θα 'ναι συμβολική. Την επόμενη φορά που θα λιποθυμήσει καμαριέρα λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, θα έρθουμε χιλιάδες. Οργανωνόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής δουλεμπόριο των εταιριών προσωρινής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς αξιοπρεπείς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες».
Για το πλούσιο αντεργατικό παρελθόν και παρόν της συγκεκριμένης πολυεθνικής σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων που περνούν από τα γραφεία της, μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτο και της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε στις συμβάσεις δουλείας, που υπογράφουν για μια μέρα και στέλνουν ήλιο με ήλιο καμαριέρες, λαντζέρηδες, μάγειρες στα ξενοδοχεία, που αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απολύονται το επόμενο πρωί. «Είναι ψέμα ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για έκτακτες ανάγκες και δε χρειάζεται μόνιμο προσωπικό. Χρησιμοποιούνται χειμώνα, καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται οι ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, καταβάλλοντας πενιχρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ και μεροκάματα (3 ευρώ την ώρα). Χωρίς δικαιώματα στη μητρότητα, στην άδεια, στην πληρωμή, την επιδότηση ασθένειας».
Έφερε εικόνα από τα «πεντάστερα» κάτεργα της Αθήνας που ξεζουμίζουν χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν νύχτα με νύχτα, με εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, όπου το ένα εργατικό ατύχημα διαδέχεται το άλλο, νοικιάζοντας εργαζόμενους από ένα και δύο δουλεμπορικά προκειμένου φουντώνει ο ανταγωνισμός και να επιτυγχάνουν το χαμηλότερο μισθό. «Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τον τουρισμό ή τον επισιτισμό, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό το μέλλον μας επιφυλάσσουν. Αυτός που έχει μια εταιρία σαν την ISS τι πουλάει; Τι παράγει; Παίρνει εμένα, με δανείζει αλλού και κερδίζει από τη δική μου δουλειά. Ο δικός μας κόσμος δεν είναι αυτός», είπε ζητώντας να εμφανιστεί κάποιος από τη διοίκηση, ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανένας.

Κινητοποίηση και στο Χίλτον

Το ίδιο τελεσίγραφο έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και στον εκπρόσωπο της διεύθυνσης του ξενοδοχείου Χίλτον, όπου πραγματοποιήθηκε κι εκεί αιφνιδιαστική παράσταση διαμαρτυρίας. Σε μια από τις πεντάστερες ναυαρχίδες του τουρισμού, το ξενοδοχείο Χίλτον, με 511 δωμάτια, των οποίων ο μέσος όρος πληρότητας το χρόνο ξεπερνά το 80%. Με μόλις 15 καμαριέρες μόνιμες και 60 από δουλεμπορικά γραφεία, με συμβάσεις μιας μέρας ή ενός μήνα, που εξουθενώνονται καθημερινά. Με τη χλιδή των δωματίων να μη φτάνει στα υπόγεια εκεί όπου βρίσκονται τα πλυντήρια - στεγνωτήρια με χαλασμένο κλιματισμό και δεκάδες εργαζόμενους στοιβαγμένους για 8 και 10 ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες. Με την τρομοκρατία και την απειλή να παραμονεύει.
«Οι δικές μας πληγές και τα πλήγματά μας είναι αμέτρητα. Να καθαρίζουμε νύχτα με νύχτα και να πληρωνόμαστε ψίχουλα. Στον τουρισμό με 30 εκατομμύρια αφίξεις το 2017, με 15 δισ. ευρώ έσοδα πέρυσι θα μπορούσε να έχει δουλειά όλος ο κόσμος και να πληρώνεται με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας για να μπορούμε να κάνουμε επιτέλους κι εμείς οι εργαζόμενοι και στον επισιτισμό και σε όλους τους κλάδους αναψυχή και διακοπές. Η πληρότητα της σεζόν θα είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Ο μόνος τρόπος για να επουλωθούν οι δικές μας πληγές είναι οργάνωση και αγώνας. Όλοι στην απεργία στις 20 Ιούλη, για να αμειβόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», είπε ο Νίκος Τάκας γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, μιλώντας στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.