Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

«Οχτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου»


  • Αύριο Τετάρτη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 28 του Ιούνη 2017, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Οχτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου», στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό (λεωφόρος Ηρακλείου 145).
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Στο πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα, που αφορά την καταλυτική επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης στην εξέλιξη του κινηματογράφου, θα μιλήσει, μέσα από παραδείγματα σοβιετικών ταινιών της περιόδου και προβολή σχετικών αποσπασμάτων τους, ο σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Σταματόπουλος. Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή κινηματογραφικά επίκαιρα από τα πρώτα χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης (KINOPRAVDA) του Τζίγκα Βερτόφ, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους «Opera Chaotique».
Γιατί ο σοβιετικός κινηματογράφος θεωρείται η βάση του σύγχρονου κινηματογράφου; Πώς οι κινηματογραφιστές της ΕΣΣΔ έθεσαν την τέχνη τους, τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις στην υπηρεσία της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής; Γιατί ο κινηματογράφος θεωρούνταν από τη σοβιετική εξουσία ως ένα ζωτικό εργαλείο της Επανάστασης στον αγώνα για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου; Πώς και γιατί η εθνικοποίηση του κινηματογράφου, η κοινωνικοποίηση των υπηρεσιών διανομής και της παραγωγής απελευθέρωσαν τους κινηματογραφιστές από τις εμπορικές και κερδοσκοπικές εξαρτήσεις; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει η εκδήλωση. Θα γίνουν αναφορές σε κορυφαίους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές, όπως οι Σ. Αϊζενστάιν, Τζ. Βερτόφ, Β. Πουντόβκιν, Α. Ντοβζένκο και Λ. Κουλέσοφ, των οποίων οι ταινίες και τα πειράματα πάνω στα αισθητικά μέσα διδάσκονται ακόμα στις κινηματογραφικές σχολές σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.