Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ): Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα από τις διώξεις συναδέλφων


Πολιτική δίκη συναδέλφων: «Διαχωρίζουν τη θέση τους» οι μεν (Πρωτοβουλία) – παλινωδούν οι δε… («Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί»)
Η δίκη των μελών του Συλλόγου μας μπροστά και στο νέο κύμα συμπαράστασης φορέων εργαζομένων από τη Χίο αλλά και πανελλαδικά δείχνει τη δύναμη της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Η δίωξη όμως αυτή και η εξέλιξή της μας δίνει και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο κάποιων πολιτικών δυνάμεων μέσα στο Σωματείο.

Έτσι, στην ιστοσελίδα του ιδιοκτήτη της ΚΟΙΝΣΕΠ – ΑΚΜΗ (chiospress), φιλοξενήθηκε για  μια ακόμα φορά η ανακοίνωση των συναδέλφων της Πρωτοβουλίας όπου έσπευσαν να «διαχωρίσουν τη θέση τους» από την απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου για τη στήριξη των συναδέλφων Μάρκου Σκούφαλου και Γιώργη Αμπαζή.
Η δικαιολογία είναι ότι ο μηνυτής κ. Μήτσουρας είναι συνάδελφος και επομένως το ζήτημα είναι «λεπτό». Βεβαίως προκαλεί ερωτηματικά η στάση τους όταν οι συνάδελφοι σε προηγούμενες δίκες στήριζαν τους 2 συναδέλφους χωρίς να κάνουν λόγο για καμία «λεπτότητα».
Είναι τόσο «λεπτό» το ζήτημα άραγε, που δεν μπορούν καν να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν κανείς έχει ή όχι το δικαίωμα να εκφέρει πολιτικό λόγο και να δρα ενάντια των ΚΟΙΝΣΕΠ; Να μιλά και να δρα συνδικαλιστικά και πολιτικά χωρίς να διώκεται;
Καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν όταν επανειλημμένως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσιεύει άμεσα ρεπορτάζ  ύστερα από τα ΔΣ του Σωματείου με σαφή θέση στήριξης της «Πρωτοβουλίας» και δημιουργία εντυπώσεων απέναντι στην ΕΝΟΤΗΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με κοινό παρονομαστή την προπαγάνδα ότι το Σωματείο «ελέγχεται από το ΚΚΕ» κλπ.
Άξια απορίας όμως είναι και η στάση των «Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών» οι οποίοι ενώ αρχικά συμφώνησαν να δημοσιευτεί ψήφισμα στήριξης, γραπτώς και προφορικώς, στην πορεία άρχισαν «να τα στρίβουν» ανακατεύοντας τις «προσωπικές φιλίες και σχέσεις»- όπως αντίκρισμα στο ψηφοδέλτιό τους- με τη στάση τους μέσα στο Σωματείο και μάλιστα απέναντι σε δίωξη συναδέλφων. Στο τελευταίο ΔΣ πριν τη δίκη λοιπόν αναίρεσαν την αρχική θετική ψήφο τους, ψηφίζοντας «παρών»!. Τι μεσολάβησε; Θα άξιζε να εξηγήσουν δημόσια τη στάση τους…
Τα συμπεράσματα σε κάθε περίπτωση ανήκουν σε όσους παρακολουθούν.Έχουμε επίγνωση ότι η δράση σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική, μέσα και έξω από το χώρο της εκπαίδευσης θα ενοχλεί και θα κινητοποιεί κάποιους στο να φιμώσουν κάθε φωνή με ένδικα και άλλα μέσα.
Έχουμε πλήρη επίγνωση όμως και της δύναμης που έχει ο οργανωμένος αγώνας, η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στους αντιπάλους μας και απέναντι σε κάθε δίωξη. Αποδεικνύεται πόσο ψευδεπίγραφη είναι η «ενότητα» που επικαλούνται όλοι τους και η επιβεβαίωση της θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ότι τα Σωματεία δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ «ουδέτερα». Εκφράζονται αντικειμενικά οι θέσεις και οι ανειρήνευτες διαφορές που προκύπτουν από το τι υπηρετεί ο καθένας.
Η καλύτερη απάντηση είναι η συμπαράσταση δεκάδων φορέων από όλη την Ελλάδα καθώς και η παρουσία που υπήρξε έξω από τα δικαστήρια τη Δευτέρα 3/4/2017. Η δίκη πήρε αναβολή έως τις 2/10 όμως ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα και σε όλες τις συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.