Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ


Με συνελεύσεις, εξορμήσεις και κινητοποιήσεις συνεχίζεται η δραστηριότητα για ταξική εργατική απάντηση
Η πείρα της πρόσφατης απεργίας των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή τροφοδοτεί τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής
Η πείρα της πρόσφατης απεργίας των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή τροφοδοτεί τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής
Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις συνεχίζουν τη δράση τους Ομοσπονδίες και σωματεία, με στόχο την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και την προετοιμασία απεργιακής απάντησης στην επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Η δραστηριότητα αυτή που αναπτύσσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνει στην πράξη συνέχεια στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν σε κλάδους και χώρους δουλειάς, στις διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας των ανέργων, κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων.
Σήμερα η Γενική Συνέλευση στο Μέταλλο
Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τους εργαζομένους σήμερα, Τετάρτη, σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για τον απολογισμό δράσης, καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων πρωτοβουλιών. Το Συνδικάτο ήδη σχεδιάζει συγκέντρωση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.
«Στενάζουν οι εργολαβικοί στα εργοστάσια, οργιάζουν οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, εντείνεται η ομηρία και η ανασφάλιστη εργασία. Στα συνεργεία αυτοκινήτων, στις βιοτεχνίες και αλλού, μας έχουν πετσοκόψει τους μισθούς. Μέτρα προστασίας δεν παίρνουν οι εργοδότες, συνάδελφοι σακατεύονται, σκοτώνονται στο βωμό του κέρδους», σημειώνει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην πραγματικότητα που επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς και στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που φέρνει για λογαριασμό της η κυβέρνηση: «Δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να παίρνουν το ένα μέτρο μετά το άλλο. Η ανάπτυξη των κερδών των εργοδοτών προϋποθέτει να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνδικαλιστικό δικαίωμα», υπογραμμίζει.
Η σημερινή συνέλευση γίνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), έχοντας ήδη προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία. Η πείρα από τις κινητοποιήσεις αυτές, αλλά και από την οργάνωση σε χώρους δουλειάς, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών, θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση στη συνέλευση αλλά και τις σχετικές αποφάσεις.
Σύσκεψη και παράσταση διαμαρτυρίας από τους Οικοδόμους
Αύριο, Πέμπτη, τη σκυτάλη παίρνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία καλεί συνδικάτα και επιτροπές σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς και για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.
Επιπλέον, την Παρασκευή 17/3 έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας. Μαζί με αντιπροσωπείες Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής της, διεκδικεί άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου. Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, για τα ζητήματα της προστασίας των ανέργων, της Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Καθημερινή συζήτηση στους χώρους δουλειάς
Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα δράσης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, με συνελεύσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις. Ηδη το σωματείο έχει συζητήσει με τους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους εργασίας του κλάδου («New Press Hold», «First Data», «Λύκος», «Μορφή», «Κουκιάς», «Αθηνόραμα», «Αρχοντας - Κατριβάνος»), ενημερώνοντας για τα νέα μέτρα, αλλά και για την ανάγκη να δοθεί απάντηση με αγωνιστική κλιμάκωση και προοπτική την οργάνωση πανεργατικής απεργίας.
Μέσα από την καθημερινή της δράση, η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να συμβάλουν στη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος στους χώρους δουλειάς, με πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που συναντούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή σημασία έχει ο αγώνας που δίνεται από εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς για να προσληφθούν με σταθερή σχέση εργασίας οι συνάδελφοί τους που σήμερα δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι».
Συνεχίζονται οι συσκέψεις και παρεμβάσεις
-- Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχωρά σήμερα, Τετάρτη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β), καλώντας τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, τις Επιτροπές Αγώνα και τα μέλη του σωματείου να πάρουν μέρος.
-- Σε σύσκεψη καλούν αύριο, Πέμπτη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
-- Τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», «Sheraton» και «Mira Mare», οργανώνουν σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.