Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα επιφύλαξαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί 

Αρχική
Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης επιφύλαξαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, αποδεικνύοντας την απλόχερη αλληλεγγύη του λαού μας και δίνοντας άλλη μια έμπρακτη απάντηση στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν ανήλικα ξεριζωμένα παιδιά.
Στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών πρόκειται να φοιτήσουν 14 προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Ιράκ που διαμένουν στο γκέτο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της «SOFTEX». Την Τετάρτη έφτασαν οι πρώτοι 4 και τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα υπόλοιπα.
Πολλά παιδιά του Γυμνασίου, μετά το τέλος των μαθημάτων τους, παρέμειναν στο σχολείο για να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που όμως καθυστέρησαν να φτάσουν. Μια μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου εκτύπωσε χαρτάκια που γράφουν σε ελληνικά και αραβικά «Σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας».
Στην υποδοχή των προσφυγόπουλων βρέθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, που μοίρασε στα παιδιά τσάντες με γραφική ύλη και γλυκά τα οποία συγκέντρωσε με τη στήριξη του λαού της περιοχής. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της Γ' ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης - Συκεών.
Στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης πρόκειται να φοιτήσουν συνολικά 28 παιδιά. Από αυτά, τα 3 ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Στην υποδοχή τους παραβρέθηκαν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών που είχε ετοιμάσει και τσάντες με δωράκια για τα παιδιά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τον Ν. Τζιτζή, διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει ένας φιλόλογος, ενώ αναμένονται να έρθουν άλλοι δύο εκπαιδευτικοί.
Ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης - Συκεών, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός αγκαλιάζει με αγάπη και αλληλεγγύη αυτά τα παιδιά τα οποία ήρθανε από χώρες που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει ρημάξει τα σπίτια τους, έχει ρημάξει τις ζωές τους. Εμείς απαιτούμε μέτρα για την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στις χώρες προορισμού. Καλούμε το λαό να ξεσηκωθεί για να σταματήσουν οι βάρβαροι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που οδηγούν στον ξεριζωμό και την προσφυγιά».
Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος της ΟΓΕ), σε ανακοίνωσή του την οποία θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καλούμε όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να απομονώσουν το ρατσιστικό - φασιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται μεθοδευμένα.
Εχθρός μας δεν είναι ο λαός της Συρίας και κανένας λαός. Κοινός εχθρός και του ελληνικού και του συριακού λαού είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Γνήσια πατριωτική στάση είναι η καταγγελία των υπεύθυνων και η αλληλεγγύη των λαών.
Ο ελληνικός λαός έχει πικρή πείρα από προσφυγιά και μετανάστευση. Και τότε το '22 επικράτησαν οι εθνικιστικές κορόνες των προγόνων της Χρυσής Αυγής για να πραγματοποιηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Μ. Δυνάμεων που οδήγησαν 1,5 εκατ. Έλληνες της Μ. Ασίας στην προσφυγιά.
Οι Συκιές κατοικήθηκαν πρώτη φορά από αυτούς τους πρόσφυγες. Το χώμα που πατάμε είναι ποτισμένο με το αίμα του ηρωικού ΕΛΑΣ που πέρασε από εδώ και έδωσε μάχες για να απελευθερώσει την πόλη από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές. Αυτούς που η Χρυσή Αυγή σήμερα τιμά!! Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι με ονόματα εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στις Συκιές, στο Γεντί Κουλέ, μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες Έλληνες πραγματικοί πατριώτες. Πολλοί από αυτούς ήταν πρόσφυγες!
Την αλήθεια αυτή δεν την ξεχνάμε. “Σε τούτα δω τα χώματα κακιά σκουριά δεν πιάνει”. Ο φασισμός δεν θα περάσει!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.