Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Στην τελική ευθεία για το 12ο Συνέδριό της


Με ένα πλατύ κάλεσμα στις γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας προετοιμάζει το12ο Συνέδριό της. «Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», είναι το σύνθημα με το οποίο η ΟΓΕ σηματοδοτεί τους στόχους της συζήτησης που θα αναπτυχθεί και των αποφάσεων που θα παρθούν στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, που θα γίνει στις 11, 12 και 13 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών).
Η επιτυχία του Συνεδρίου είναι στενά συνδεδεμένη με την προετοιμασία των Συλλόγων και των Ομάδων, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη δράση και την επικοινωνία με τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Να κάνουν προτάσεις για τις μορφές δράσης που μπορούν να συμβάλουν ώστε να συσπειρωθούν περισσότερες γυναίκες. Να θέσουν στο επίκεντρο την πείρα από τη συμμετοχή τους στις Λαϊκές Επιτροπές, από τις παρεμβάσεις τους στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, από τις δράσεις αλληλεγγύης προς τις άνεργες, τις μετανάστριες και τα παιδιά τους, από τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων, μέσα από τις οποίες εκλέγονται οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο. Μέσα από τη συζήτηση στις συνελεύσεις μεταφέρονται η πείρα από την καθημερινή δράση, τα ζητήματα που απασχολούν τη μισθωτή, την αυτοαπασχολούμενη, την αγρότισσα, τη νέα μητέρα, τη νέα γυναίκα στους χώρους Εκπαίδευσης, τη γυναίκα μετανάστρια και πρόσφυγα.
Πλούσια συζήτηση και πείρα
Η ανάδειξη της αξίας της αγωνιστικής στάσης ζωής, η ανάπτυξη της γυναικείας πρωτοβουλίας στο κίνημα, η δραστήρια συμμετοχή στους μαζικούς φορείς, στους συλλόγους και τα σωματεία στους χώρους δουλειάς είναι πλευρές που απασχόλησαν τη συζήτηση στις συνελεύσεις.
Σε κάθε περιοχή οι Σύλλογοι και οι Ομάδες χαρτογραφούν το πεδίο της δράσης τους. Βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν πολλές εργαζόμενες, εκφράζουν τη στήριξη στις κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα, από τις συνελεύσεις αναδείχθηκαν πολλές περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις της ΟΓΕ είχαν σημαντική συμβολή στις κινητοποιήσεις των καθαριστριών. Τα παραδείγματα αφορούν τόσο τις σχολικές καθαρίστριες, όσο και τις εργαζόμενες σε εργολάβους στα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες όχι μόνο έχουν σταθεί συμπαραστάτες στον αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και για να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν τις εργαζόμενες να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα για να οργανώνουν καλύτερα την πάλη τους.
Ενα αντίστοιχο παράδειγμα είναι η δράση των Συλλόγων και των Ομάδων στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος». Μάλιστα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι γυναίκες της ΟΓΕ βρέθηκαν κοντά στους εργαζόμενους μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να απευθυνθούν στην ΟΓΕ για να τους φέρει σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, για να φτιάξουν τη δική τους Επιτροπή.
Στον προσανατολισμό τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν την επαφή με τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή τους και τις γυναίκες που δουλεύουν σε αυτά. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Πελοποννήσου τις συνελεύσεις απασχόλησε η πιο συστηματική επαφή με τις εργάτριες που δουλεύουν στα συσκευαστήρια, εκεί που τα ωράρια μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τις 10 - 15 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργάτριες δουλεύουν ανασφάλιστες, με «μαύρη» εργασία, ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι σκληρές συνθήκες προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα και επιπλοκές στην κύηση.
Στις αγροτικές περιοχές της χώρας οι συνελεύσεις ασχολήθηκαν και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα αγροτικά νοικοκυριά, με την αγωνία τους για το πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους. Ο αγώνας των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων για την επιβίωση έχει μια σειρά από ιδιαίτερες πλευρές που αφορούν τις γυναίκες, τις οποίες οι Σύλλογοι και οι Ομάδες στις περιοχές αυτές αναδεικνύουν. Είναι πολλές, και συνεχώς αυξάνονται, οι αγρότισσες που δεν είναι ασφαλισμένες, που μένουν χωρίς βιβλιάριο υγείας αλλά και χωρίς δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό ή στο Ολοήμερο νηπιαγωγείο. Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς στην ύπαιθρο επιβαρύνουν ιδιαίτερα το γυναικείο οργανισμό. Διαμορφώνονται επιπλέον εμπόδια στη συμμετοχή τους στην κοινωνική δράση, στο γυναικείο σύλλογο, στον αγροτικό σύλλογο.
Ξεχωριστή θέση στις συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ πανελλαδικά είχαν οι επεξεργασμένες θέσεις της για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό. Απασχόλησαν παλιά και νέα κοινωνικά προβλήματα στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, όπως η τοξικοεξάρτηση και ο εθισμός από το διαδίκτυο. Συζητήθηκαν όχι μόνο οι τεράστιες ελλείψεις στην Εκπαίδευση, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης που ενισχύει τον ανταγωνισμό, τον ατομισμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησαν εκπαιδευτικοί, μητέρες από συλλόγους γονέων που συμμετείχαν στη συζήτηση των συνελεύσεων.
Ξεχωριστή σημασία έχει η μεγάλη πείρα που έχουν συγκεντρώσει οι Σύλλογοι και οι Ομάδες στις περιοχές που υπάρχουν δομές όπου μένουν πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται με τη συγκέντρωση και την παράδοση βοήθειας, με την οργάνωση εκδηλώσεων για τα μικρά παιδιά, με την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, είναι πολύτιμη εμπειρία για να συνεχιστεί η δράση στο πεδίο αυτό, μαζί με τις πολύμορφες εκδηλώσεις για τη θέση της ΟΓΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.
Δίπλα στα παραπάνω, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες παρακολουθούν και τη δράση που αναπτύσσουν άλλες γυναικείες οργανώσεις και σύλλογοι, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προτείνει στις γυναίκες η ΟΓΕ. Σε αρκετές συνελεύσεις συζητήθηκαν η ανάγκη για πιο συστηματική αντιπαράθεση, η ανησυχία ώστε να μη «χαρίζεται» καμία γυναίκα στους συλλόγους που αναλώνονται σε εκδρομές και ανούσιες εκδηλώσεις, στην εκκλησία, σε «φιλανθρωπικές» πρωτοβουλίες που αντί να αποκαλύπτουν κουκουλώνουν τα προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τονίστηκε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν πρέπει να μένει χωρίς απάντηση. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος σύλλογος οργάνωσε εκδηλώσεις για θέματα Υγείας, στις οποίες ομιλητές ήταν εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Υγείας και του Φαρμάκου, διαφημίζοντας και προωθώντας στην ουσία την επιχειρηματικότητα στην Υγεία.
Με το προσωπικό τους παράδειγμα
Συνδικαλίστριες που απολύθηκαν για τη δράση τους, άνεργες που διαλέγουν το δρόμο της οργάνωσης, εργαζόμενες, μισθωτές αλλά και αυτοαπασχολούμενες, που δεν σκύβουν το κεφάλι στις καθημερινές δυσκολίες, γυναίκες της υπαίθρου που ξεπερνούν κοινωνικούς φραγμούς που επιβιώνουν μέσα στους αιώνες. Δεκάδες τέτοιες γυναίκες πήραν μέρος στις συνελεύσεις. Οι τοποθετήσεις τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τη συζήτηση, δυνάμωσαν τους Συλλόγους και τις Ομάδες, έδειξαν με το προσωπικό τους παράδειγμα το δρόμο στον οποίο καλεί η ΟΓΕ τις γυναίκες.
«Σήμερα παρακολούθησα την πρώτη Γενική Συνέλευση στο σωματείο μου», είπε μια νέα εργαζόμενη σε μεγάλη αλυσίδα φροντιστηρίων. Μίλησε για τους όρους δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ωρομίσθιο που μόλις φτάνει τα 3,5 ευρώ, απλήρωτες υπερωρίες και «μισά» ένσημα, αλλά και για την ανάγκη να οργανωθούν και να διεκδικήσουν.
«Είμαστε δίπλα σε κάθε απολυμένη και απολυμένο», ήταν η κατακλείδα στη συνέλευση ενός Συλλόγου που έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης. Πρόκειται για εργαζόμενη η οποία είναι μέλος του Συλλόγου και εκλεγμένη συνδικαλίστρια στο σωματείο της, και βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας λόγω της δράσης της.
Σε άλλο Σύλλογο μια άνεργη που πήρε το λόγο σημείωσε: «Η ένταξή μου στο Σύλλογο μου έδωσε το ανάστημα να διαμαρτύρομαι και να διεκδικώ. Να βγαίνω στους δρόμους και να δίνω τον αγώνα μου, όσο ταπεινός και μάταιος φαίνεται στα μάτια μερικών. Και πλέον για μένα είναι μονόδρομος: `Η αγωνίζεσαι ή χάνεσαι στο σωρό».
Στόχος η παρέμβαση σε πιο πολλούς χώρους και γυναίκες
Η διεύρυνση της παρέμβασης των Συλλόγων και των Ομάδων σε περισσότερους χώρους, σε γυναίκες που βρίσκονται μακριά από την κοινωνική δράση, αλλά και η ευαισθητοποίηση σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, ώστε να αναπτύσσουν δράση γύρω από τα προβλήματα των γυναικών, περιλαμβάνονται στους στόχους που έχει θέσει η ΟΓΕ μπροστά στο 12ο Συνέδριό της. Οι εργασιακοί χώροι, ιδιαίτερα σε κλάδους στους οποίους εργάζονται πολλές γυναίκες, οι χώροι Υγείας (νοσοκομεία, ΠΕΔΥ), οι βαθμίδες της Εκπαίδευσης (σχολεία, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σχολές κατάρτισης) συμπεριλαμβάνονται στους χώρους που ιεραρχεί.
Οι δυνάμεις της ΟΓΕ παίρνουν υπόψη ότι ο δρόμος για τη συμμετοχή της γυναίκας στις κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. «Δεν παραγνωρίζουμε τις ακόμα περισσότερες δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, τις συνέπειες της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της έντονης προσπάθειας της κυρίαρχης τάξης να σπείρει την απογοήτευση, τον ατομικισμό, το προσωπικό βόλεμα, την υποκουλτούρα, το συμβιβασμό», αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφασή του μπροστά στο επικείμενο Συνέδριο. Στόχος της ΟΓΕ είναι να βάζει καθημερινά με τη δράση της, κόντρα σε όλα τα παραπάνω, ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να αυξηθούν οι γυναίκες που συσπειρώνονται στις γραμμές της, οι άνεργες που κινητοποιούνται, οι εργαζόμενες που εκλέγονται από τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους τους στα Διοικητικά Συμβούλια των εργατικών σωματείων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, των αγροτικών συλλόγων, των φοιτητών, για την αγωνιστική τους στάση και δράση.

Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.