Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εκδήλωση τιμής για τους δολοφονημένους του Μπλόκου της Καλαμαριάς (ΦΩΤΟ)


Φωτό από την εκδήλωση του «Μπλόκου της Καλαμαριάς»Φωτό από την εκδήλωση του «Μπλόκου της Καλαμαριάς»
Τους 11 δολοφονημένους Καλαμαριώτες, θύματα της γερμανικής και ελληνικής φασιστικής βαρβαρότητας στο Μπλόκο της Καλαμαριάς στις 13 Αυγούστου του 1944 που με το αίμα τους πότισαν και θέριεψε το δέντρο των λαϊκών αγώνων, των θυσιών του χιλιοβασανισμένου λαού μας, τίμησαν την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη με την εκδήλωση που οργάνωσαν οι Οργανώσεις Καλαμαριάς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τοΠαράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 1944, οι ντόπιοι συνεργάτες των ναζί, δρώντας με αφάνταστη θηριωδία, αφού απέκλεισαν τις εισόδους και εξόδους της Καλαμαριάς, περικύκλωσαν τις συνοικίες Κουρί - Κατιρλί - Αρετσού - Καλαμπουρνάκι - Δέρκων και άρπαξαν αγωνιστές μέσα από τα σπίτια τους και τους εκτέλεσαν, πολλούς δίπλα στα σπίτια τους και κάτω από τα βλέμματα των δικών τους. Έντεκα Καλαμαριώτες, παλικάρια αγωνιστές, εκτελούνται από σφαίρες Γερμανών και Ελλήνων συνεργατών τους της συμμορίας Δάγκουλα. Όμως και μετά την αποτρόπαια αυτή πράξη, η ηρωική πόλη δεν πτοήθηκε. Ο στόχος των δολοφόνων να γονατίσει το λαό της δεν πέτυχε. Αντίθετα, με περισσότερη ορμή οι ΕΑΜίτες συνέχισαν να χτυπάνε τους κατακτητές μέχρι που απελευθέρωσαν την πόλη τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο χώρο του μνημείου του «Μπλόκου» στην πλατεία 13ης Αυγούστου, στην οδό Κερασούντος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς όπου έγινε και η κεντρική εκδήλωση.
«Τιμάμε τους ήρωες της Καλαμαριάς έχοντας στο νου μας ότι την ημέρα εκείνη η επίθεση των χιτλερικών, των ντόπιων συνεργατών τους των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών, η συμμορία του Δάγκουλα στις γειτονιές μας δεν ήταν τυχαία, αφού εδώ πρωτοστάτησαν στην αντίσταση οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες της προσφυγομάνας Καλαμαριάς, μπροστάρηδες στους ταξικούς αγώνες της εποχής εκείνης. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα κρατώντας τις ίδιες σημαίες που και αυτοί κράτησαν στα χέρια τους», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Βικέντιος Αντωνάκης, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
«Η ιστορική γνώση, κατέληξε, αποτελεί ισχυρό όπλο του λαού για να αποκρούσει αντιδραστικά ιδεολογήματα και παγίδες, για να βαδίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα στο δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να ανήκει ο πλούτος στους εργαζόμενους και στο λαό, για να αναπτυχθεί η χώρα χωρίς ιμπεριαλιστικά δεσμά, αποδεσμευμένη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να μη χύσει ο λαός το αίμα του σε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Τιμούμε σήμερα τους αλύγιστους εκείνου του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. Βαδίζουμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του μέλλοντος πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, με μεγαλύτερη ορμή και γνώση.
Πορευόμαστε με έναν και μόνο σκοπό: Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, να οικοδομήσουμε τη Λαϊκή Συμμαχία που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και θα ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Σύντομοι χαιρετισμοί έγιναν από τον πρόεδρο του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αλέκο Λιάρο και τηνΑποστολία Αγγελέρη, μέλος του ΤΓ του Κεντροανατολικού Τομέα της ΚΝΕ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία με αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.