Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» Παρακαταθήκη η απεργία για να σπάσει ο φόβος και το κλίμα αναμονής


Τα κλαδικά σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα είναι το πραγματικό αποκούμπι απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Ενα σημαντικό βήμα για να σπάσει ο φόβος και το κλίμα της αναμονής στα καταστήματα του ομίλου έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κλαδικών σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα και πήραν μέρος στην 24ωρη απεργία.
Την απεργία στην Αττική κήρυξαν τα τέσσερα κλαδικά σωματείου του Εμπορίου (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής). Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, το σωματείο των Εργαζομένων στα καταστήματα «Μαρινόπουλος» της Β. Ελλάδας, ενώ απεργιακές αποφάσεις για τις άλλες περιοχές πήραν τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία.
Πολλοί περισσότεροι ήταν οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της απεργιακής κινητοποίησης, καταλαβαίνουν ότι η απραξία τούς οδηγεί «στο στόμα του λύκου», αλλά δεν μπόρεσαν χτες να κάνουν το βήμα και να μπουν στον αγώνα, κάτω από το γενικευμένο κλίμα της τρομοκρατίαςπου εξαπολύουν από κοινού η εργοδοσία και η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο.
Να πώς περιγράφει μια εργαζόμενη την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο κατάστημα που δουλεύει, όπου το προηγούμενο διάστημα συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα: «Οι 10 από τους 20 εργαζόμενους βγήκαμε στην απεργία. Αλλοι πέντε συνάδελφοι ήθελαν να απεργήσουν, αλλά τελικά τους κράτησαν πίσω οι "νουθεσίες" των διευθυντών ότι "για το καλό μας" δεν πρέπει να στιγματιστούμε με την απεργία, επειδή το καινούργιο αφεντικό, ο Σκλαβενίτης, που συζητάει να εξαγοράσει τον "Μαρινόπουλο", δεν θέλει φασαρίες στα μαγαζιά του».
Στο κεντρικό κατάστημα της Καβάλας
Στο κεντρικό κατάστημα της Καβάλας
Αντίστοιχη υπονομευτική δουλειά έκανε η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου στα μαγαζιά, τις αποθήκες και τα γραφεία του ομίλου σε όλη τη χώρα, με σχέδιο και ανάλογη διάταξη δυνάμεων. Μάλιστα, μια μέρα πριν την απεργία, το σωματείο έφτασε να «ενημερώνει» με sms τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν στην απεργία, χαρακτηρίζοντάς την «κομματική».
Η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση, η χτεσινή απεργία αφήνει παρακαταθήκηγια τη συνέχεια. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από χώρους όπου τα κλαδικά σωματεία έχουν σταθερή παρέμβαση και δρουν Επιτροπές Αγώνα. Εκεί η συμμετοχή ήταν αυξημένη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κατάστημα του Ρέντη, όπου το σύνολο του προσωπικού συμμετείχε στην απεργία και στην περιφρούρησή της από το πρωί.
Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η συμμετοχή στα καταστήματα «Avenue» (Μαρουσι), Ασπρόπυργου, Αργυρούπολης, Αμπελόκηπων, Αλεξάνδρας, Λεωφόρου Καβάλας, Καλλιθέας και Νέας Ιωνίας. Αλλά και στο Γέρακα, απ' όπου οι 40 εργαζόμενοι έστειλαν αντιπροσωπεία στην απεργιακή συγκέντρωση της Αττικής, που έγινε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας.
Στη συγκέντρωση, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Μαρινόπουλος» εξέφρασαν με μηνύματα και χαιρετισμούς δεκάδες σωματεία της Αττικής. Μεταξύ άλλων, τον αγώνα τους χαιρέτισαν συνδικαλιστές από το ξενοδοχείο «Athens Ledra», το Φάρμακο, τον Επισιτισμό, το «Praktiker», το κλαδικό των Εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά, το «Αττικό» νοσοκομείο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, με τα πανό τους Λαϊκές Επιτροπές από συνοικίες της Αθήνας.
Οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης, την ώρα που συναντιούνται στο δρόμο
Οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης, την ώρα που συναντιούνται στο δρόμο
Εκτός από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν με τις μπλούζες της δουλειάς, έξω από το υπουργείο Εργασίας ξεχώρισαν τα πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των Επιτροπών Αγώνα των εργαζόμενων στον «Μαρινόπουλο», το οποίο έγραφε: «Καμία θυσία για τον Μαρινόπουλο. Διεκδικούμε άμεση καταβολή όλου του μισθού μας. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις».
Ανάλογα ήταν και τα συνθήματα που ακούγονταν στη διάρκεια της συγκέντρωσης: «Φτάνει πια, όχι μισθούς με δόσεις, Μαρινόπουλε, τώρα να πληρώσεις» και «Εργάτη, τα δικαιώματά σου να μην τα παραδώσεις, Μαρινόπουλε, εσύ να την πληρώσεις». «Οπως εγώ πάω 100% στη δουλειά κάθε μέρα, έτσι και ο Μαρινόπουλος πρέπει να με πληρώσει με το 100% του μισθού, όχι να καθυστερεί και να δίνει έναντι. Ζητιάνοι δεν είμαστε!», είπε μια εργαζόμενη.
Η κυβέρνηση δίνει χρόνο στην εργοδοσία
Αντιπροσωπεία των απεργών και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδη. Πέρα από το ζήτημα της παρέμβασης στην εργοδοσία, για να σταματήσει να παίζει μαζί τους, να καταβάλει μισθούς και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, η αντιπροσωπεία ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας και ανακούφισης των απλήρωτων εργαζομένων και των οικογενειών τους, όπως δωρεάν μεταφορά στις αστικές συγκοινωνίες, εκπτώσεις και απαλλαγές από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, έκτακτο επίδομα και άλλα.
Κοινή πορεία των απεργών της «Μαρινόπουλος» και της «Καρυπίδη» προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Κοινή πορεία των απεργών της «Μαρινόπουλος» και της «Καρυπίδη» προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Η απάντηση του γγ του υπουργείου ήταν ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί», αφήνοντας με γενικολογίες να διαφανεί ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει τον Μαρινόπουλο και ότι αντίθετα τουδίνει όλο το χρόνο που χρειάζεται, για να «τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» τους εργαζόμενους και να προωθήσει ανενόχλητος τα σχέδιά του. Αλλωστε, παρά τις δεσμεύσεις του σε προηγούμενη συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν κάλεσε σε τριμερή τον Μαρινόπουλο τη βδομάδα που πέρασε, ενώ ο Αν. Νεφελούδης είπε αόριστα ότι θα επιδιώξει συνάντηση αυτή τη βδομάδα.
Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους απεργούς για τη στάση της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας στα καταστήματα συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οπως είπε ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εκλεγμένος στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου με τις δυνάμεις της ΔΑΣ, ο στόχος που μπαίνει τώρα είναι να συζητηθεί η απεργία και η στάση της κυβέρνησης, σε όλα τα καταστήματα, να δώσει ώθηση η πείρα της απεργίας στο δυνάμωμα των Επιτροπών Αγώνα, στον πολλαπλασιασμό τους, στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα
Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» έδωσαν για δεύτερη φορά τη μάχη της απεργίας μέσα στον ίδιο μήνα, με απόφαση του σωματείου τους. Παρά τις δυσκολίες και το ιδιαίτερο βάρος που έριξε στα καταστήματα της περιοχής η εργοδοσία και η συνδικαλιστική πλειοψηφία, για να υπονομεύσει τον αγώνα, η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία είναι ενθαρρυντική.
Μάλιστα, την ίδια μέρα απεργούσαν και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη», διεκδικώντας δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι δυο απεργιακές συγκεντρώσεις, των εργαζόμενων του «Μαρινόπουλου» στο κατάστημα του Βαρδάρη και της «Καρυπίδη» στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ, ενώθηκαν και πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έγιναν ομιλίες και ακολούθησε συνάντηση με την εκπρόσωπο της υφυπουργού. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι Λαϊκές Επιτροπές όλης της Θεσσαλονίκης, ενώ την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚόμματοςΣωτήρης Ζαριανόπουλος.
Στην Καβάλα, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε το 90% στα δυο καταστήματα της «Μαρινόπουλος», που τελικά έμειναν κλειστά. Από νωρίς το πρωί, υπήρχε απεργιακή περιφρούρηση, με τους απεργούς να ενημερώνουν τους πελάτες για τα αιτήματά τους, αποσπώντας ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Το κεντρικό κατάστημα δεν άνοιξε καθόλου, ενώ το μικρότερο υπολειτούργησε για λίγες ώρες με δυο εργαζόμενους, αλλά οι πελάτες δεν έμπαιναν μέσα να ψωνίσουν μόλις ενημερώνονταν για την απεργία.
Ολοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα και στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου εκλεγμένοι του κλαδικού Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Καβάλας και του επιχειρησιακού σωματείου Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» Β. Ελλάδας κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια, οι απεργοί κατευθύνθηκαν στη Δράμα, όπου έγινε παρέμβαση στα δύο καταστήματα της πόλης και συζήτηση με τους συναδέλφους τους.
Σε άλλες πόλεις
Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα στα καταστήματα και τις αποθήκες του «Μαρινόπουλου» στο νομό, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κεντρικό υποκατάστημα στην Αμμουδάρα και περιοδείες στα άλλα υποκαταστήματα. Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλου» στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση το πρωί στο κατάστημα της 2ας Νοεμβρίου. Αμέσως μετά έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.