Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ» Με μοιρασμένους ρόλους η επίθεση σε μισθούς - δικαιώματα


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ»
Με μοιρασμένους ρόλους η επίθεση σε μισθούς - δικαιώματα
Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, για να νομιμοποιηθούν οι επερχόμενες ανατροπές στη συνείδηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων για τον κατώτερο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, με φόντο τις συναντήσεις της«Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά με τους «κοινωνικούς εταίρους», που γίνονται στο υπουργείο Εργασίας.
Χτες και ενώ η Επιτροπή είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ακριβώς στα παραπάνω ζητήματα, το μέλος της Επιτροπής, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Ι. Κουκιάδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως σύμφωνα με σχετικό νόμο (4172/2013), από το 2017 θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος μισθός,χωρίς να προβλέπονται οι τριετίες.
Οπως διευκρίνισε, «αυτό με τις τριετίες δεν είναι άμεσο αντικείμενο της Επιτροπής, το λέει ο νόμος. Ο νόμος λέει ότι από το 2017 θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος μισθός, χωρίς να προβλέπονται οι τριετίες, αλλά δεν είναι δικό μας θέμα. Τώρα τι θα γίνει και αν θα αλλάξει ή όχι, είναι άλλο θέμα».
Το όλο θέμα προέκυψε την Τρίτη από δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία δεν διέψευσε το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετα, θέλοντας να παίξει με τις εντυπώσεις, επιχείρησε να χρεώσει μια τέτοια εξέλιξη στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που είχε θεσπίσει το νόμο 4172.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως«αυτά που επικαλούνται τα δημοσιεύματα (σ.σ. για την κατάργηση των τριετιών στο νέο κατώτερο μισθό) πράγματι θα συνέβαιναν αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ότι θα εφαρμόζονταν μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής...
Για το λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνο δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά αντιθέτως ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Οχι Γιάννης, Γιαννάκης
Στην πραγματικότητα, το υπουργείο επιχειρεί να ξεφύγει από τις δικές του ευθύνες με μισές αλήθειες που κρύβουν από πίσω τους ολόκληρα ψέματα. Ετσι, πράγματι ο νόμος 4172 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει στο εξής τον κατώτερο μισθό, σύμφωνα με την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και μάλιστα - κατά μία ερμηνεία του νόμου - απαλλαγμένο από επιπλέον προσαυξήσεις.
Ομως, στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα για τους εργαζόμενους οδηγεί και το 3ο μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.Αντίθετα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, το 3ο μνημόνιο δεν καταργεί ούτε μια γραμμή από το αντεργατικό πλαίσιο που έχει νομοθετηθεί μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, παρά το μπόλικο προπαγανδιστικό μελάνι που εκτοξεύει το υπουργείο Εργασίας για δήθεν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση έχει ρητά δεσμευτεί με το 3ο μνημόνιο ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».
Κατά συνέπεια, η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αφήσει ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα και οποιαδήποτε παρέμβαση επιχειρήσει θα είναι σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση από αυτή που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι. Απ' αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστική η χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, μετά τη συνάντηση με την «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων». Γράφει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της:
«Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων εμφανίζουν έξαρση, αποτυπώνοντας στην ουσία την επιθυμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος. Αν και το έντονο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή για επιχειρησιακές συμβάσεις είναι όψιμα αυξημένο για λόγους που δεν σχετίζονται με τη συλλογική διαπραγμάτευση, εντούτοις συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας».
Δηλαδή, η ΕΣΕΕ όχι μόνο επιχαίρει για τη λαίλαπα των επιχειρησιακών συμβάσεων, που καταργούν τις κλαδικές και ρίχνουν τους μισθούς στα 586 ευρώ μεικτά, αλλά προβάλλει και τον αισχρό ισχυρισμό ότι αυτό το κάνουν για να σώσουν θέσεις εργασίας!
Σαρωτική ατζέντα
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σημειώνεται: «Τέλος, οι συμμετέχοντες εργοδοτικοί φορείς εξέφρασαν την ευχή και την βούληση να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της ατζέντας του διαλόγου με την ΓΣΕΕ, προκειμένου να συμπεριληφθούν θέματα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η εισαγωγή του εργόσημου και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».
Είναι φανερό ότι για τους εργοδότες δεν είναι αρκετές οι έως τώρα ανατροπές στα πεδία που περιγράφονται πιο πάνω, αλλά ζητάνε κι άλλες. Τα αιτήματά τους είναι αυτά που καθορίζουν την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, προπομπός της οποίας είναι οι διαδικασίες διαβούλευσης που κάνει αυτές τις μέρες η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων».
Οπως προκύπτει, αντικείμενο αυτής της διαπραγμάτευσης δεν είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά νέα αντεργατικά μέτρα όπως η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, η επιδείνωση των προϋποθέσεων προκήρυξης απεργίας, η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κηρύσσουν ανταπεργία, η διαιώνιση - στην καλύτερη περίπτωση - του άθλιου καθεστώτος που εξασφαλίζει στις εργοδοτικές οργανώσεις να μην προσέρχονται ούτε σε συζήτηση για τη σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.