Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016 Προπομπός νέων μειώσεων σε συντάξεις και παροχές



ΑΠΟ...θανασης κακανας

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Προπομπός νέων μειώσεων σε συντάξεις και παροχές
Καταψήφισε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Δήμος Κουμπούρης

Προπομπός για νέες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές και, σε κάθε περίπτωση, διαιώνιση της άσχημης θέσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, είναι ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2016, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία χτες η διοίκησή του, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης,που συμμετέχει στο ΔΣ εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Οπως μάλιστα πολύ ξεκάθαρα αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, «η σύνταξη του παρόντος Προϋπολογισμού έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του εποπτεύοντος υπουργείου, οι οποίες βασίζονται στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018 και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα μας»!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η κρατική επιχορήγηση του Ταμείου που αφορά στην Ασφάλιση περίπου 2,3 εκατ. εργαζομένων και περίπου 1 εκατ. συνταξιούχων, μειώνεται το 2016 πάνω από 1 δισ. ευρώ.Συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις μειώνεται στα 2,752 δισ. ευρώ από 3,806 δισ. ευρώ φέτος. Μείωση που ανέρχεται στο 27,7% (1,054 δισ. ευρώ) και συμβάλλει σχεδόν κατά το μισό στο έλλειμμά του, το οποίο για το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Αυτήν τη μοίρα επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των οποίων η μέση μεικτή κύρια σύνταξη που τους δίνει το Ταμείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ηλιος», είναι μόλις 640 ευρώ.
Μάλιστα, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν μέσω των χαρατσιών που τους επιβλήθηκαν να καλύπτουν μέρος των ελλειμμάτων του ΙΚΑ, το οποίο «πληρώνει» τις συνέπειες της αδήλωτης εργασίας, αλλά και των επίσημων απαλλαγών προς την εργοδοσία, που συνεχίζουν να είναι από τις βασικότερες αιτίες της απώλειας εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ θα εισπράξει το 2016 από μέρος των εισφορών - χαρατσιών που έχουν επιβληθεί στους συνταξιούχους του, το ποσό των 710 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, από τις εισφορές των ασφαλισμένων που δίνονται προς ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ, μέρος αυτών (30%), μετά από σχετικό νόμο του 2010, θα κατευθυνθεί προς το ΙΚΑ, με το ποσό αυτό να προϋπολογίζεται σε 530 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πέραν των θεσμοθετημένων εισφορών για τη σύνταξη (20% επί του μισθού), ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, με τα χαράτσια που τους επιβλήθηκαν, «κλείνουν» τις τρύπες που προκαλεί στον προϋπολογισμό η ταξική πολιτική σε βάρος τους που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Από την προχτεσινή μαζική διαδήλωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.