Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: Καταγγέλλει το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού


Το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, με αφορμή τις αρχαιρεσίες στο σωματείο εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης «το ΡΟΔΟΝ».
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Ένα δένδρο μπορεί να αλλάξει χωράφι, αλλά όσο είναι ίδια η ρίζα και το λίπασμα, ίδιος θα είναι πάντα και ο καρπός.
Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός είτε λέγεται ΠΑΣΚΕ, είτε ΔΑΚΕ, είτε ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) ίδια είναι η διαδρομή του, ίδια η τακτική του, ίδιος πάντα ο στόχος του: Η νοθεία, η αλλοίωση των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, ο συμβιβασμός των εργαζομένων με την υποχώρηση και η αποδοχή των όποιων αξιώσεων της εργοδοσίας ως μονόδρομο.
Αποκαλυπτικές σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινές αρχαιρεσίες στο σωματείο εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης "το ΡΟΔΟΝ". Ένα σωματείο- σφραγίδα, παράρτημα της βιομηχανίας παραγωγής νόθων αντιπροσώπων που όσο ήταν στα χέρια της ΠΑΣΚΕ, σε συνεννόηση με τους εργοδότες, έπαιρναν λίστα εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης, κατάρτιζαν μητρώο μελών και ψήφιζαν οι εργαζόμενοι χωρίς να το ξέρουν (έτσι έβγαζε 4 αντιπροσώπους για το συνέδριο του ΕΚΘ). Οι επώνυμες καταγγελίες από εργαζόμενους ότι ουδέποτε γράφτηκαν στο σωματείο, ότι ουδέποτε ψήφισαν δεν συγκίνησαν ούτε την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ.
Το σωματείο αυτό το τελευταίο διάστημα πέρασε στα χέρια του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) με μετατοπίσεις στελεχών από την ΠΑΣΚΕ.
Έως τώρα μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει τι σημαίνει ίδιες ρίζες και ίδιο λίπασμα. Πάμε να δούμε τι γίνεται και με τον καρπό.
Η παρέμβαση στελεχών του ΠΑΜΕ και μελών της διοίκησης του ΕΚΘ στο χώρο που διεξάγονταν οι εκλογές αποκάλυψε ότι:
- Οι αρχαιρεσίες θα ξεκινούσαν με το ίδιο μητρώο μελών που χρησιμοποιούσε η ΠΑΣΚΕ και μέλη τους ίδιους ακόμα εργαζόμενους που είχαν προηγούμενα κάνει τις καταγγελίες.
- Δεν είχε γίνει εκλογοαπολογιστική ΓΣ και ούτε καν είχε εκλεγεί εφορευτική επιτροπή.
- Τα δύο άτομα που είχαν στήσει κάλπη, παραβάν και ψηφοδέλτια ήταν διακεκριμένα τσιράκια-μέλη του εργοδοτικού σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία ISS (που και αυτό πέρασε στα χέρια του ΜΕΤΑ από την ΠΑΣΚΕ) που πρωτοστατούν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στην εργολαβία καθαριότητας για να μην αντιδρούν στην απληρωσιά και τις περικοπές. Μάλιστα, με την εμφάνιση των στελεχών του ΠΑΜΕ και με εμφανές το παραβάν, την κάλπη, τα ψηφοδέλτια και μπροστά στο δικαστικό προφασίζονταν ότι δεν διεξάγονταν στο χώρο αρχαιρεσίες.
- Τα πέντε στο σύνολο άτομα που παρουσιάστηκαν για να ψηφίσουν δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο που εκπροσωπεί το σωματείο.
- Τα στελέχη του ΜΕΤΑ και επικεφαλής της όλης αυτής υπόθεσης με την εμφάνιση των μελών του ΠΑΜΕ εξαφανίστηκαν και δεν ξαναεμφανίστηκαν έως το τέλος της διαδικασίας ούτε αυτοί ούτε κανείς άλλος για να ψηφίσει.
- Στο ψηφοδέλτιο, υποψήφιος ήταν στέλεχος του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ ή ΛΑΕ ποιος ξέρει), μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, αλλά και εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ που ως υποψήφιος και εκεί δεν εκλέχτηκε αντιπρόσωπος για το Συνέδριο του ΕΚΘ που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοέμβρη 2015.
Όσο οι ρίζες στα σωματεία και το λίπασμα που τα συντηρεί είναι στα χέρια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, καρπός υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων δεν πρόκειται να καρπίσει. Αντιθέτως θα καρπίζουν συσχετισμοί που θα διαμορφώνουν στη ΓΣΕΕ πλειοψηφίες που θα υπογράφουν την καταδίκη των εργαζομένων και κατώτερους μισθούς των 500, των 400, των 300 ευρώ.
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν ενδιαφέρεται να μη θιχτεί η υπόληψή του. Κινείται απροκάλυπτα. Τον ενδιαφέρει να απαξιωθεί συνολικά ο συνδικαλισμός μπροστά στα μάτια των εργαζομένων, να απογοητεύονται και να απομακρύνονται από τα σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες και μετά αυτοί ανενόχλητοι να καταδικάζουν με υπογραφές το μέλλον των εργαζομένων και των παιδιών τους.
Η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη αυτών των παρατάξεων αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους και τον αγώνα μας, μεγάλο όπλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνούν αντιλαϊκούς νόμους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να πάρουν την τύχη των ίδιων και των παιδιών τους στα δικά τους χέρια. Να συμφωνήσουμε και να παλέψουμε με ένα στόχο για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί, να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού. Να συζητήσουμε πώς θα απαλλάξουμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων από τα τσιράκια των εργοδοτών και τους εγκάθετους των κυβερνήσεων.
Να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων.
Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χθες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος, μακριά από το σωματείο του, έξω από τον αγώνα, μετά από αυτές τις εξελίξεις κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ειδικά γι' αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συζήτησης για την ανάγκη να μετατρέψουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.