Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ Διακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι εκτός σε τρία χρόνια

Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Διακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι εκτός σε τρία χρόνια
Τεράστια συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ως τα τέλη του 2015 με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των δημόσιων υπηρεσιών και μια σειρά υπηρεσίες που αφορούν λαϊκές οικογένειες. Σχέδιο για 35.000 άμεσες αποχωρήσεις
Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στο Δημόσιο επιταχύνονται μαζί με την παράδοση μιας σειράς τομέων σε ιδιώτες (φωτ. από συμμετοχή σε παλιότερη «Πανευρωπαϊκή Μέρα Δράσης»)
Μειωμένος κατά 200.000 υπαλλήλους (ή και περισσότερους) θα είναι μέχρι τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης σε ομιλία του, χτες βράδυ, στην εκδήλωση της Ενωσης των βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η παραπάνω μείωση των δημόσιων υπαλλήλων θα επιτευχθεί με την αθρόα αποχώρηση αρκετών από αυτούς, που ήδη για το 2012 ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, με την αυστηρή τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και με την πρόταση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, την οποία μελετά η τρόικα - στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ - για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως μέσα στο τρέχον έτος θα έχουν αποχωρήσει περί τις 40.000 υπάλληλοι, ενώ η πρόταση για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση - η οποία, στις συνθήκες που ζούμε, συνιστά εξαναγκασμό σε αποχώρηση - αφορά 35.000 υπαλλήλους και αν εφαρμοστεί, μέχρι τέλη του 2014 θα αποφέρει, στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ, ευρώ, εξοικονόμηση, από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ύψους 167 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Αντώνη Μανιτάκη, ο στόχος που είχε θέσει η τρόικα και είχε αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, για μείωση του δημοσίου τομέα κατά 150.000 υπαλλήλους, υπερκαλύπτεται αφού - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και χωρίς απολύσεις - θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 200.000 υπάλληλοι. Σημειώνεται δε ότι στα τέλη του 2015 - πάντα κατά τον υπουργό - ο δημόσιος τομέας θα απασχολεί περί τις 600.000 υπαλλήλους (όλων των εργασιακών σχέσεων) και θα είναι μικρότερος κατά 1/3 σε σχέση με το 2009.
Η πρόταση για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να συνταξιοδοτηθούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τα τέλη του 2010. Δηλαδή όσοι είχαν συμπληρώσει τότε - σύμφωνα με το νόμο - 25 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας. Συνεπώς, σήμερα έχουν συμπληρώσει τα 27 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και θα μπορούν να εξαγοράσουν άλλα τρία συντάξιμα χρόνια. Ετσι θα βγουν σε σύνταξη (μειωμένη) με 30 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας. Από τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων αυτοί που θα βγουν σε σύνταξη με τους παραπάνω όρους ξεκινούν από την ηλικία των 55 ετών.

Copyright © 1997-Thu Sep 20 09:17:21 GMT+02 2012 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.