Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μικρό απάνθισμα από την «ξύλινη γλώσσα» των στελεχών του ΚΚΕ


«Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα». Το διαχρονικό «επιχείρημα» που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι των κομμουνιστών, αλλά, κάποιες φορές, και καλοπροαίρετοι συνομιλητές μας, που όταν όμως τους ζητάμε να μας το κάνουν λιανά… δυσκολεύονται. Σύμφωνα με τα λεξικά «ξύλινη» λέμε την τυποποιημένη γλώσσα, που της λείπει η φυσικότητα, την αναμενόμενη, την στερεότυπη, την προβλέψιμη γλώσσα. Αυτό λοιπόν το τυποποιημένο, το αναμενόμενο, το προβλέψιμο, δηλαδή «ξύλινο»… επιχείρημα, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να το επικαλούνται, απαξιωτικά προς το ΚΚΕ, όταν δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα.

Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να αποδείξουμε πόσο… στέκει κάτι τέτοιο. Όταν τα λόγια τα  ξεπερνούν οι εξελίξεις και η ίδια η ζωή, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Αξίζει όμως να διαβάσουμε παρακάτω ένα μικρό απάνθισμα αποσπασμάτων από ομιλίες στελεχών του ΚΚΕ  (έτσι, για να κάνουμε λίγη πλάκα σε αυτούς… που επιμένουν), που ως συνήθως χρησιμοποιούν λόγια τυποποιημένα, ομολογουμένως χωρίς φαντασία… προβλέψιμα…  λόγια δηλαδή που συνθέτουν τη  γνωστή «ξύλινη γλώσσα» των κομμουνιστών…

Το αλιεύσαμε στο facebook, στο προφίλ του Totem PsyClinic (Μεταλλεργάτερ):

"Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα:

Θανάσης Παφίλης στη Βουλή: "Κάθε φορά βγαίνετε εκατόν πενηνταένας, ψηφίζετε ότι ο γάιδαρος είναι ελικόφτερο και ανεβαίνει και στα οχτώ χιλιάδες μέτρα, και μετά μας λέτε ότι είναι συνταγματικό!"

Διαμάντω Μανωλάκου σε περιοδεία στη Σαλαμίνα: "Λένε ότι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, και ότι βγαίνουμε από την κρίση. Δεν είναι φως! Τραίνο είναι! Και το τραίνο θα πατήσει εργάτες, ανέργους, μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες!"

Σπύρος Χαλβατζής σε εκπομπή στην τηλεόρασης, όταν τον διακόπτουν: "...ε, με συγχωρείς, μα όταν γαμάς τη συζήτηση, τί διάλογο περιμένεις να κάνουμε;"

Γιώργος Τούσσας σε κομματική εκδήλωση στον Πειραιά: "Λένε ότι δεν έχουμε παραγωγικές δυνατότητες. Το μυαλό τους και μια λίρα! Ας φύγουν από τη μέση τα μονοπώλια, αυτός ο βούρδουλας της εντατικοποίησης με την απειλή της ανεργίας, ας φύγει από τη μέση η βάρβαρη εκμετάλλευση των εργατών στο βωμό του κέρδους, και θα δουν τί μπορούμε να φτιάξουμε! Παπάδες μπορούμε να κάνουμε! Δεν θα ξέρεις αν ο χτίστης είναι γλύπτης! Δεν θα ξεχωρίζεις το μπογιατζή από το ζωγράφο!"

Δημήτρης Κουτσούμπας σε κομματική εκδήλωση στην Αθήνα: "Δεν κοροϊδεύουμε το λαό ότι θα του λύσουμε τα προβλήματα με το μαγικό ραβδί. Ο Κώστας Βάρναλης είχε γράψει: Αν είν' ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς. Αν περιμένετε από το ΚΚΕ να σας χαϊδέψει τα αυτιά, θα γεράσετε στην αναμονή. Οι άλλοι σας φτύνουν και σας λένε ότι βρέχει!"

Δημήτρης Γόντικας"Δεν είμαστε υπεράνθρωποι, ούτε μια περίεργη ή ξεπερασμένη αίρεση, όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν οι αντίπαλοι. Είμαστε συνειδητά, εθελοντικά, στρατευμένοι και τα δίνουμε όλα, χωρίς υπολογισμούς, για ένα μεγάλο σκοπό. Την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. [...] Η αστική τάξη με την ιδεολογία και την πολιτική της [...] επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις και συνδυάζει το καρότο με το βούρδουλα."

Μάλλον όσοι λένε ότι "το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα" ψάχνουν δικαιολογίες για να μην το ακούνε. Το επόμενο στάδιο θα είναι να σας τα μασάμε και να σας τα δίνουμε έτοιμα, μασημένα. Ή να σας τα γράφουμε με σκίτσα, ή να σας τα κάνουμε παντομίμα..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.