Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Στοχοποιούν «προληπτικά» τους αγώνες των αγροτών


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Την περίμεναν οι μικρομεσαίοι αγρότες την επίθεση που εξελίσσεται εναντίον τους αυτές τις μέρες, με αφορμή τη συλλογική τους απόφαση, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να κλιμακώσουν τον αγώνα, στήνοντας μπλόκα σε κομβικά σημεία όλης της χώρας. Μια επίθεση πολύπλευρη και πολύμορφη, στην οποία πρωταγωνιστούν κυβερνητικά στελέχη, αντιπολιτευόμενοι «συμβουλάτορες», άλλοι «αγωνιστές στα λόγια και από μακριά», μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, αλλά και περιθωριακά έντυπα και λερές ιστοσελίδες, μαζί με φασίστες της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι, άλλωστε, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Οποτε τα τελευταία χρόνια - και με όλες τις κυβερνήσεις - στήνουν μπλόκα, δέχονται επίθεση με τις ίδιες πάντα κατηγορίες: Οτι δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, είναι «ακαμάτες» και «πονηροί», ότι ζητούν συνέχεια χρήματα από το κράτος και την ΕΕ και δεν χορταίνουν, αν και «τσεπώνουν» πολλά από επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Ακούν ακόμα ότι κλείνουν τους δρόμους επετειακά κάθε χειμώνα, όταν δεν έχουν πολλές δουλειές, ότι είναι κομματικά υποκινούμενοι - κυρίως από το ΚΚΕ - και ότι θέλουν απλώς να προκαλέσουν φθορά στην εκάστοτε κυβέρνηση, με την οποία αρνούνται τον διάλογο, λες και δεν ξέρει ή δεν άκουσε ποτέ τα αιτήματά τους.
***
Πρόκειται για επίθεση που στηρίζεται αποκλειστικά στο ψέμα και στη διαστρέβλωση, με στόχο τη συκοφάντηση και την προληπτική υπονόμευση του αγώνα επιβίωσης που δίνει, εδώ και χρόνια, η μικρομεσαία αγροτιά, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Με την αντιλαϊκή αυτή πολιτική στο σύνολό της, διευκολύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια αγροτοκαπιταλιστών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ αντίστροφα επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Διότι και με ένα απλό πέρασμα από οποιοδήποτε χωριό, θα αντιληφθεί ο καθένας ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που ζώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες αυξάνουν χρόνο με το χρόνο: Εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, υψηλό κόστος παραγωγής, μεγάλες ζημιές στα χωράφια και στα ζώα από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, βαριά φορολογία, υψηλές εισφορές στον ΕΦΚΑ και απανωτά χαράτσια, κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη και απειλές για σπίτια και χωράφια, που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων.
***
Αυτά είναι που αγανακτούν τους μικρομεσαίους αγρότες και θέτουν ζήτημα επιβίωσης. Αυτό είναι το υπόβαθρο των κινητοποιήσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα με αποφάσεις αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών αγροτοσυνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, που παλεύουν για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, το δυνάμωμα των αντιμονοπωλιακών χαρακτηριστικών του, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Στο επίκεντρο αυτής της βρώμικης επίθεσης βρίσκεται η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, γενικότερα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τα στελέχη του. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συσπειρώνει Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα που στήθηκαν στο καμίνι του αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εκφράζει και εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, συσπειρώνει τα πιο ζωντανά στοιχεία της, γι' αυτό αποτελεί «αγκάθι στο μάτι» των αντιπάλων της.
***
Είναι αναμασήματα τα όσα ακούγονται και γράφονται περί «κόκκινων τρακτέρ του Θεσσαλικού κάμπου» ή «παρέας του Μπούτα, που παρασύρει τους αγρότες στα μπλόκα» κ.ά. Σ' αυτόν τον «ντορό» κινούνται και ορισμένες ομάδες αγροτοσυνδικαλιστών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και, ενώ λουφάζουν όλο το προηγούμενο διάστημα που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι σε συνεχή δράση, μόλις ξεκινάνε τα μπλόκα, εμφανίζονται για να ξεστρατίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα. Στο νέο γύρο των κινητοποιήσεων που ξεκινάει από Δευτέρα, χρειάζεται οι αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά. Εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες να σταθούν στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στην επίθεση που θα δυναμώσει, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

Π. Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.