Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΝ" ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Από χτες στέλνουν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία

Μαζικότερες διαστάσεις αναμένεται να πάρουν τους επόμενους μήνες οι κατασχέσεις που διενεργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, εξαιτίας και των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που αναρτώνται από χτες στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τaxis. H διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ η πληρωμή του φόρου έχει οριστεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη από αυτές να λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη και την τελευταία τον Γενάρη του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει ποσά ύψους τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ με βάση βέβαια τις λεγόμενες «αντικειμενικές τιμές», που παραμένουν σταθερά στο ύψος τους. Ταυτόχρονα και παράλληλα, «τρέχουν» και οι δόσεις από το φόρο εισοδήματος, η δεύτερη δόση του οποίου (τέλος Σεπτέμβρη) συμπίπτει με την πρώτη δόση για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι η αναδρομική παρακράτηση των φόρων εισοδήματος, με βάση την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου για το Α' εξάμηνο του 2016, γίνεται μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, ενώ οι πρόσθετοι φόροι για το Β' εξάμηνο του 2016 είχαν εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας και συντάξεων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.
Να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες μειώσεις λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των εμπορικών τιμών, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία θα παραμείνουν ακατέβατα στα σημερινά τους επίπεδα, μέσω αύξησης των συντελεστών που ισχύουν σήμερα.
Σφίγγει η θηλιά
Σε αυτό το πλαίσιο και εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους δυσβάστακτους φόρους και τα χαράτσια όπως εκτιμάται στο φετινό 12μηνο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ, κι αυτό παρά την κλιμάκωση των κατασχέσεων στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Ηδη, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 671.000 φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ, που θα χαρακτηριστούν στη συνέχεια ως «ληξιπρόθεσμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο τέλος Ιούνη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», αριθμούσαν 951.114, από 930.160 τον Μάη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.954 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
Αποδέκτες αυτής της πολιτικής είναι βέβαια τα λαϊκά στρώματα και, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώ η οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».
Η αντιλαϊκή επίθεση, "εγγυητική επιστολή" για την "έξοδο στις αγορές"
Με βάση τις αντιλαϊκές αυτές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με φόντο βέβαια την πορεία εφαρμογής του αντιλαϊκού προγράμματος και την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», σε «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους και των ομολόγων του αναμενόταν να προχωρήσει, αργά χτες το βράδυ, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» της «Fitch».
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία στη συνεδρίαση (15/6) του Γιούρογκρουπ, προβλέπει το «κλείδωμα» των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018 - 2022 και τουλάχιστον στο 2% για την περίοδο 2023 - 2060. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, προβλέπεται το ενδεχόμενο παρεμβάσεων «διευκόλυνσης» μετά το 2018 στο βαθμό βέβαια που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παρεμβάσεις εξομάλυνσης θα ενεργοποιούνται, όταν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις ξεπερνούν το 15% «μεσοπρόθεσμα» και το 20% «μακροπρόθεσμα», χωρίς να παρέχονται άλλες διευκρινίσεις.
«Ενα το κρατούμενο», είναι η αποπληρωμή του κρατικού χρέους, μέσω των «πρωτογενών πλεονασμάτων» που φορτώνουν στις πλάτες του λαού, με περικοπές σε συντάξεις, Πρόνοια, τη φοροληστεία κ.ο.κ., και μάλιστα για μια υπόθεση ολότελα εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα.
Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, ενώ εκδηλώνονται σκέψεις και «προβληματισμοί» γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές για την περίοδο μετά το 2018.
Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πλεονάσματα και τις υποθέσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, η αναλογία του κρατικού χρέους αναμένεται να υποχωρήσει στο 65,4% το 2060, δηλαδή περίπου στα όρια που προβλέπει το «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ.
Σε αυτό το επίπεδο, πιθανή ανάκαμψη πάνω από τις υπάρχουσες «μακροπρόθεσμες προβολές» - πέρα από τις ανακυκλώσεις δανείων που θα λήγουν - θα έρχεται να στηρίξει την αναζήτηση μεγαλύτερων δανείων από τις χρηματαγορές, προκειμένου αυτά να διοχετευτούν σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.